Capsaïcinebehandeling bij neusklachten
In overleg met de behandelend arts heb je besloten dat bij jou een behandeling met capsaïcine zal worden gedaan in verband met neusklachten. In deze folder lees je hoe de behandeling in Bernhoven verloopt.
Capsaïcine
Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit (spaanse pepers, sambal). Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 maal zo sterk als sambal. Uit onderzoek is gebleken dat behandeling met een capsaïcine neusspray klachten als gevolg van hyperreactief neusslijmvlies, bij de meeste mensen, fors afnemen.
Voorbereiding
Opname
Voor de behandeling krijg je telefonisch bericht van de opname planning zodra de datum van de behandeling bekend is. Dit is meestal twee weken voor de opname.
Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor je eigen veiligheid
Lees hier meer over het AMO en hoe je deze aan kan vragen.
Dag van de behandeling
Melden
Op de afgesproken dag meld je je om 8.50 uur op poli KNO, route 001.
Na de eerste behandeling ga je naar het Ambulant Centrum, route 140.
Verdoving
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. De verdoving bestaat uit enkele spray’s in beide neusgaten. De verdoving krijg je ongeveer 10 minuten voor de behandeling.
De behandeling
Vooraf aan de behandeling wordt eerst de neus verdoofd. Na ongeveer 10 minuten wordt begonnen met de behandeling met de capsaïcine spray. Om veiligheidsredenen worden eerst de bovenlip en de huid van het begin van de neus ingevet met vaseline. Tevens krijg je een veiligheidsbril op tijdens het sprayen met de capsaïcine. Na deze voorbereidingen worden beide neusgaten 3 x gesprayd met de capsaïcine spray. Voor een optimaal resultaat wordt dit gedurende de dag 5 x herhaald met 1 uur pauze tussen de behandelingen.
Complicaties
Nadelige effecten kunnen zijn branderig gevoel in de neus en eventueel wat droog neusslijmvlies.
Na de behandeling
Na de laatste behandeling mag je meteen naar huis. Je krijgt van de verpleegafdeling een instructie mee voor thuis, daarop staat de termijn vermeld wanneer je weer op controle moet komen. Je maakt hiervoor zelf de afspraak bij polikliniek KNO, route 001, telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.
Vragen
Heb je nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen aan de behandelend arts of de verpleegkundige. Tijdens kantooruren kun je ook bellen naar de polikliniek KNO: 0413 - 40 19 47.