Onderzoek en/of behandeling van de endeldarm en anus (proctoscopie )
In overleg met je behandelend arts wordt bij jou een proctoscopie gedaan. Een proctoscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van het laatste deel van je endeldarm (6 à 8 cm) en de anus bekijkt. In deze folder lees je hoe een proctoscopie in Bernhoven wordt gedaan.
De endeldarm
De endeldarm (ook wel rectum genoemd) werkt als opslagplaats voor ontlasting en wordt afgesloten door de anus. De anus is het 'poortje' waardoor de ontlasting het lichaam verlaat. Een sluitspier zorgt ervoor dat de ontlasting in de darm blijft zitten tot het moment dat deze kan worden afgevoerd.
Het Griekse woord voor rectum is proctos. Vandaar dat dit onderzoek proctoscopie wordt genoemd.
Proctoscopie
Tijdens de scopie bekijkt de arts de binnenkant van uw endeldarm en anus. Hiervoor gebruikt de arts een proctoscoop. Een proctoscoop is een korte plastic buis met een lichtbron.
Met behulp van het onderzoek kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord, zoals aambeien, scheurtjes in de anus, een uitstulpende darm of een ontsteking van de endeldarm.
Via de proctoscoop kunnen ook kleine ingrepen worden gedaan. De arts kan bijvoorbeeld aambeien behandelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een chirurg.
Er wordt altijd een verdovende gel rond de anus aangebracht. Dit om het onderzoek zo pijnloos mogelijk te laten verlopen.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzijde op een onderzoektafel. De arts onderzoekt het rectum eerst met de vinger. Vervolgens brengt hij de proctoscoop, die ingesmeerd is met een verdovende gel, voorzichtig via de anus in de endeldarm in. De arts kan nu het slijmvlies van de darm bekijken. Vaak is het nodig om een behandeling te doen, bijvoorbeeld van de aambeien met rubberen bandjes. De arts bespreekt dit met u.
De proctoscopie duurt ongeveer 5 minuten.
Voorbereiding op het onderzoek
We kunnen een proctoscopie alleen goed uitvoeren als de endeldarm helemaal leeg is. Als voorbereiding op het onderzoek moet je daarom zelf thuis een klysma toedienen. Deze krijg je - met uitleg - mee of haal je op bij de poli chirurgie in Uden of bij de balie van de hoofdingang in Oss.
Gebruik het klysma 1 uur voordat je van huis vertrekt voor het onderzoek. Je kunt hiervoor het beste op je linkerzij gaan liggen. Vervolgens breng je het klysma via de anus in en spuit je de vloeistof in de darm. Bij het terugtrekken moet je het klysma ingeknepen houden. Probeer de vloeistof zo lang mogelijk op te houden (minimaal 5 minuten, maximaal 15 minuten). Daarna kun je naar het toilet gaan.
Digitaal aanmelden voor je bezoek
3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om je digitaal aan te melden? Meld je dan aan met je geldige legitimatiebewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met je afspraak of afspraken.
Belangrijk
Gebruik je bloedverdunnende medicijnen (zoals Marcóumar of acenocoumarol, Ascal , clopidogrel, apexaban, praxada en xarelto.of Sintrómmitis)? Geef dit dan voor het onderzoek door aan de arts.
Verhinderd
Ben je verhinderd voor het onderzoek? Neem dan tijdig contact op met de polikliniek chirurgie: 0413 - 40 19 59. We maken dan een nieuwe afspraak.
Na het onderzoek
Na het onderzoek is er een kleine kans op nabloeding, dat is vooral het geval als je antistollingsmedicijnen gebruikt. Als bij de behandeling van aambeien rubberen bandjes zijn geplaatst, kun je enkele dagen last hebben van pijn, aandrang of een weeïg gevoel.
Na het onderzoek kun je het gevoel hebben dat je steeds naar het toilet moet. Je kunt de eerste dagen ook wat bloed verliezen en eventueel zelfs al een elastiekje verliezen via de anus. Dit is niet verontrustend en zegt niets over de behandeling.
Problemen thuis
Heb je hevige pijn of koorts? Neem dan contact op met:
- de polikliniek chirurgie: 0413 - 40 19 59 (tijdens kantooruren)
- de centrale van het ziekenhuis: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren).
Is het nodig dat je naar de spoedeisende hulp van Bernhoven komt? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost'.
Vragen?
Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie: 0413 - 40 19 59.