Borstklier verwijderen (ablatio)
In overleg met je behandelend arts is er het besluit genomen om de borstklier te verwijderen (ablatio). Het doel van de operatie is om de borstklier te verwijderen en dat betekent het verwijderen van de gehele borst.
De operatie
Een ablatio vindt altijd plaats onder algehele narcose. Ter voorbereiding op de operatie heb je nog 1 combinatie afspraak (preoperatief spreekuur) met de anesthesioloog (= de specialist die voor de verdoving zorgt), een apothekersassistente en een informatieverpleegkundige, zodat je goed voorbereid zult zijn op de operatie.
Hoe bereid je je voor op de operatie?
Het advies is om 24 uur vóór de operatie en op de operatiedag geen alcohol te nuttigen en niet te roken. Voor de operatie moet je huid schoon zijn. Neem daarom voordat je naar het ziekenhuis komt een douche of bad. Knip je nagels kort, verwijder eventuele nagellak. Draag je kunstnagels dan moet je 1 daarvan verwijderen. Het nagelbed is essentieel voor de controle van de zuurstof- en bloedcirculatie. Dit noemt men de saturatiemeting en dit apparaatje wordt aangesloten op 1 vinger. Gebruik geen crème of make-up. Tijdens de ingreep mag je geen lenzen, piercings of sieraden dragen.
Heb je de dag voor de ingreep griep of koorts?
Neem dan contact op met de afdeling opname: 0413 - 40 19 17
Je hoort dan of het nodig is om een nieuwe afspraak te maken.
Volg verder de instructies en voorbereidingen op, zoals afgesproken met je behandeld arts, de anesthesioloog en de informatieverpleegkundige (je krijgt ook de folder 'Algemene informatie rondom anesthesie' en de folder 'dagbehandeling' waarin je dit alles terug kunt vinden).
Wat als je medicijnen gebruikt?
De anesthesioloog en de apothekersassistente vertellen je tijdens het preoperatief spreekuur welke medicijnen je door mag gebruiken en met welke je tijdelijk moet stoppen. Het is belangrijk dat je een actueel medicijnoverzicht bij je hebt. Die kun je vragen bij je apotheek.
Het verwijderen van de borstklier (ablatio)
Bij deze operatie zal een deel van de huid plus de borstklier (= borst) worden verwijderd. Ook de tepel wordt verwijderd. De huid wordt inwendig gehecht. Daar ontstaat een litteken. De hechtingen lossen vanzelf op.
Dag van opname
In het ziekenhuis meldt je je op het afgesproken tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige wijst je je kamer en bed. Zij stelt jou een aantal vragen, beantwoordt mogelijke vragen van jou en bereid je verder voor op de operatie. Zij neemt je temperatuur en polsslag op en je kunt de operatiekleding aantrekken.
De operatie
Nadat je onder narcose bent gebracht wordt de ablatio verricht. Op het litteken wordt een speciale pleister geplakt die wondvocht opneemt en deze pleister blijft een week zitten. Je kunt de dag na operatie douchen en het is niet erg dat deze pleister dan nat wordt.
Na de operatie
Na de operatie word je wakker op de uitslaapkamer. Om je arm zit een band om de bloeddruk te meten. Aan je vinger zit een soort knijpertje. Hiermee wordt het zuurstof gehalte in je bloed gemeten. Je hebt in je arm een infuus om vocht en eventueel medicijnen toe te kunnen dienen. Een verpleegkundige van de afdeling haal je op en breng je terug naar de verpleegafdeling. Hier wordt de wond en het infuus gecontroleerd en wordt de bloeddruk gemeten. Je mag alweer snel eten en drinken. Je verblijft een nacht in het ziekenhuis.
1e dag na de operatie
Het is heel begrijpelijk als je er tegenop ziet om het wondgebied te bekijken. Het kan daarom prettig zijn om dit samen met bijvoorbeeld een naaste en een verpleegkundige van de afdeling te doen. In de dagen na de operatie zul je je weer vrij snel kunnen verzorgen en vrij bewegen. Dit heeft een positieve invloed op het herstel.
Aanmeten van de tijdelijke prothese
Je krijgt in het ziekenhuis de ochtend na de operatie een tijdelijke prothese aangemeten.
Voor het aanmeten van deze prothese is het prettig als je de BH meeneemt die je aangemeten is bij het borstcentrum of de BH die je zelf hebt gekocht. Als je het prettig vindt mag bij het aanmeten van een prothese een naaste aanwezig zijn. Tijdens de volgende polikliniekcontrole kan men jou vertellen wanneer een definitieve prothese aangemeten kan worden. Dit is afhankelijk van het genezingsproces en dat is bij iedereen anders wat tijd betreft. Zolang er nog seroomvorming / vocht ophoping is in het wondgebied is het beter om te wachten met het aanmeten van een definitieve uitwendige prothese.
Wanneer verlaat je het ziekenhuis?
De opname is in principe een korte opname, meestal volstaat 1 overnachting. Het kan echter om medische redenen nodig zijn dat je langer verblijft. Je krijgt op papier de advies / leefregels mee naar huis. Daar staat ook op wanneer en met welke klachten je contact op kunt nemen met het ziekenhuis.
Controle na de operatie op de polikliniek?
Na ongeveer 7 - 10 dagen heb je op de polikliniek een afspraak met je zorgverleners van het borstcentrum. Er vindt dan wondcontrole plaats. De uitslag van de patholoog - anatoom (de specialist die weefselonderzoek verricht) over het borstweefsel is dan ook bekend en wordt door de chirurg met je besproken. Het is wenselijk dat bij dit gesprek een naaste aanwezig is.
Afhankelijk van de uitslag kan een aanvullende behandeling met medicijnen worden geadviseerd. Je krijgt dan op korte termijn een afspraak met de Verpleegkundig specialist van de oncologie die je daar alle informatie over kan geven. Samen met deze zorgverlener maak je een keuze over de aanvullende behandeling.
Heb je nog vragen?
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kun je deze stellen aan één van je zorgverleners van het borstcentrum.
Lingeriespeciaalzaken voor het aanschaffen van uitwendige borstprothese, bh, zwemprothese / kleding
Voor je een bezoek wilt brengen aan een lingeriezaak is het verstandig van te voren een telefonische afspraak te maken. Neem voor de eerste afspraak je verzekeringspasje mee en een goed passende BH. Als er een machtiging nodig is voor aanvraag vergoeding bij jouw ziektekostenverzekering, dan kun je deze krijgen bij het borstcentrum. Je zorgverlener vult deze voor je in.
Van der Burgh ladyservice
Driesprong 26
5241 TJ Rosmalen
073 - 52 13 027
info@mammacare-adviseur.nl / www.mammacare-adviseur.nl
Anny Willemsen medische speciaalzaak
Gemertseweg 2
5427 ET Boekel
0492 - 32 19 76
Sterrin Mammacare
Plein 1969, 1B; 5473 AC Heeswijk-Dinther
Tel: 0413 - 29 400 17