Skip to Content

Blaasonderzoek bij kinderen (cystografie kinderen)

Je kind komt naar het ziekenhuis voor een cystografie. Dit onderzoek wordt ook wel mictiecystogram genoemd (MCG). Een cystografie is een onderzoek naar het functioneren van de blaas en plasbuis (=urinebuis). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie en wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant. In deze folder lees je hoe dit onderzoek in ziekenhuis Bernhoven wordt uitgevoerd.

Als de patiënt jonger is dan 12 jaar krijgt deze de volgende informatiefolder mee: "MCG-onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?"

Waarom een cystografie?

Bij een cystografie wordt met behulp van contrastmiddel en röntgenstraling de blaas en plasbuis zichtbaar gemaakt. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat de blaas en plasbuis duidelijk zichtbaar zijn op de foto's, zodat ook eventuele afwijkingen zichtbaar worden. Ook wordt gekeken of urine vanuit de blaas terugloopt naar de nieren.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.
Het gebruikte contrastmiddel kan in een zeer zeldzaam geval een allergische reactie geven.
Soms kunnen kinderen een blaasontsteking krijgen als reactie op het inbrengen van het slangetje (catheter) in de blaas.

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek mag slechts 1 ouder/begeleider de hele tijd bij het kind blijven, ook tijdens het maken van de röntgenfoto's (behalve als je  zwanger bent). Dit is een landelijk stralingshygiëne voorschrift.

Het is belangrijk dat je kind de dag van en de dag na het onderzoek antibiotica krijgt. De soort antibiotica en hoeveelheid is afhankelijk van de lengte en gewicht van je kind. Instructies hierover heb je van je arts gekregen.

Wanneer je weet dat je kind overgevoelig is voor jodiumhoudend contrastmiddel, vertel dit dan vooraf aan je arts en aan de laborant van de afdeling radiologie die jou en je kind ophaalt voor het onderzoek.

Ervaring leert dat een kind zich prettiger voelt als het weet wat er gaat gebeuren. Eventuele angst voor een onderzoek is van invloed op het vermogen van het kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom belangrijk dat je je kind goed voorbereidt. Het beste kun je 1 dag voor het onderzoek je kind eenvoudig en duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren. Vertel vooral wat je kind zal zien, horen en voelen.

  • De contrastvloeistof die je kind krijgt toegediend tijdens dit onderzoek heeft mogelijk ook invloed op uitslagen van urineonderzoek. Wanneer je urine bij het laboratorium moet inleveren, kun je dit het beste doen vóór het onderzoek of 3x 24 uur ná het onderzoek

Onderzoek

Melden

Je meldt je op de afgesproken plek: dit kan de kinderafdeling of de afdeling radiologie zijn. Als je je op de kinderafdeling meldt, brengt de kinderarts de katheter bij je kind in. Meld je je op de afdeling radiologie, dan brengt een radiologisch laborant of radioloog de katheter in.

Als je jezelf moet melden op de afdeling radiologie dan krijg je drie dagen voor je afspraak een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Vervolgens meldt je jezelf bij de balie van de afdeling radiologie.

Inbrengen catheter

Voordat er foto’s gemaakt kunnen worden, wordt bij je kind een dun slangetje (catheter) via de plasbuis in de blaas ingebracht. Dit gebeurt door een radioloog.

Tijdens het inbrengen ligt je kind zonder broek en onderbroek op de onderzoekstafel. Het inbrengen kan een kriebelend, prikkelend of soms pijnlijk gevoel geven. Het lukt niet altijd de eerste keer. Als je kind ontspannen is, gaat het makkelijker dan wanneer je kind gespannen is. Jij kunt helpen door rustig te blijven en je kind aan te moedigen te ontspannen.

Als het slangetje op de juiste plek zit, komt er urine uit, die soms wordt opgevangen voor onderzoek.

Wanneer de catheter op de kinderafdeling is ingebracht, moet je voor de foto’s naar de röntgenafdeling. Er komt een afsluitdopje op het uiteinde van de catheter en de catheter wordt op het been van je kind vastgeplakt. Daarna kan de onderbroek en de andere kleren weer aan, en ga je samen met je kind naar de ruimte waar de röntgenfoto’s worden gemaakt.

Röntgenfoto's maken

Tijdens de röntgenfoto’s ligt je kind met blote billen op de onderzoekstafel. Boven de buik hangt een groot röntgenapparaat waarmee de foto’s worden gemaakt. Je mag bij je kind blijven, behalve als je zwanger bent. Dan krijg je een speciaal schort aan om jezelf te beschermen tegen de röntgenstralen.

Tijdens het onderzoek kan de radioloog of radiologisch laborant het röntgenapparaat bewegen met een afstandsbediening. Dit maakt geluid, wat je kind kan laten schrikken.

De eerste foto wordt gemaakt van de lege blaas. Daarna laat de radioloog of laborant via de catheter water en contrastmiddel in de blaas lopen totdat deze vol is. Er wordt een foto van de volle blaas gemaakt. Het contrastmiddel maakt de blaas zichtbaar op de röntgenfoto, zodat eventuele afwijkingen gezien kunnen worden. Daarna wordt de catheter verwijderd en wordt er een foto van de urinebuis gemaakt.

Bij de foto van de urinebuis vraagt de radioloog je kind om op de tafel te plassen. Het is normaal dat je kind zich ongemakkelijk voelt. Je kunt je kind geruststellen door te zeggen dat het niet erg is om op de tafel te plassen; dit is juist de bedoeling!

Als alle foto’s gemaakt zijn, mag je met je kind weer naar huis.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Door het inbrengen van het slangetje (catheter) kan de plasbuis na het onderzoek geïrriteerd zijn. Je kind kan hierdoor pijn of een branderig gevoel hebben bij het plassen. Dit is niet gevaarlijk en gaat meestal binnen een paar dagen weer over.

Na het onderzoek is het belangrijk dat je kind een dag extra veel drinkt. Dit helpt de blaas goed door te spoelen en verkleint de kans op een blaasontsteking.

Uitslag

Het duurt ongeveer 1 week voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. De uitslag wordt besproken tijdens het eerstvolgende bezoek aan de kinderarts, of eerder als dit met je is afgesproken. Je kunt de uitslag ook bekijken via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62