Begeleiding zwangerschap en bevallen in Bernhoven
Je gaat in het ziekenhuis bevallen onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. In deze folder lees je informatie over de algemene gang van zaken bij de zwangerschapscontroles en de bevalling in het ziekenhuis.
Polikliniek gynaecologie: 0413 - 40 19 34
Afdeling verloskunde: 0413 - 40 35 20
Waarom beval je in het ziekenhuis?
Je hebt een medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling. Dit betekent niet dat er grote problemen verwacht worden, maar wel dat specialistische begeleiding nodig is om je zwangerschap goed te laten verlopen. Hoewel de sfeer in het ziekenhuis anders is dan thuis, doen wij ons best om het zo prettig mogelijk voor je te maken. Je kunt zelf een belangrijke rol spelen door je wensen en verwachtingen met je arts of verloskundige te bespreken. Zo zorgen we samen voor een comfortabele en veilige bevalling.
Het verloskundige team
Gedurende je zwangerschap en tijdens de bevalling word je begeleid door ons verloskundige team. Dit team bestaat uit gynaecologen, verloskundigen die in het ziekenhuis werken, verpleegkundigen en poli-assistenten. Wie er bij je bevalling aanwezig is, hangt af van het moment van de bevalling.
Gynaecologen
- Mw. N. Alers
- Mw. T. Dijkstra
- Mw. J. van der Heyden
- Mw. M. Hessel
- Mw. I. Kools
- Mw. B. Mengerink
- Mw. L. Muller
- Mw. A. Oei
- Mw. A. Schreuder
- Mw. M. Verwij
- Dhr. J. Vollebergh
Zwangerschap
Poliklinische controles
- Wanneer je ongeveer 12 weken zwanger bent, worden enige buisjes bloed afgenomen voor bepaling van de bloedgroep, Hb (ijzergehalte) en antistoffen tegen geelzucht, syfilis, HIV en eventueel rode hond.
- Bij een zwangerschapsduur tussen de 18 en 22 weken mag elke zwangere een 20-weken echo laten verrichten. Een 20-weken echo is een uitgebreid echoscopisch onderzoek bedoeld om aangeboren afwijkingen op te sporen. Dit onderzoek wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd.
Echo
Als het nodig is, wordt er een echo gemaakt. Hiermee wordt gekeken naar de groei en ligging van je kindje, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo is niet bedoeld om aangeboren afwijkingen op te sporen.
Een echo (echografie) is een onderzoek waarbij hoogfrequente geluidsgolven organen zichtbaar maken op een beeldscherm. Dit kan een inwendige echo zijn (via de vagina) of een uitwendige echo (via de buikwand). In de eerste drie maanden wordt meestal gekozen voor een inwendige echo, omdat de zwangerschap dan beter zichtbaar is. Na 3 maanden is je kindje groot genoeg om via de buik te beoordelen.
Zwangerschapsgymnastiek
Kraamzorg
Wanneer naar het ziekenhuis?
Niet elke bevalling begint op dezelfde wijze. Vaak heb je al dagen of weken tevoren regelmatig samentrekkingen van de baarmoeder. Soms ook al wat afscheiding.
Je moet naar het ziekenhuis komen als:
- De weeën elkaar elke 5 à 10 minuten opvolgen, steeds heftiger worden en gepaard gaan met lage rugpijn en onderbuikspijn.
- De vliezen breken en je spontaan vocht verliest (ook al zijn er geen weeën).
- Je bloed verliest.
- Je je zorgen maakt, bijvoorbeeld omdat je buikpijn hebt of minder leven voelt.
- Je arts iets anders met je afgesproken heeft, dat speciaal voor jou bedoeld is.
- Als je niet zeker weet of je nu wel of niet naar het ziekenhuis moet komen, kun je natuurlijk ook altijd even telefonisch overleggen. Omdat je al in het ziekenhuis onder controle bent, hoef je niet eerst de huisarts of verloskundige te bellen. Zo nodig kun je altijd even langs komen om te laten beoordelen of opname al nodig is. Het is prettig als je eerst belt voordat je naar het ziekenhuis komt, je komst kan dan voorbereid worden.
Telefoonnummer: 0413 - 40 35 20
Wat neem je mee?
Voor jezelf
- Verzekeringspapieren en geldig identiteitsbewijs.
- Bloedgroepkaartje.
- T-shirt of kort nachthemd voor tijdens de bevalling.
- Indien van toepassing; contactlensbenodigdheden en/of reservebril.
- Toiletspullen om je na de bevalling op te frissen (zeep, kam, tandenborstel
en tandpasta). - Nachtkleding, ondergoed, stevige (voedings)BH, ochtendjas en sloffen, nodig voor eventuele opname na de bevalling.
- Fototoestel en/of filmcamera (met opgeladen batterij!).
- Ter ontspanning bijvoorbeeld een spelletje, boek, muziek of tijdschrift.
- Gemakkelijke wijde kleding voor naar huis gaan.
Neem bij een opname of polikliniekbezoek altijd een actueel overzicht mee van de medicijnen die je gebruikt. Dit overzicht kun je ophalen bij je apotheek.
Als de arts medicatie wil voorschrijven, kan hij of zij in het overzicht zien welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen krijgt die niet goed samengaan.
Het overzicht van jouw medicijnen heet een actueel medicatieoverzicht. Dit wordt ook wel AMO genoemd. Lees op deze pagina de veel gestelde vragen over het AMO.
Voor je kind
Tijdens het verblijf van je kind in het ziekenhuis draagt je kind zijn/haar eigen kleertjes. Je hebt de maxicosi alleen nodig voor de dag dat je kind naar huis gaat. Wil je de maxicosi, pas meenemen op de dag van het ontslag?
Foto- en video-opnamen
Vanwege de concentratie en privacy van het personeel zijn voor het maken van foto’s en video-opnamen tijdens de bevalling een aantal regels opgesteld:
- Op voorwaarde dat het medisch handelen niet belemmerd wordt, mogen foto’s gemaakt worden zowel in de verloskamer als in de operatiekamer.
- Het is niet toegestaan een beroepsbeoefenaar te fotograferen
zonder zijn/haar toestemming. - In de operatiekamer mogen géén video-opnamen gemaakt worden.
- Je mag video-opnamen maken op de verloskamer als: hierdoor het medisch handelen niet gehinderd wordt; de opnamen niet te lang duren, alleen momentopnamen zijn toegestaan; de situatie niet acuut is; er geen andere apparatuur bij nodig is (lampen, statief ed.); medewerkers uit beeld blijven.
Bevalling
Waar moet je naar toe?
Je gaat het ziekenhuis binnen via de hoofdingang. Deze ingang is dag en nacht geopend. Je meld je bij de portier.
Gang van zaken
Tijdens de bevalling word je begeleid door de dienstdoende gynaecoloog of ziekenhuisverloskundige en één of twee verpleegkundigen. Soms is ook de kinderarts op de achtergrond aanwezig. Gedurende de fase op de verloskamer wordt de conditie van jou en je kind nauwlettend in de gaten gehouden. Regelmatig worden de harttonen van je kind gecontroleerd met behulp van een CTG-apparaat. Soms is extra bewaking nodig. In dat geval wordt er een draadje op het hoofdje van je kind bevestigd om de harttonen continu te kunnen registreren.
Jouw temperatuur, pols en bloeddruk worden gecontroleerd. De weeënactiviteit en de vordering van de bevalling worden beoordeeld door middel van uit- en inwendig onderzoek.
Houding tijdens de bevalling
Bevalbad
Pijnstillers
Kunstverlossing
Na de geboorte
Wat gebeurt er met de placenta?
Na de bevalling
Verblijf op de kraamafdeling
Geel zien
Borstvoeding
Het eerste uur na de bevalling is de zuigreflex van je baby erg sterk. Dit is dan ook het beste moment om je baby voor de eerste keer aan te leggen. Na de eerste dag moet je baby minimaal 6 à 7 keer per dag aan de borst drinken. Als je baby vaker wil drinken, mag dat. Vaak aanleggen stimuleert het op gang komen van de voeding. Er zijn geen vaste voedingstijden. Je baby geeft zelf aan wanneer hij of zij honger heeft.
De verpleegkundige biedt je hulp en ondersteuning bij het geven van de voeding. Bij vragen kun je altijd bij hen terecht.
Flesvoeding
Hielprik
Naar huis, of nog niet?
Nacontrole
Tips voor thuis
Aanmelden kraamzorg
Er zijn verschillende kraamzorgbureau's actief in de omgeving. In overleg met je ziektekosten verzekering kun je een keuze maken voor een van deze bureau's.
- Welkom Kraamzorg
Aldetiendstraat 23
5402 ZC UDEN
0900 - 22 000 66 (lokaal tarief)
kraamzorgservice@welkomkraamzorg.nl
www.welkomkraamzorg.nl
Werkgebied in en rondom:
Boxmeer, Cuijk en Venray
Wijchen
Den Bosch, Oss
Meierijstad
Uden - VDA
- PVG
- Zorgboog
- Regio Helmond en omgeving
Zorgboog
Roessel 3
5761 RP BakelTelefoonnummer: 0900 - 89 98 636
Geboorte-aangifte
Na de geboorte moet de baby aangegeven worden bij:
- Burgerlijke stand
De aangifte moet plaatsvinden binnen 3 dagen na de geboorte of binnen 2 werkdagen als er een weekend of feestdag tussen zit. Dit moet gebeuren in de gemeente waar je kind geboren is, dat betekent dus dat je je meld bij het gemeentehuis van Uden: lees hier hoe de geboorteaangifte in zijn werk gaat.
Gemeentehuis Maashorst, afdeling Burgerlijke Stand
Markt 145
5401 EZ UDEN
Open: maandag - dinsdag : 8.30 - 13.00 uur
woensdag: 8.30 - 17.00 uur
donderdag: 8.30 - 19.30 uur
vrijdag: 8.30-13.00 uur - Ziektekostenverzekering van de kostwinner
Dit kan meestal telefonisch.
Literatuur
Er wordt veel geschreven in boeken en tijdschriften over zwangerschap, bevalling, borstvoeding en babyverzorging. Daarom hier geen lijstje met aanbevolen literatuur maar het advies om zelf eens te gaan neuzen in bibliotheek, boekhandel of internet.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze gerust.
- Telefoonnummer Kraamafdeling / Verloskunde 0413 - 40 35 20
- Telefoonnummer Polikliniek gynaecologie: 0413 - 40 19 34