Skip to Content

Buidelen, belangrijk voor jou en je baby

Buidelen (ook wel kangoeroeën) betekent het huid-op-huid contact van ouder/verzorger en kindje dat ontstaat wanneer het kindje in een luier (en eventueel mutsje) op de borst bij vader/moeder/verzorger wordt neergelegd.

Met het buidelen leert jouw kindje je nog beter kennen. Het kindje maakt kennis met jouw geur en aanraking en gaat mee met het ritme van je hartslag en ademhaling. Het buidelen heeft ook een positief effect op de hechting tussen jou en je kind. Buidelen is een speciaal moment om de band tussen ouder/verzorger en je kind op te bouwen. Natuurlijk is het mogelijk dat een vertrouwd persoon van de ouder dit overneemt als het de ouder(s) om welke reden dan ook niet lukt.

Voordelen van buidelen

  • De baby is ontspannen. Door jouw hartslag en ademhaling wordt je baby rustiger. Hierdoor verminderen pijn en stress. Buidelen is ook het beste dat je voor je baby kunt doen als er pijnlijke handelingen gedaan moeten worden. Denk aan bijvoorbeeld bloedprikken of de hielprik, vaccinaties en krampjes.
  • De baby blijft goed op temperatuur (jouw lichaamstemperatuur en die van je kind passen zich aan op elkaar, zowel bij kou als bij warmte.
  • Baby’s die veel huid-op-huid contact hebben, ervaren minder stress, huilen minder en slapen dieper en langer. Dit heeft weer een gunstige uitwerking op de hersenontwikkeling.
  • De groei van je baby wordt bevorderd. Doordat je baby door jou wordt warm gehouden, hoeft het de energie niet te gebruiken om zichzelf warm te houden. Die energie gebruikt je baby dan voor een gezonde groei!
  • Buidelen stimuleert de borstvoeding door aanmaak van het hormoon oxytocine, dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de spieren van de melkklieren samentrekken.
  • Buidelen heeft niet alleen voordelen voor de baby, maar ook voor de ouders! Buidelen zorgt voor minder stress, verlaagt de (verhoogde) bloeddruk en geeft een sterk gevoel van vertrouwen.
  • Buidelen bevordert de hechting. Huid-op-huid contact is extra belangrijk wanneer moeder en baby gescheiden worden na de geboorte. Bijvoorbeeld bij een keizersnede en moeder door de narcose de bevalling niet bewust heeft meegemaakt. Juist in zulke situaties is buidelen enorm belangrijk om de hechting te bevorderen. Moeder en kind hebben dan nog jaren lang profijt van dit sterke gevoel van binding.
  • Niet alleen de moeder, maar ook partner kan een hechte band vormen met baby door veel huid-op-huid contact te hebben direct na de geboorte. Dit compenseert een eventuele achterstand die vaders in de hechting met hun kind misschien oplopen tijdens de periode van borstvoeding.

Voor wie is buidelen bedoeld?

Buidelen is goed voor alle baby’s en ouders/verzorgers. Of ze nu thuis geboren zijn, op de kraamafdeling liggen of op de couveuse- of kinderafdeling omdat ze ziek of te vroeg geboren zijn.

Wanneer buidelen?

Je kind en jij hebben het meeste plezier en profijt van buidelen als je dat iedere dag 2 tot 3 uur kunt doen. Zeker in de eerste 3 levensmaanden is buidelen erg belangrijk. Doe het op 'natuurlijke' momenten van de dag. Bijvoobeeld na het badje, wegen, of verschonen. Je kind is dan toch al bloot. Onderbreek nooit het slapen want slapen is belangrijk voor herstel, groei en ontwikkeling.

Hoe buidelen?

Zorg dat je op een fijne plek zit/ligt. Gebruik kussens en/of rolletjes als steun. Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt. Buidelen kan zowel in een gemakkelijke stoel als in bed. Het is het prettigste voor jou en je baby is als je gemakkelijk half achterover zit/ligt.

Leg je baby bloot (met luier en eventueel mutsje) op je borst. Het hoofdje ligt op harthoogte en de knietjes moeten zo opgetrokken zijn dat de knietjes hoger liggen dan de heupen.

In Bernhoven gebruiken we grote hydrofieldoeken om het buidelen zo aangenaam mogelijk te maken. De verpleegkundige helpt je hierbij. Deze doek houd je tijdens de opname bij je. Bij ontslag lever je de doek weer in. Wil je thuis ook hydrofiele doeken gebruiken dan kun je die op verschillende plekken gemakkelijk aanschaffen.

Heb je nog vragen? 

Heb je nog vragen over buidelen, stel je vragen gerust aan verpleegkundige, kraamverzorgster of verloskundige.