Cardioversie
Je hebt met de cardioloog besloten dat je een cardioversie krijgt. Een cardioversie is een behandeling onder sedatie waarbij met een elektrische schok geprobeerd wordt het hartritme weer in een normaal, regelmatig ritme te krijgen. In deze folder lees je hoe deze behandeling verloopt.
Melden
OP ............................................................
OM ......................................................UUR
AMBULANT CENTRUM ROUTE 140
Wat is het resultaat?
Het resultaat van een cardioversie is vooraf vrij goed in te schatten. Vaak treedt er een verbetering op in je hartritme. Het onregelmatige hartritme wordt omgezet in een regelmatig hartritme. Als de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert dan zal, afhankelijk van de situatie, na ongeveer 3 weken opnieuw een cardioversie gedaan worden.
Zijn er complicaties of risico's?
Na de behandeling is het mogelijk dat er irritatie, roodheid en/of lichte brandwondjes op de borsthuid ontstaan, op de plek waar de stroomstoot is toegediend. Een cardioversie is niet gevaarlijk. Ook al lijkt de situatie beangstigend.
De ernstigste complicatie die kan voorkomen is het loslaten van een bloedstolsel uit het hart. De cardioloog let op de belangrijke signalen om deze kans zo klein mogelijk te maken. Vandaar ook dat je voor de cardioversie de dikte van het bloed (INR) gecontroleerd wordt wanneer je acenocoumarol gebruikt. Mocht hieruit blijken dat je bloed te dik is, neemt de cardioloog geen risico en zal de cardioversie uitgesteld worden.
Hoe bereid je je voor?
Opname
Voor deze behandeling word je ongeveer een halve dag opgenomen in het ziekenhuis.
Je moet nuchter zijn
Om te zorgen dat je nuchter bent, houd je je aan de volgende regels:
Tot zes uur vóór je opname |
|
Vanaf zes uur vóór je opname |
|
Vanaf twee uur vóór je opname |
|
Belangrijk!
Het is erg belangrijk dat je je aan de regels rond het nuchter zijn houdt. Als je toch voedsel of drank hebt gebruikt terwijl dat niet mag, kun je niet geholpen worden. Dan moet je afspraak naar een later tijdstip of zelfs naar een nieuwe datum worden verschoven.
Medicijnen
Je kunt je medicijnen innemen zoals je dat altijd doet, tenzij de cardioloog dit anders met je afspreekt.
Het niet consequent innemen van de bloedverdunner in de weken voorafgaand aan de cardioversie kan ertoe leiden dat de cardioversie niet door kan gaan!
Overzicht medicijnen
Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die u op dit moment gebruikt. Dit kunt u bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.
Het overzicht van medicijnen die u op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt ook de afkorting AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veel gestelde vragen over het AMO.
Heb je diabetes?
Als je voor het onderzoek de verpleegkundige vertelt dat je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt, kan zij hier rekening mee houden zodat je dagritme zo min mogelijk verstoord wordt.
Weer naar huis
Na de behandeling mag je, vanwege de narcose niet zelf actief deelnemen aan het verkeer. Het is daarom goed vooraf al vervoer voor de terugreis te regelen.
Hoe verloopt de behandeling?
Waar meld je je?
Op de afgesproken dag en tijdstip meld je je aan de balie van het Ambulant Centrum, route 140. Een verpleegkundige brengt je dan naar de behandelkamer zonder je begeleiding. Je begeleiding mag plaatsnemen in de wachtkamer.
De cardioversie
In de behandelkamer krijg je een operatiejasje aan en ga je liggen op het bed. De verpleegkundige sluit je aan op de ECG-monitor. Dit is het apparaat dat jouw hartritme registreert. Daarna krijg je in je arm een infuusnaaldje waardoor je slaapmedicatie krijgt toegediend. Op jouw borst krijg je twee beschermplaatjes (gelpads) geplakt om je huid te beschermen tegen mogelijke verbranding. Deze plaatjes voelen wat koud aan. Vlak voor je de sedatie krijgt, vragen wij je je eventuele gebitprothese uit te doen.
De cardioversie vindt plaats onder een kortdurende sedatie. Ook wel een roesje genoemd. Elke sedatie heeft een risico. Bij een cardioversie is dat risico klein. Na ongeveer 15 minuten ben je weer goed wakker. Van de sedatie heb je waarschijnlijk geen last. Soms is iemand wat suf of duizelig. Dit gaat vanzelf over. Na de behandeling blijf je nog een uur ter observatie. Daarna mag je naar huis. Vanwege de sedatie mag je de eerste 24 uur na de behandeling niet zelf autorijden.
Tijdens de behandeling blijven de anesthesioloog en de cardioloog de hele tijd bij je. De verpleegkundige sluit op de beschermplaatjes twee elektroden aan. Dit zijn metalen plaatjes die elektrische stroompjes kunnen opvangen en doorgeven. Door de elektroden komt een hoeveelheid stroom te lopen, de exacte hoeveelheid bepaalt de cardioloog en hangt af van de situatie van de patiënt. Deze stroom wordt via de beschermplaatjes (gelpads) naar jouw hart geleid. De normale prikkelgolf krijgt nu weer een kans waardoor het normale hartritme zich weer kan herstellen.
Als het normale hartritme zich niet herstelt dan wordt de cardioversie, in opdracht van de cardioloog, herhaald. Daarna wordt opnieuw een hartfilmpje gemaakt. Het kan voorkomen dat jouw hart binnen korte tijd weer in het oude onregelmatige ritme zit. In overleg kan dan besloten worden de cardioversie direct opnieuw te doen.
Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling duurt ongeveer 5 minuten. Na de behandeling mag je naar huis nadat je minimaal 1 uur goed wakker bent, tenzij de cardioloog anders beslist.
Na de behandeling
Na de behandeling kun je last hebben van spierpijn en/of een geïrriteerde huid. Je kan een paracetamol innemen of vaseline op de huid smeren om de eventuele pijn te verzachten.
Het is heel belangrijk dat je na de behandeling je antistolling medicijnen minimaal 4 weken blijft innemen zonder dit te onderbreken. Plan daarom in de 4 weken na de ingreep geen onderzoeken of ingrepen in waarbij het nodig is om de antistolling medicijnen te stoppen. Dus ook geen ingrepen bij de tandarts!
Uitslag
Direct na de behandeling hoor je van de verpleegkundige of de behandeling succesvol is geweest. Je cardioloog bespreekt het resultaat van de behandeling met je tijdens de controle op de polikliniek.
Heb je vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze gerust aan de cardioloog of aan de verpleegkundige voorafgaand aan het onderzoek. Ook kun je contact opnemen met de polikliniek:
- Polikliniek cardiologie: 0413 - 40 19 23 (binnen kantuururen)
- Receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)