Skip to Content

BRMO-positief, en dan?

Uit kweekonderzoek is gebleken dat jij een BRMO-bacterie bij je draagt. In deze folder lees je wat een BRMO-bacterie is en welke gevolgen dit voor jou heeft.

Wat is BRMO?

BRMO is de afkorting van Bijzonder Resistent Micro Organisme. Een micro-organisme is een andere naam voor een bacterie. Een veel voorkomende BRMO is bijvoorbeeld ESBL. ESBL is dan weer de afkorting van Extended Spectrum Beta Lactamase. Dit is een stofje dat bacteriën kunnen maken.

Het bijzondere aan een resistente bacterie is niet de bacterie zelf. Het is een gewone bacterie die iedereen bij zich kan dragen. Het bijzondere is dat de bacterie ongevoelig is voor een of meerdere veel gebruikte antibiotica. Mocht een BRMO-bacterie een ontsteking veroorzaken, dan moet deze ontsteking met andere middelen behandeld worden.

Wat betekent dit voor jou?

Tijdens je opname betekent dit voor jou het volgende:

  • Je verblijft op een eenpersoonskamer.
  • De ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen en contact met je hebben, (bijvoorbeeld bij de verzorging) dragen een schort en handschoenen.
  • Wanneer je voor onderzoek naar een andere afdeling gaat, worden ook daar voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding van de BRMO-bacterie tegen te gaan.

Je kunt de BRMO-bacterie spontaan kwijtraken of de bacterie verdwijnt door het gebruik van antibiotica. Ben je drager van de bacterie zonder dat je daar last van hebt, dan wordt aangenomen dat je na 1 jaar de BRMO-bacterie niet meer bij je hebt.

Vele soorten bacteriën

Iedereen draagt verschillende soorten bacteriën bij zich, bijvoorbeeld in de neus, darmen en op de huid. Meestal zijn deze bacteriën nuttig. Ze kunnen ons bijvoorbeeld beschermen tegen andere bacteriën die ziek maken.
Jij bent besmet met een BRMO-bacterie. Of je daar ziek van wordt, hangt vooral af van je weerstand. Gezonde mensen hebben meestal een goede weerstand. Maar als je door een ziekte of door je leeftijd wat verzwakt bent, kun je last krijgen van de besmetting. In dat geval kan het nodig zijn om je met antibiotica te behandelen.

De kans op een infectie is in het ziekenhuis veel groter dan thuis. Dit komt omdat er in het ziekenhuis veel mensen met een verzwakte weerstand dicht bij elkaar zijn. Daarnaast zijn er ook meer bacteriën, omdat de meeste mensen in het ziekenhuis ziek zijn. Omdat bij jou een BRMO-bacterie is aangetroffen, kunnen er tijdens je verblijf in het ziekenhuis extra maatregelen worden genomen. Het doel van deze maatregelen is om verspreiding van de bacterie naar andere patiënten te voorkomen

Bezoek

Je familie en vrienden mogen gewoon bij je op bezoek komen in het ziekenhuis. Bij het verlaten van je kamer moeten zij wel hun handen wassen of desinfecteren met handalcohol. Bezoekers mogen na het bezoek aan jou ook andere patiënten in het ziekenhuis bezoeken. Kinderen mogen alleen onder begeleiding bij jou op bezoek komen.

Maatregelen thuis

Voor je huisgenoten of mensen die thuis bij je op bezoek komen, zijn geen maatregelen nodig. Word je behandeld door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of wijkverpleegkundige? Laat hen dan op tijd weten dat je besmet bent met een BRMO-bacterie, zodat er zo nodig voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden.

Heb je nog vragen?

Ben je (of je familielid) patiënt in Bernhoven en heb je na lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt je tijdens kantooruren contact opnemen met de dienst Hygiëne en Infectiepreventie in Bernhoven, telefoonnummer (0413) 40 89 99.

Video

Hier kunt een video bekijken die je informeert over BMRO