24 uurs pH-(impedantie)meting van de slokdarm
Je komt binnenkort naar het ambulant centrum voor een zuurgraadmeting van je slokdarm. Deze folder informeert je over de gang van zaken rondom dit onderzoek.
Waarom een Ph-meting?
Afspraak
Je hebt een afspraak op ......................................................... (datum) om .......................................................... (tijd).
Hoe bereid je jezelf voor?
Medicijnen
Als je medicijnen voor je slokdarm of maag gebruikt, kan het zijn dat je deze een week voor het onderzoek moet stoppen. Soms moet je deze medicatie juist blijven doorgebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: Losec®, omeprazol, Nexium®, Pantozol®, Pantoprazol, Pariet®, Zantac®, Ranitidine, Tagamet®, Cimetidine.
Medicijnen zoals Rennies®, Antagel, Maalox® en Regla-pH® mag je altijd doorgebruiken tot aan de avond vóór het onderzoek.
Moet ik stoppen met medicijnen?
………………………………….................................................................
................................................................................................................
Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor je eigen veiligheid
Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die je op dat moment gebruikt.
Waarom een AMO?
Als je arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in je AMO welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.
Hoe kom ik aan mijn AMO?
Je apotheker print voor je een AMO uit. Vertel je apotheker ook als je medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.
Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens je ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan je huisarts kan je medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in je overzicht worden opgenomen door je apotheker.
Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat je het overzicht altijd bij je hebt als je naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die je al hebt. Neem het ook mee als je naar de tandarts gaat.
Hoelang is je AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Jr apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.
Nuchter
Voor het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je vanaf 4 uur voor het onderzoek niets mag eten. Het drinken van heldere dranken (bijvoorbeeld water en thee) is tot 2 uur voor het onderzoek toegestaan.
Wat moet je doen als je niet op de afspraak kunt komen?
Als je onverhoopt niet op de afspraak kunt komen, bel ons dan op tijd op. Wij maken dan een nieuwe afspraak.
Hoe verloopt het onderzoek?
Op het afgesproken tijdstip meld je je bij de balie van het ambulant centrum. Je vindt het ambulant centrum op de eerste verdieping.
Via je neus wordt een sonde, een dun slangetje (2-3 mm), ingebracht tot in je slokdarm. Het inbrengen van de sonde kan even vervelend zijn en leiden tot braakneigingen of hoesten. De sonde blijft 24 uur zitten en registreert continu de zuurgraad in je slokdarm. Deze gegevens worden tijdelijk opgeslagen op een recorder, een kastje dat je in een draagtas bij je draagt. Na het inbrengen van de sonde ga je weer naar huis. Het inbrengen van de sonde en de instructies duren ongeveer 20 minuten.
Tijdens de meting kun je, zonder enig probleem, je dagelijkse bezigheden verrichten.
- De recorder mag niet nat worden, dus je kunt niet douchen of zwemmen.
- De recorder is niet bestand tegen stoten of vallen.
- Beperk het gebruik van een mobiele telefoon in verband met kans op storing van de apparatuur.
Logboek bijhouden
Het is de bedoeling dat je tijdens de meetperiode een ‘normale’ dag en nacht beschrijft. In een logboek houd je nauwkeurig de volgende gebeurtenissen bij:
- Naar bed gaan, opstaan en platliggen.
- Eet- en drinkmomenten.
- Wanneer je klachten ervaart.
Volgende dag
De volgende dag, 24 uur later, kom je terug naar het ambulant centrum om de sonde te verwijderen.
Uitslag
De uitslag van de pH-meting wordt tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek met je besproken.
Zijn er complicaties?
Bij een 24-uurs pH-meting komen vrijwel geen complicaties voor. Het kan zijn dat je wat last hebt van de neus of een kleine neusbloeding krijgt. Sommige mensen krijgen nadien wat last van de keel. Het helpt dan om extra te drinken.
Heb je nog vragen?
Ook als je na het lezen van de folder nog vragen hebt, kun je ons van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30-12:30 uur en 13.00-17.00 uur bellen.
- Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32
- Je kunt ook je vraag per mail aan ons stellen: functieafdelingmdl@bernhoven.nl