Skip to Content

Botdichtheidsmeting (DEXA-scan)

Jouw behandelend arts heeft voor je een botdichtheidsmeting aangevraagd. Dit onderzoek wordt in medische taal Dexa-scan genoemd. In deze folder lees je hoe het onderzoek in Bernhoven verloopt.

De informatie in deze folder is algemeen. Het onderzoek is beschreven zoals het meestal gaat. Het kan zijn dat er een andere manier gekozen wordt, die beter aansluit bij jouw situatie. Dit onderzoek wordt gedaan door een radiologisch laborant en beoordeeld door een radioloog (gespecialiseerd arts).

Wat is een botdichtheidsmeting?

Een botdichtheidsmeting is een onderzoek om te kunnen vaststellen of je osteoporose (botontkalking) hebt. Met behulp van een speciaal röntgenapparaat is het mogelijk de hoeveelheid kalk in de botten (botdichtheid) van jouw heup en rugwervels te meten. De gemeten hoeveelheid kalk wordt vergeleken met waarden die, normaal gesproken, horen bij jouw geslacht en jouw leeftijd. Uit de mate van botdichtheid kan worden afgeleid of er sprake is van botontkalking of wat het effect is geweest van een osteoporosebehandeling.

Zijn er risico’s en bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo weinig dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Hoe bereid je je voor?

Er is geen speciale voorbereiding nodig. Je moet wel met het volgende rekening houden:

  • Je mag drie dagen voorafgaand aan de botdichtheidsmeting geen ander (röntgen)onderzoek hebben met contrastmiddel. Dit beïnvloedt namelijk het resultaat van de botdichtheidsmeting. Hebt je toch zo’n onderzoek gehad? Bel dan even naar de afdeling radiologie voor nader overleg.

  • Als je zwanger bent of denkt het te zijn, bel dan ook even naar radiologie voor nader overleg.

  • Kun je niet op één zij liggen door bijvoorbeeld een botbreuk? En lukt het je wel om op de andere zij te liggen? Dan is dat geen probleem. We kunnen het onderzoek nog steeds doen.

  • Kun je op beide zijden niet liggen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie.

Een eventuele begeleider mag niet aanwezig in de onderzoeksruimte zijn tijdens het onderzoek. Alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij een beperking, is dit mogelijk. Helpen met omkleden kan natuurlijk wel.

Onderzoek

Waar meldt u zich?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De laborant haalt je op en vertelt steeds wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek blijft de laborant bij je in de onderzoekkamer. Het onderzoek doet geen pijn.
    Om je op de goede plek op de onderzoekstafel te leggen en omdat metaal de meting kan verstoren, moet je je uitkleden, jouw onderbroek, sokken en hemd of t-shirt mag je aanhouden.
  • Voor het onderzoek begint, word je eerst gemeten en gewogen. Deze gegevens zijn nodig voor de beoordeling van het resultaat.
  • In de onderzoekkamer ga je op je rug op de onderzoektafel liggen. Je krijgt een vierkant blok onder de benen waarbij je de benen 60-90 graden moet buigen.
  • Tijdens het onderzoek beweegt de röntgenbuis boven de plaatsen waar gemeten wordt, dit zijn jouw onderste rugwervels en een heup. Wanneer nodig kan er gekozen worden om een foto te maken van jouw onderarm. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat je ontspannen en stil ligt. De foto’s kunnen mislukken als je je beweegt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Meestal duurt het onderzoek tussen de 15 en 20 minuten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en stuurt het verslag hiervan naar jouw behandelaar. Je krijgt de uitslag van jouw behandelaar of de verpleegkundige osteoporosezorg.

Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven.

Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie op telefoonnummer 0413 - 40 19 62.