Skip to Content

Coloscopie darmspoeling met Picoprep®

De behandelend arts heeft voorgesteld om bij jou een coloscopie te doen. In deze folder lees je meer over dit onderzoek, de voorbereidingen en andere zaken die belangrijk kunnen zijn.

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een inwendig onderzoek, waarbij de MDL-arts met een endoscoop (een bestuurbare, buigzame slang) de dikke darm en eventueel het laatste deel van de dunne darm bekijkt. De arts kan zien of er afwijkingen zijn. Ook kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek.

Belangrijk!

Het is belangrijk dat je vooraf aan de specialist vertelt dat je:

  • Bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Acenocoumarol (Sintrom of Sintrommitis), Clopidrogrel (Plavix), Fenprocoumon (Marcoumar), Dipyridamol (Persantin), Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Praxada) of Apixaban (Eliquis). Deze dienen in overleg met de behandelend specialist eventueel te worden gestopt.
  • IJzertabletten gebruikt. Het is noodzakelijk dat je hier vanaf 5 dagen voor het onderzoek mee stopt

Stoppen met medicijn:______________________________________

Op (datum):______________________________________________

Alle andere medicijnen mag je 2 uur vóór of 2 uur innemen, na het drinken van het laxeermiddel wat je gaat gebruiken. De medicijnen werken misschien iets minder dan normaal door de laxerende werking. Vooral voor vrouwen die de pil slikken is dit belangrijk om te weten.

Verder is het belangrijk te vertellen of je:

  • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen
  • Een ernstige hart- en/of longaandoening hebt
  • Zwanger bent
  • Suikerziekte hebt

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Het is voor de arts belangrijk te weten welke medicijnen je gebruikt. Neem daarom een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee naar het ziekenhuis. Je haalt dit AMO op bij je eigen apotheek. Een AMO mag niet ouder dan 3 maanden zijn.

De Voorbereiding

Hoe bereid je je voor?

Om het darmonderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat de dikke darm helemaal schoon is. Volg daarom onderstaande voorschriften precies op. Wanneer de darm niet goed schoon is, kan de arts het darmslijmvlies niet goed beoordelen. Dan moet de arts het onderzoek stoppen en moeten de darmen alsnog worden gespoeld totdat de darm goed schoon is.

Het gebruik van Picoprep

Je spoelt je darmen met Picoprep en Bisacodyl, dit zijn laxeermiddelen. Je krijgt hiervoor een recept voor de apotheek.

3 dagen vóór het onderzoek

Vanaf 3 dagen voor het onderzoek mag je geen voedingsmiddelen eten met pitjes/zaden die de coloscoop kunnen verstoppen. Denk daarbij, naast fruit, aan bijvoorbeeld brood/crackers met zaden maar ook muesli, cruesli of granola zijn niet toegestaan.

2 dagen vóór het onderzoek

Vanaf 2 dagen voor het onderzoek is het belangrijk dat je licht verteerbare voeding gebruikt. Licht verteerbare voeding is bijvoorbeeld:

  • Ontbijt / lunch: (geroosterd) witbrood of beschuit met boter of margarine, een gekookt ei, rookvlees of jam (zonder pitjes), yoghurt en vla.
  • Tussendoor: vla, yoghurt, heldere bouillon, thee, koffie en vruchtensap zonder vruchtvlees.
  • Warme maaltijd: heldere bouillon, rijst, pasta, gekookte aardappelen, puree, lichte en gaar gekookte groenten zoals worteltjes, bloemkool en appelmoes. Verder mager vlees, kip of vis.
  • Niet toegestaan zijn peulvruchten, kool, ui, rauwkost, vers fruit en pitjes of noten.

Dag / avond vóór het onderzoek

  • Op de dag vóór het onderzoek gebruik je vloeibare voeding, zoals vla, yoghurt, heldere/gezeefde bouillon of gladde soep (geen stukjes).
  • Om 12.00 uur neem je 2 tabletjes Bisacodyl.
  • Om 18.00 uur mag je voor het laatst vloeibare voeding gebruiken.
  • Begin tussen 18.00 en 19.00 uur met de voorbereiding met Picoprep:
  1. Vul een glas met 150 ml koud water (limonadeglas).
  2. Leeg de inhoud van 1 zakje in het glas.
  3. Goed roeren (2-3 minuten) tot alles is opgelost. De oplossing wordt een beetje warm.
  4. Daarna het glas in 1 keer leegdrinken (eventueel eerst wat laten afkoelen).
  5. Daarna nog 1,5 tot 2 liter heldere vloeistof drinken (water, heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, frisdrank zonder prik, thee).
  6. Probeer in ieder geval 1 kop heldere bouillon te drinken.

Hoe meer je drinkt, hoe schoner de darm wordt!

Bovenstaande moet binnen 2 uur gebeuren. Dit maakt de kans kleiner dat je een deel van de nacht veel naar het toilet moet. Na de start van de voorbereiding met Picoprep mag je niets meer eten tot na het onderzoek. Je mag wel heldere vloeistoffen drinken zoals voorafgaand genoemd.

Dag van het onderzoek

  • Neem geen ontbijt
  • Begin 's ochtends met het tweede deel van de voorbereiding
  • Herhaal de bovenstaande 5 stappen (1. Vul een glas met 150 ml koud water, 2. Leeg de inhoud van 2e zakje in het glas, etc.)
  • Je moet er voor zorgen dat je 2 uur voor je naar het ziekenhuis gaat, klaar bent met de tweede voorbereiding
  • Het tijdstip van je afspraak en de reistijd bepalen hoe vroeg je moet beginnen met spoelen
  • Belangrijk: vanaf 2 uur voor het onderzoek tot na het onderzoek mag je niks meer eten en drinken (je mag zo nodig wel de mond spoelen met een klein slokje water)

Wat moet je doen bij problemen met het innemen van Picoprep?

Heb je problemen met het innemen van de Picoprep, bijvoorbeeld voortdurende misselijkheid of braken, neem dan contact op met de polikliniek MDL.
Deze is bereikbaar tijdens kantoortijden via telefoonnummer: 0413 - 40 19 32
Tijdens avond, nacht, weekend of feestdagen: receptie Bernhoven 0413 - 40 40 40

Het onderzoek

Waar moet je zijn?

Op de dag van het onderzoek meld je je 30 minuten voor de afgesproken tijd op het Ambulant Centrum van Bernhoven in Uden, route 140. Hier krijg je een infuusnaaldje in de arm. Dit infuusnaaldje brengen we uit voorzorg in zodat we extra vocht of medicijnen kunnen geven als dit tijdens het onderzoek nodig mocht zijn. Ook krijg je het roesje via dit naaldje, als dit met jou is afgesproken. Een roesje is geen narcose. Het is een middel om je te laten ontspannen. Hierdoor heb je minder last van het onderzoek. 

Het is toegestaan één persoon mee te nemen ter ondersteuning. Tijdens het onderzoek kan deze persoon wachten in de wachtkamer. Na het onderzoek mag deze persoon binnen geroepen worden om samen te luisteren naar de voorlopige uitslag.

Niet vergeten

  • Gebruik op de dag dat het onderzoek plaatsvindt geen bodylotion (of andere crèmes) voor buik en / of benen. En ook geen vaseline (of andere vettige zalf) aan de anus smeren
  • Neem extra ondergoed mee
  • Laat sieraden thuis
  • Ben je diabetespatiënt, neem dan je medicijnen hiervoor mee en eventueel een bloedsuikermeter / glucosemeter

Hoe verloopt het onderzoek?

De arts en de verpleegkundige leggen tijdens het onderzoek precies uit wat er gaat gebeuren. We vragen je om je onderbroek uit te trekken, daarna dekken we je toe met een handdoek. Dan ga je op je linkerzijde op de onderzoektafel liggen met opgetrokken knieën. De MDL-arts stelt nog enkele vragen. Daarna krijg je eventueel het roesje via de infuusnaald. Via de anus brengt de arts de endoscoop voorzichtig in de darm. Daarna voert de MDL-arts de endoscoop geleidelijk steeds verder op in de dikke darm. Om een beter zicht te krijgen op de darmwand, blazen we via de endoscoop lucht in de darm. Dit kan een opgeblazen gevoel geven. Geef aan wanneer er teveel spanning in de buik zit. Het is geen bezwaar windjes te laten. Zo nodig kan de arts tijdens het onderzoek een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek.

Het verwijderen van poliepen

Poliepen zijn kleine 'vleesboompjes' aan de binnenzijde van de darm. Als de arts tijdens het onderzoek poliepen in de darm ziet, probeert de arts deze direct te verwijderen. Poliepen kunnen eventueel uitgroeien tot darmkanker, daarom worden ze verwijderd. Om de steel van de poliep wordt een dun stalen lusje gelegd, dat wordt aangetrokken. De arts knipt de poliep van het darmoppervlak af, eventueel met behulp van stroom. Deze ingreep is pijnloos.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. Je bent ongeveer 3 uur in het ziekenhuis vanaf het moment van aanmelden, de voorbereiding op de dagbehandeling, het onderzoek en de nazorg.

Doet het onderzoek pijn?

Het inbrengen van de endoscoop via de anus kan een vervelend gevoel geven. Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen. De dikke darm is geen rechte buis maar ligt bochtig in je buik. De arts moet de endoscoop voorbij deze bochten sturen. Dit kan voor sommige mensen, met name voor degenen die in de onderbuik zijn geopereerd, pijnlijk zijn. Geef tijdens het onderzoek aan, wanneer het voor jou te pijnlijk wordt.

Risico's van het onderzoek

Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kunnen soms (2 op 1000 gevallen) problemen optreden. Bij het verwijderen van een poliep kan een bloeding optreden. Deze kan direct tijdens het onderzoek ontstaan en meestal gelijk worden verholpen, maar kan ook 1 tot 14 dagen erna ontstaan.

Daarnaast kan een klein gaatje in de darmwand ontstaan (perforatie). Mocht het probleem niet verholpen kunnen worden tijdens het onderzoek, dan kan mogelijk een acute operatie nodig zijn. Dit komt echter zelden voor.

Als de arts de kans op een probleem bij het verwijderen van een poliep zeer groot acht, dan kan hij besluiten dit niet direct via de endoscoop te doen. Dan kan de arts besluiten om de poliep op een andere dag weg te nemen of op een andere manier. Dit bespreekt de arts met je na het onderzoek.

Na het onderzoek

Na het onderzoek brengen we je terug naar het ambulant centrum.

Als je een 'roesje' hebt gehad blijf je nog ongeveer 1 uur onder controle.
Als je goed wakker bent krijg je iets te eten / drinken. Het infuusnaaldje wordt verwijderd en dan mag je naar huis.

Als je geen begeleider hebt meegenomen, zorg dan dat iemand je komt ophalen en thuisbrengen.
Je mag de komende 8 uur niet zelfstandig actief deelnemen aan het verkeer. Ook adviseren we om gedurende deze 8 uur geen belangrijke beslissingen te nemen.

Als je geen 'roesje' hebt gehad en er zijn geen bijzonderheden, krijg je bij terugkomst op het ambulant centrum iets te eten / drinken. Het infuusnaaldje wordt verwijderd en daarna mag je naar huis.

Mogelijk heb je deze dag nog wat pijn in de buik. Meestal komt dat door krampen door de ingeblazen lucht. Hoe sneller je de lucht kwijt raakt, des te sneller de buikpijn afneemt. Waarschijnlijk moet je veel winden laten. Dat is normaal na dit onderzoek.                                      

De uitslag

De specialist die het onderzoek gedaan heeft, geeft een voorlopige uitslag. Als er stukjes weefsel of poliepen zijn weggenomen duurt het ongeveer 10 dagen voordat de uitslag bekend is. We sturen de uitslag naar jouw behandelend arts. 

Het is mogelijk dat verder onderzoek of behandeling wordt geadviseerd. De arts bespreekt dit met je.

Wat je verder nog moet weten

Wanneer je binnen 2 weken na het verwijderen van een poliep:

  • ernstige buikpijn krijgt (veel erger dan je gewend bent);
  • last krijgt van flink bloedverlies

neem dan bij spoed contact op met:

  • polikliniek MDL, spoednummer: 0413 - 40 19 31 (tijdens kantooruren)
  • afdeling spoedeisende hulp:      0413 - 40 10 00 (buiten kantooruren)

Heb je nog vragen?

Polikliniek MDL

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur bellen. Bel ook als je niet op de afgesproken datum (en tijd) kunt komen. We maken dan een nieuwe afspraak.

  • Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32