Audiometrie (gehooronderzoek)
In overleg met je behandelend arts heb je besloten een gehooronderzoek te laten doen. Dit onderzoek wordt ook wel audiometrie genoemd. Met een gehooronderzoek kan worden vastgesteld in hoeverre jouw gehoorklachten te maken hebben met een stoornis van je gehoororgaan. In deze folder lees je hoe dit onderzoek bij ons verloopt.
Het gehoororgaan
Je oren zorgen ervoor dat je geluid kunt horen. Geluid is een luchttrilling die via je gehoorgang bij je trommelvlies komt. Je trommelvlies gaat dan trillen. Deze trillingen worden doorgegeven aan je middenoor. In je middenoor zitten drie gehoorbeentjes. Via het middenoor gaan de trillingen naar je binnenoor (het slakkenhuis). Hier worden de trillingen geregistreerd door een zenuw. Deze zenuw geeft de signalen door aan je hersenen, waar ze worden omgezet in geluid. De kwaliteit van je gehoor hangt af van het functioneren van je middenoor en je binnenoor.
Voorbereiding
Waar word je verwacht?
Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt dit niet? Meld je dan met een geldig legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal, routenummer 001. De zuil print een dagticket met jouw afspraak of afspraken.
Verhinderd?
Ben je verhinderd voor het onderzoek? Bel dan op tijd om een nieuwe afspraak te maken: telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.
Voorafgaand aan het onderzoek
De assistente kijkt vóór de hoortest in je oren om te zien of er geen verstopping door oorsmeer is. Als dat nodig is, maakt zij je oren schoon.
Het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit één of twee delen: een test voor het gehoor van tonen (toonaudiometrie) en eventueel een test voor het gehoor van spraak (spraakaudiometrie). Beide testen vinden plaats in een geluidsarme, afgesloten ruimte.
De toonaudiometrie
Je krijgt een hoofdtelefoon op en een apparaatje met een drukknop in je hand. Via de hoofdtelefoon hoor je tonen. Je drukt op de knop zodra je een pieptoon hoort. Zowel harde als zachte tonen worden aangeboden. Zo bepalen we jouw gehoordrempel.
De spraakaudiometrie
Ook bij de spraakaudiometrie draag je een hoofdtelefoon. Via deze hoofdtelefoon hoor je een aantal woorden. Je wordt gevraagd deze woorden zo nauwkeurig mogelijk na te zeggen. Hiermee bepalen we jouw spraakverstaanbaarheid.
Duur van het onderzoek
Een toon- of spraakaudiogram duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Doe je beide onderzoeken? Dan duurt het samen ongeveer 25 minuten.
Complicaties
Er zijn geen complicaties bekend.
Na het onderzoek
Uitslag
Je behandelend arts bespreekt de uitslag met je.
Vragen
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de poli KNO heelkunde. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.