Bijnierincidentaloom
Je bent verwezen naar de internist omdat er bij je een vergroting van 1 of beide bijnieren is vastgesteld. De medische term is bijnierincidentaloom. Meestal is die vergroting bij toeval gevonden. Afhankelijk van de leeftijd komt dit bij ongeveer 5 procent van de bevolking voor. Dit is in veruit de meeste gevallen goedaardig en slechts zelden kwaadaardig (1 per miljoen Nederlanders)
De bijnier
De bijnier produceert verschillende hormonen. Bij een vergrote bijnier worden soms teveel hormonen geproduceerd. Bij de meerderheid van de patiënten blijkt er uiteindelijk sprake van een goedaardige vergrote bijnier, die een normale hoeveelheid hormonen produceert.
Gang van zaken
- Je hebt een brief ontvangen met hierop de afspraak met de internist: telefonisch, beeldbellen of langskomen. In de brief vind je uitleg hierover.
- Je bespreekt met elkaar welk aanvullend onderzoek in je geval het beste is, de internist legt je meer uit over dit onderzoek en kruist het hieronder aan.
Onderzoeken
Hieronder vind je een overzicht van de onderzoeken die je kunt verwachten. Dat wil niet zeggen dat je alle genoemde onderzoeken krijgt, welke onderzoeken je krijgt hangt af van je persoonlijke situatie.
□ CT scan van de bijnieren
- Waarom: onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige bijnierafwijking
- Let op: wanneer bij je kort geleden nog een scan is gemaakt waarop goed te zien was dat er niets aan de hand was met je bijnieren, dan is een nieuwe scan nu niet nodig.
□ Dexamethasonsuppressietest
- Waarom: om uit te sluiten dat je het syndroom van Cushing hebt. Het syndroom van Cushing betekent dat de bijnier teveel van het hormoon cortisol aanmaakt.(Dit komt overigens zelden voor)
- Voor deze test moet wat bloed worden afgenomen. De avond voordat dit bij je wordt gedaan moet je rond 23.00u 2 tabletten dexamethason 0.5mg innemen.
- De volgende ochtend wordt tussen 8.00 - 9.00uur nuchter bloed geprikt. Hiervoor wordt met je een afspraak gemaakt.
- Als je dit onderzoek krijgt, mag dit niet tegelijkertijd worden gedaan met het hieronder genoemde afnemen van bloed op aldosteron.
□ Metanefrine bloedafname
- Waarom: om uit te sluiten dat je bijnier teveel van het hormoon adrenaline aanmaakt, (Dit komt zelden voor)
- Soms moeten de medicijnen voor de bloeddruk van tevoren worden aangepast. Als dat bij je nodig is vertelt de arts dit aan je.
- Je kunt bloed laten prikken bij de bloedafname (route 10) in Bernhoven, Uden.
□ Aldosteron bloedafname
- Waarom: om uit te sluiten dat je het syndroom van Conn heeft. Dit is betekent dat je bijnier teveel van het hormoon aldosteron aanmaakt. (Dit komt zelden voor).
- Dit onderzoek wordt alleen gedaan bij mensen die een te hoge bloeddruk hebben en/of te weinig kalium hebben. Soms moeten van tevoren de medicijnen voor de bloeddruk worden aangepast, dit bespreekt de arts met je.
- Je kunt bloed laten prikken bij de prikpost in je buurt of bij de bloedafname (route 10) in Bernhoven, Uden (wanneer ook de metanefrines bij je worden bepaald)
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, aarzel niet en stel ze aan je arts tijdens je afspraak.
- Telefoon polikliniek interne geneeskunde: 0413 – 40 19 41