Borstverkleining / Borstlift
Inleiding
Een borstverkleining is een operatie die vaak verricht wordt. Veel vrouwen hebben last van te grote of te zware borsten. Dit kan diverse klachten veroorzaken zoals smetten, nek- en rugklachten of schaamte.
Een borstverkleining is een operatie waar veel vrouwen blij mee zijn. Vaak hebben ze hier lang over nagedacht en blijkt de operatie mee te vallen.
Bij een borstverkleining worden zowel huid-, vet-, en klierweefsel weggehaald. Bij een borstlift is dit soms alleen huid. De operaties lijken verder erg op elkaar. Er zijn verschillende technieken voor. Dit kan verschillen per plastisch chirurg, maar is ook afhankelijk van de grootte van de borsten.
Voorbereiding
De operatie wordt verricht onder een algehele narcose. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn. Voordat u geopereerd wordt komt u op gesprek bij de anesthesist. Deze dokter zal de narcose regelen en zal met u de gang van zaken bespreken.
Geef aan uw arts door welke medicijnen u gebruikt en welke operaties en ziektes u heeft doorgemaakt. Soms moeten medicijnen voor een operatie gestopt worden. Dit kan het geval zijn bij bloedverdunners.
Roken verhoogt de kans op een ontsteking. Stopt u zes weken voor een operatie met roken dan is dit risico duidelijk kleiner.
De behandeling
Vóór de operatie wordt door de behandelend specialist op de borsten aangetekend hoe de operatie uitgevoerd zal gaan worden. Hierbij wordt gelet op uw lichaamsbouw en wordt rekening gehouden met uw wensen. Een cupmaat kan u niet worden gegarandeerd.
Bij de operatie wordt in het geval van een borstlift het teveel aan huid en bij borstverkleining naast huid ook borstweefsel verwijderd. De tepel wordt naar boven verplaatst en de borst wordt in zijn nieuwe vorm met (oplosbare) hechtdraden gehecht. Het verplaatsen van de tepel gebeurt met het weefsel onder de tepel waarin zich de bloedvaten en de melkkliergangen bevinden. Wanneer de tepelhof te groot is ten opzichte van de nieuwe borstvorm wordt deze verkleind. De littekens bevinden zich rond de tepel, onder de borst en van de tepel naar het litteken onder de borst.
Er kan een drain achtergelaten worden in elke borst. Dit is een plastic slangetje dat vocht en bloed kan afvoeren.
Na de behandeling:
Na de operatie worden de wonden voorzien van hechtpleisters en verbandgazen. Hieromheen wordt vaak een drukkende band aangebracht. Deze band ondersteunt de borsten en verkleint de kans op nabloeden. De drains worden meestal de dag na de operatie verwijderd (soms krijgt u geen drain).
De dag na de operatie mag u douchen. Meestal gaat u die dag naar huis. Het kan zijn dat u dan nog wat slap en misselijk bent door de narcose, daarom moet u het de eerste week rustig aan doen. Regel indien nodig extra hulp.
U moet de eerste zes weken de borsten dag en nacht ondersteunen. Dit kan met een drukband die u bij de operatie krijgt of met een sportbeha (zonder beugel). Wij adviseren om in deze periode geen zwaar werk te doen of te sporten. Het werk hervatten is afhankelijk van het soort werk. Overleg dit met uw specialist.
Meestal komt u na ongeveer twee weken terug op de poli. Vaak worden dan nog knoopjes van de hechtingen en de hechtpleisters verwijderd.
Het eindresultaat is pas naar een paar maanden goed te beoordelen.
Complicaties
Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen.
Het komt regelmatig voor dat een stukje van de wond opengaat (drie-landenpunt). Soms kan er wat vocht en viezigheid uit komen. Deze wond moet u goed schoonhouden door dagelijks een of twee keer het af te spoelen onder de douche. De wond kunt u het beste voorzien van een vettig gaasje om te voorkomen dat de nieuwe huid eraan vast plakt. Vrijwel altijd geneest dit wondje, binnen een paar weken, zonder problemen.
Andere complicaties kunnen zijn: een verschil tussen links en rechts, een huidoverschot (dogear), het deels afsterven van de tepel(hof) door slechte doorbloeding (zeer zeldzaam), dikkere littekens, vastere zwelling in de borst. Soms is een nacorrectie nodig (dit wordt niet altijd vergoed).
Vergoeding
Een borstverkleining moet aangevraagd worden bij uw zorgverzekeraar. Deze beslist of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Dit geldt ook voor een eventuele latere correctie.
Wat te doen bij problemen thuis?
Tijdens kantooruren: 0413-40 19 74
Na kantooruren: Spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00
Heeft u nog vragen?
Heeft u na deze informatie gelezen te hebben of na de operatie nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen via:
ZBC Plastische Chirurgie Uden, route 041
Bernhoven te Uden
Telefoonnummer: 0413 - 40 19 74