Buikwandcorrectie
Na een bevalling of na sterke vermagering kan de huid van de buik slap blijven. Ook kan de buik door erfelijke aanleg dik blijven ondanks het volgen van een dieet of sporten. In die gevallen bestaat de mogelijkheid om een buikwandcorrectie te ondergaan. Als de buik nog te dik is kan een operatie ontraden worden. De kans op problemen (zoals infecties en opengaan van de wond) is dan te groot. Mochten er andere medische problemen spelen, zoals een buikwandbreuk (bijvoorbeeld een navelbreuk), stoma, et cetera, dan wordt soms een andere specialist om advies/hulp gevraagd.
De behandeling
Er zijn verschillende operaties mogelijk. Dit varieert van het weghalen van een kleine strook huid in de onderbuik tot een hele buikwandcorrectie. Bij een hele buikwandcorrectie (abdominoplastiek) wordt een grote strook huid in de onderbuik weggehaald (meestal tot aan de navel). De huid in de bovenbuik wordt losgemaakt van de buikwand en naar beneden getrokken. Soms moeten de buikspieren strakker gemaakt worden. Ook de navel krijgt een nieuwe opening waar hij wordt vastgehecht. De operatie wordt onder narcose uitgevoerd. De snedeloopt in de onderbuik vlak boven het schaamhaar en loopt naar beide zijden uit tot aan de flanken. De wond wordt onderhuids gesloten wat betekent dat je uitwendig weinig of geen hechtingen zult zien. Het litteken dat ontstaat, zit zo laag dat wanneer je een bikinibroekje draagt er geen litteken te zien is. Soms worden er drains geplaatst om wondvocht af te voeren.
Soms wordt er tijdens bovengenoemde operatie ook nog met liposuctie wat overtollig vetweefsel verwijderd. Als dat bij jou nodig is, bespreekt de plastisch chirurg dit vooraf met je. Na de ingreep wordt er een drukverband en een strakke elastische band aangebracht. Het is verstandig om 6 weken drukkleding te dragen.
Na de behandeling
Na de operatie word je naar de uitslaapkamer gebracht.
Bij een kleine buikwandcorrectie worden de drains later op de dag verwijderd, in andere gevallen zullen ze een andere dag worden verwijderd.
Let op: Je mag niet zelf autorijden, dus zorg ervoor dat iemand je op komt halen.
Je moet de eerste 1-2 weken iets geknikt lopen en het bed in een knik zetten (of extra kussens gebruiken). Omdat je bij de buikwand een correctie een grote wond hebt is het belangrijk spanning op deze wond zo klein mogelijk te houden. Dit komt de genezing ten goede. Je mag 6 weken niet zwaar tillen of sporten. Hierna moet je dit rustig opbouwen.
Vanaf het moment dat het drukverband is verwijderd moet je, om de buikwand te steunen, gedurende 6 weken overdag goed steunende drukkleding dragen waardoor het litteken de kans krijgt om mooi te genezen. Deze kleding moet je zelf aanschaffen. Op onze polikliniek adviseren wij je hier graag over.
Mogelijke complicaties
Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, buikpijn, benauwdheid, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet je contact met ons of de eerste hulp opnemen.
Het kan zijn dat er een lichte ongelijkheid van links en rechts bestaat na de ingreep. Soms is later een kleine correctie nodig. Littekens kunnen minder mooi genezen en soms boven de bikinilijn uitkomen. De plastisch chirurgen houden dit goed in de gaten en behandelen dit als het nodig is. Het gevoel van de buikwand is minder en zal langzaam herstellen (maar niet helemaal), soms kunnen zenuwtjes pijnklachten veroorzaken. Het litteken van de navel kan trekken en soms de navel (tijdelijke) verkleinen. Een hele buikwandcorrectie is een grote operatie. Het herstel duurt lang. Vaak kan men langere tijd vochtophopingen hebben waardoor het eindresultaat pas later duidelijk wordt. Ook zal de buikwand langere tijd strak aanvoelen (bandgevoel). Dit komt door het onderhuidse litteken. Littekengenezing duurt gemiddeld 12-18 maanden.
Adviezen voor thuis
- Probeer de buikspieren de eerste weken te ontlasten. Op deze manier krijgt de wond meer rust. Loop zoveel mogelijk wat gebogen en slaap in een beetje zittende positie. Bij niezen en hoesten de buik ondersteunen.
- Je mag de dag na de operatie douchen, droog je ook vooral de navel goed na. Eventueel kun je een gaasje in de navel doen, plak dit echter niet af.
- De hechtingen zullen na 1 tot 2 weken worden verwijderd.
- Gebruik vanaf 1 week vóór tot 2 weken na de behandeling geen aspirine. Dit middel verhoogt de kans op nabloedingen. Paracetamol 500 mg is een goed alternatief. Je mag hiervan maximaal om de 4 uur 2 tabletten van 500 mg innemen.
- We adviseren je 6 weken voor de operatie te stoppen met roken en dit tot minstens 2 weken na de operatie vol te houden. Roken heeft een slechte invloed op de wondgenezing en vergoot sterk de kans op problemen.
- Tot 6 weken na de operatie mag je geen zwaar lichamelijk werk verrichten en niet sporten.
- Hervatten van het werk in overleg met de specialist.
- Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen.
- Een buikwandcorrectie wordt zelden vergoed en is meestal voor eigen rekening. Het aanvragen bij je zorgverzekeraar regelt de plastisch chirurg.
Wat te doen bij problemen thuis?
Tijdens kantooruren: 0413 - 40 14 28
Na kantooruren: spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00
Heb je nog vragen?
ZBC Plastische Chirurgie Uden
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 14 28