Bevolkingsonderzoek darmkanker
Vanaf 2014 is in Nederland het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een screeningscentrum in je eigen regio. Bernhoven is zo’n screeningscentrum.
Waarom een bevolkingsonderzoek?
Darmkanker is een ernstige ziekte. Van elke honderd mensen hebben vier tot vijf mensen risico op darmkanker. Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker of een voorstadium daarvan vroegtijdig worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker op tijd wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en is de behandeling minder zwaar.
Voor wie?
Het bevolkingsonderzoek is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Vanaf 2014 tot 2019 wordt het onderzoek stapsgewijs ingevoerd. Je geboortejaar bepaalt wanneer je een uitnodiging krijgt. (Voor een uitnodigingsoverzicht kijkt je op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl/darmkanker)
Hoe ontstaat darmkanker?
Het voorstadium van darmkanker duurt vaak lang. Het begint meestal met een poliep.Dat is een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen komen veel voor bij mensen ouder dan 55 jaar. De meeste poliepen zijn goedaardig. Sommige kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Bij tijdige ontdekking van poliepen kunnen ze tijdens een inwendig onderzoek (colonscopie) worden verwijderd. Op deze manier kan in veel gevallen darmkanker worden voorkomen.
Wat wordt onderzocht met het bevolkingsonderzoek?
Bij het onderzoek wordt gekeken of er bloed in je ontlasting zit. Poliepen in de darm kunnen bloed veroorzaken. Dat is vaak niet met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt je ontlasting in een laboratorium onderzocht.
Hoe gaat het bevolkingsonderzoek?
Als je aan de beurt bent voor het onderzoek krijg je een uitnodiging. Hierin zit een buisje en een staafje, de zelfafnametest. Met dit staafje prik je op vier plekken in de ontlasting. Daarna stop je het staafje in het buisje. Let op: een klein beetje ontlasting is voor het onderzoek al genoeg. Daarna stopt je het buisje in de retourenveloppe en stuurt dit terug.
Meedoen is niet verplicht. Als je niet mee wilt doen, meldt je jezelf af bij de informatielijn Bevolkingsonderzoek Zuid: telefoon 088 - 00 01 333 of ga naar de website www.bevolkingsonderzoekzuid.nl en klik op de knop 'Mijn bevolkingsonderzoek'. Hier kunt je inloggen om jezelf af te melden, daar heb je wel je DigiD voor nodig.
Je hoeft ook niet mee te doen als je al onder behandeling bent voor darmkanker.
De uitslag
Na ongeveer 2 weken krijg je de uitslag.
Als er niets aan de hand is, hoef je niets te doen. Je krijgt dan automatisch over 2 jaar een nieuwe uitnodiging voor een onderzoek.
Er is bloed gevonden in uw ontlasting
Als er bloed in de ontlasting is gevonden, kan dit wijzen op poliepen of darmkanker. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Om te weten wat er aan de hand is, krijg je een uitnodiging voor een vervolgonderzoek.
Vervolgonderzoek
Dit vervolgonderzoek vindt plaats in een screeningscentrum bij je in de buurt. In deze regio is dat in de meeste gevallen Bernhoven in Uden.
Let op: Bernhoven nodigt niet zelf mensen uit voor het onderzoek. Dit wordt centraal geregeld door de screeningsorganisaties. Voor de regio Brabant en Limburg is dit het Bevolkingsonderzoek Zuid.
Het vervolgonderzoek in Bernhoven
Als je een uitnodiging krijgt voor een onderzoek in Bernhoven, begint dit altijd met een intakegesprek. Dit gesprek vindt plaats op maandagochtend of donderdagochtend op de polikliniek in Oss, en op alle werkdagen op de polikliniek MDL in Uden. Tijdens het intakegesprek wordt de afspraak voor het vervolgonderzoek, de coloscopie, gemaakt. Dit onderzoek gebeurt altijd in het ziekenhuis in Uden.
Je krijgt de uitslag van het onderzoek ongeveer een week later. Als er een behandeling nodig is, kan deze binnen twee weken na de uitslag beginnen.
Heb je nog vragen?
Voor vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker kun je op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur terecht op telefoonnummer 088 – 00 01 333
Ook op internet kun je terecht voor meer informatie:
www.bevolkingsonderzoekzuid.nl/darmkanker en www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker
Meer informatie over darmkanker:
- Maag-Lever-Darmstichting: www.darmkanker.info
- Diverse samenwerkende organisaties: www.kanker.nl
- Koninging Wilhelmina Fonds: www.kwf.nl
- Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL): www.iknl.nl