Skip to Content

Allergie kind: Multidisciplinair allergiespreekuur voor kinderen

Je bent door je arts verwezen naar het allergiespreekuur voor kinderen. Op dit spreekuur worden baby's en kinderen onderzocht om te kijken of zij allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en/of geneesmiddelen. Ook kan gekeken worden naar eventueel andere allergieën zoals voor graspollen, boompollen, huisstofmijt of dieren. Het allergiespreekuur voor kinderen is onderdeel van de polikliniek Kindergeneeskunde. In deze folder lees je meer informatie over dit speciale spreekuur.

Het spreekuur: praktische informatie

Afspraak maken

De huisarts verwijst je door naar het allergiespreekuur. Je krijgt een vragenlijst toegestuurd of je krijgt hem mee. Breng deze lijst mee naar het spreekuur. Voor het maken van een afspraak kun je van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde van Bernhoven op telefoonnummer 0413 - 40 19 44.

Hoe bereid je jezelf voor?

Vragenlijst thuis invullen

Als de afspraak op de poli is gemaakt, sturen wij je een mail met een code waarmee je op deze website inlogt. Dan kun je de vragenlijst invullen. Als je dat liever hebt, kunnen wij de vragenlijst ook aan je meegeven. Deze lijst is belangrijk voor de kinderarts om het spreekuur voor te bereiden. Vul daarom deze lijst in en stuur deze terug naar de polikliniek.

Vul je de vragenlijst op de computer in dan ga je naar www.Luchtwegportaal.com en log in met de code die je hebt gekregen.

Heb je zelf nog onbeantwoorde vragen? Schrijf ze op en neem ze mee naar het spreekuur.

Medicijnen

Neem de medicijnen die je kind nu gebruikt mee.

Waar?

3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Wanneer?

Het allergiespreekuur is altijd op dinsdag.

Overzicht medicijnen

Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts jou medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op de pagina Actueel Medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.

Allergiespreekuur

Op het allergiespreekuur werken de kinderarts, de kinderlongverpleegkundige en de diëtiste met elkaar samen. Deze samenwerking van verschillende disciplines noemen we een multidisciplinaire samenwerking. Door deze opzet van het spreekuur bezoek je in één dagdeel diverse hulverleners. Het hangt af van de klachten van je kind, door welke hulpverleners je kind wordt gezien. Je kind wordt altijd onderzocht door de kinderarts die gespecialiseerd is in allergie bij kinderen. Als er sprake is van voedselallergie heb je ook een gesprek met de diëtiste. De afspraak duurt daardoor wel langer. Na de eerste afspraak overleggen wij binnen 2 tot 4 weken met je wat wij voor je kind kunnen doen. Onze behandeling is erop gericht om het kind met zijn of haar allergie een zo normaal mogelijk (kinder)leven te laten leiden.

Hulpverleners

Wat doet de kinderarts?

Je krijgt met je kind eerst een gesprek met de kinderarts. De kinderarts heeft vooraf de klachten van je kind al kunnen onderzoeken door middel van de vragenlijst die je hebt ingevuld en opgestuurd. De kinderarts gaat uitvoerig in op de vragenlijst en doet lichamelijk onderzoek. De kinderarts stelt je nog aanvullende vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten van je kind. Mogelijk spreekt de kinderarts aanvullend onderzoek af, bijvoorbeeld bloedonderzoek of een huid- of longfunctietest.

Wat doet de diëtiste?

De diëtiste adviseert welke voeding veilig is voor je kind als je kind een ernstige voedselallergie. heeft. Ook als je kind niet goed groeit kijkt ze met je hoe je de voeding volwaardiger te maken. Wanneer er een allergische reactie is geweest zonder dat duidelijk is waardoor dit komt, kan ze kijken naar wat er in de voeding zit. Eventueel wordt je gevraagd een aantal dagen een voedingsdagboek bij te houden waarin je opschrijft wat en hoeveel je kind eet.

Wat doet de kinderlongverpleegkundige?

Naast de informatie die je krijgt van de kinderarts kan de kinderlongverpleegkundige aanvullende informatie geven over benauwdheidsklachten die bij een allergie kunnen optreden.
Daarnaast legt zij uit hoe je de medicijnen werken en hoe je ze moet gebruiken, bijvoorbeeld in welke volgorde ze worden ingenomen en hoe ze geïnhaleerd moeten worden. 
Aan de hand van het behandelplan worden er vervolgafspraken gemaakt. Ook geeft de kinderlongverpleegkundige smeeradvies bij eczeem en informatie over de behandeling bij ernstige allergische reacties of hooikoorts.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413 - 40 19 44.