Bloeddrukmeting - 24 uurs
In overleg met de behandelend arts is afgesproken dat je een 24-uurs bloeddrukmeting krijgt. Bij dit onderzoek wordt gedurende een dag en nacht je bloeddruk gemeten. In deze folder kun je nog eens nalezen hoe het onderzoek verloopt en welke instructies je moet opvolgen.
Waarom een 24-uurs bloeddrukmeting?
Dit onderzoek geeft informatie hoe het verloop van je bloeddruk gedurende één dag is. Meestal wordt dit onderzoek voorgesteld als jouw arts vindt dat je bloeddruk gedurende langere tijd te hoog is.
Hoe bereid je jezelf voor?
Voor het onderzoek zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Op de dag van het onderzoek is het wel prettig als je gemakkelijk zittende kleding draagt. Het is handig om een broekriem te dragen, hieraan kan de bloeddrukmeter bevestigd worden.
Waar moet je zijn?
Voor de afspraak meldt je jezelf digitaal aan met je QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden.
Na het aanmelden word je verwezen naar de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
De laborant weet dat je hier wacht en komt je halen als je aan de beurt bent.
Wat gebeurt er als je niet kunt komen?
Als je niet op je afspraak kunt komen, bel minimaal 24 uur van tevoren op naar telefoon 0413 - 40 19 23. We maken dan een nieuwe afspraak voor je.
Hoe verloopt het onderzoek?
- Je krijgt een bloeddrukband om je arm zoals je die kent van de normale bloeddrukmetingen. Aan deze band zit met een slangetje een klein apparaat, ter grootte van een pakje papieren zakdoekjes. Dit apparaat zit vervolgens in een tasje dat de laborant aan je broekriem kan bevestigen of om je nek kan hangen.
- Overdag meet het apparaat elke 30 minuten je bloeddruk, vanaf 23.00 uur, gebeurt dat elke 60 minuten.
- Voor een goede meting is het belangrijk dat je je arm ontspannen en stil houdt. Als de meting niet goed gelukt is, probeert het apparaat het binnen 2 minuten nog een keer.
- Na de eerste meting kan je het resultaat van de bloeddrukmeting aflezen op het apparaat. Hierna wordt de meting wel geregistreerd, maar zijn de metingen niet meer zichtbaar.
- Als er een meting gaat plaatsvinden wordt de band aan je bovenarm vanzelf opgepompt. De band kan vrij strak gaan zitten, daardoor kan je tintelingen voelen aan je vingers. Als de meting klaar is, neemt de druk weer af en verdwijnen de eventuele tintelingen.
Belangrijk
Onderstaande voorschriften zijn belangrijk op te volgen:
- De bloeddrukband en het apparaat mogen niet nat worden. Dit betekent dat je tijdens het onderzoek niet mag zwemmen, douchen of in bad mag gaan.
- De bloeddrukband om je bovenarm mag je niet zelf verstellen. Alleen als de band los zit, kun je de band weer even strak vastzetten als voorheen.
- Tijdens de 24-uurs meting mag je alle dingen doen die je normaal ook zou doen (zoals bijvoorbeeld sporten).
Hoe moet je het apparaat inleveren?
Je zet het apparaat uit door de blauwe knop in te drukken, waarna je de bloeddrukband van je arm af kunt halen. Dan lever je de recorder in bij de receptie op de afgesproken tijd.
Wanneer krijg je de uitslag?
De resultaten van het onderzoek zijn niet meteen bekend. Je krijgt de uitslag van je behandelend arts. Als er nog geen vervolgafspraak is gemaakt, kunt je zelf een afspraak maken op de poli van je behandelend arts.
Is dit onderzoek aangevraagd door je huisarts, dan krijg je de uitslag van de huisarts.
Vragen?
Mocht je na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stel deze gerust aan je behandelend arts of een medewerker van de polikliniek:
- Polikliniek interne geneeskunde: 0413 - 40 19 41
- Polikliniek cardiologie: 0413 - 40 19 23