Aambeien
Aambeien zijn onschuldige uitstulpingen van het slijmvlies aan het eind van de darm. Ze ontstaan door zwelling en verzakking van de bloedvaten. Je kunt ze vergelijken met spataderen. Alleen zitten aambeien op een vervelende plaats: aan de binnenkant van de anus (poepgaatje). Als de uitstulping erger is, komt de aambei soms naar buiten. In deze folder lees je informatie over aambeien en de behandeling daarvan.
Waarom krijg je aambeien?
Je kunt last van aambeien krijgen als de bloedvaten bij de anus onder druk staan. Bij de anus is dit snel het geval. Een verkeerd voedingspatroon (weinig vezels) kan zorgen voor te harde/droge ontlasting die met kracht naar buiten geperst moet worden. Daardoor ontstaat druk op de aderen. Maar ook door veel zitten, weinig lichaamsbeweging en te zwaar zijn kun je aambeien krijgen.
Wat zijn de klachten?
Typische klachten bij aambeien zijn pijn en/of bloedingen, jeuk of een branderig gevoel. Aambeien die naar buiten komen geven een onaangenaam drukkend gevoel, alsof er een prop in de weg zit. Bij heftige pijnen is er meestal een ader bekneld geraakt of zitten er bloedstolsels aan de binnenkant van de ader waardoor de ader is gaan opzwellen.
Wat kun je zelf doen?
- Houd de poep zacht door voedingsvezels te eten, zoals zemelen, bruin brood, groenten, fruit en fruit;
- Drink iedere dag veel water;
- Moet je poepen? Stel dit dan niet uit, maar ga zo snel mogelijk naar de wc. Probeer persen te voorkomen;
- Neem regelmatig een warm bad, zodat de anus kan ontspannen;
- Gebruik een zalfje die de jeuk of branderigheid verlicht;
- Beweeg voldoende;
- Probeer af te vallen als je te zwaar bent.
Onderzoeken
De klachten bij aambeien kunnen ook voorkomen bij andere problemen van de endeldarm of het poepgat. Het is daarom belangrijk het poepgat goed wordt onderzocht, net als het anale kanaal en het begin van de endeldarm. Dit onderzoek heet een proctoscopie. Soms beslist de arts dat er een uitgebreider onderzoek nodig is. Dit onderzoek heet een sigmoïdoscopie.
Poliklinische behandeling
Als de aambeien op de polikliniek behandeld kunnen worden, is geen verdoving nodig.
Hoe bereid je je voor?
Voor de behandeling krijg je via de anus een klysma om de endeldarm schoon te spoelen. Dit mag je thuis doen voordat je naar Bernhoven gaat.
Hoe verloopt behandeling?
De meest toegepaste manier is het afbinden van aderen die de aambeien als het ware voeden. Dit gebeurt met behulp van rubberen bandjes. Het slijmvlies sterft binnen 7 tot 10 dagen af. Het wondje geneest met een littekentje en de aambei wordt kleiner. Je kunt al dezelfde dag een rubbere bandje verliezen, dit is geen probleem.
Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
Het resultaat van de behandeling
Bij meer dan de helft van de patiënten geeft een eerste behandeling een goed resultaat. Als de aambeien ernstige verzakt zijn (uitstulpen), dan is een tweede of een derde poliklinische behandeling nodig.
Heb je klachten na de behandeling?
- Na de behandeling kun je een of twee dagen het gevoel hebben dat je moet poepen. Hoe erg die klachten zijn, hangt af van hoe groot de behandelde aambeien zijn. De meeste patiënten hebben geen pijnstillers nodig.
- Het helpt als je een warm bad of douche neemt. Daardoor ontspant het behandelde gebied zich.
- Je moet voorkomen dat de poep hard wordt. Daarom moet je extra voedingsvezels nemen en veel (water) drinken. Dat maakt de poep zacht.
Houd je jezelf aan deze regels, maar blijven de klachten aanwezig? Als je je aan deze regels houdt en toch Dan is misschien een tweede behandeling nodig. Dit gaat in overleg met de behandelend arts.
Het anale kanaal is na een behandeling meestal binnen 3 tot 4 weken genezen.
Zijn er problemen?
Door een ontsteking op de behandelde plaats kun je 1 tot 2 dagen een klein beetje koorts krijgen. De rubberen bandjes laten vanzelf los en poep je uit. Als dat gebeurt zie je soms een beetje bloed bij de poep. Dit is meestal na een aantal dagen en hoort erbij. Als het bloedverlies meer lijkt dan een kopje vol, neem dan contact op met de poli chirurgie of buiten kantooruren met de receptie van het ziekenhuis.
Chirurgische behandeling
Hoe bereid je je voor?
Preoperatief Poliklinisch Onderzoek (PPO)
Vóór de operatie ga je eerst naar het spreekuur PPO. Dit kan ook telefonisch worden gedaan. Hier spreek je met de verpleegkundige en de anesthesioloog. Je krijgt een lichamelijk onderzoek en de anesthesioloog bespreekt de verdoving. Neem je actueel medicatieoverzicht mee (AMO) naar de PPO, dit haal je op bij uw eigen apotheek. Lees hier de veel gestelde vragen over het AMO.
De verpleegkundige legt de praktische gang van zaken uit over hoe je je thuis voorbereidt, bijvoorbeeld het klysma om de darm schoon te maken. In de folder Dagbehandeling lees je meer over hoe het er die dag ongeveer aan toe gaat.
Hoe verloopt een operatie?
Voor een operatie aan de aambeien blijf je 1 dag in het ziekenhuis. De operatie gebeurt in een gevoelig gebied. Hoeveel last iemand heeft na de operatie is niet goed te voorspellen. Dat hangt af van hoe groot de aambeien zijn en de gevoeligheid verschilt van persoon tot persoon. De operatie gebeurt onder algehele narcose of een plaatselijke verdoving via een ruggenprik. Je kiest samen met je arts welke verdoving het beste bij jou past.
Je wordt geopereerd om de aambeien kleiner te laten worden zonder dat dit veel pijn geeft en zonder risico’s voor de omgeving van de anus, zoals de kringspieren.
Tegenwoordig is de eerste keus van operatie een methode die de HAL/RAR operatie wordt genoemd. Daarbij worden de bloedvaatjes waardoor het bloed naar de aambeien stroomt, inwendig dichtgemaakt. Dus aan de binnenkant van de anus. Als de aambeien ook nog de neiging hebben om uit te puilen, dan worden ze inwendig opgetrokken met hechtingen.
Voor de meeste patiënten is deze operatie goed te verdragen. Wel voelt iedereen in mindere of meerdere mate een aantal dagen een soort aandrang alsof je moet poepen, maar dit verdwijnt vanzelf na enkele dagen. Deze methode is onschadelijk voor de kringspieren.
Na de operatie
- Na de operatie heb je geen wond en is wondverzorging dus niet nodig.
- Je krijgt als dat nodig is een recept mee voor de pijn.
- Je krijgt laxeermiddelen mee. Het laxeermiddel helpt je om de poep zacht te houden, zodat je gemakkelijker kunt poepen. Wij schrijven geen middelen voor die de darmen lui zouden kunnen maken.
- De gebruikelijke dagelijkse activiteiten kunnen meestal na een week weer worden gedaan.
Hoe gebruik je laxeermiddelen?
Thuis moet je nog laxeermiddelen gebruiken die helpen om beter te poepen. Het recept hiervoor krijg je mee vanuit het ziekenhuis.
Heb je moeite met poepen, omdat de poep hard en droog is? Gebruik dan vooral vezelrijk voedsel en veel vocht.
Nacontrole
Ongeveer 6 weken na de operatie kom je voor controle terug op de polikliniek chirurgie.
Zijn er problemen na de operatie?
Bij de operaties voor aambeien zijn er de normale risico's. Bijvoorbeeld een ontsteking van het vat waarin het infuus gezeten heeft of een urineweginfectie. Zelden is er een nabloeding. Als dat wel gebeurt, wordt deze in het ziekenhuis meteen behandeld. Ben je thuis en heb je klachten? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met polikliniek chirurgie.
- Polikliniek chirurgie: 0413 - 40 19 59 (tijdens kantooruren)
- Receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)