Correctie stand grote teen
In overleg met je behandelend arts heb je besloten dat bij jou een operatie wordt uitgevoerd om de stand van je grote teen te corrigeren. De afwijkende stand van de grote teen wordt in de medische termen 'hallux valgus' genoemd. In deze folder lees je hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.
Hallux valgus
De hallux valgus is een afwijking tussen het eerste middenvoetsbeen en de grote teen. De grote teen groeit naar de buitenkant van de voet, waardoor de gewrichtsknobbel aan de binnenkant van de voet (ter hoogte van het begin van de grote teen) duidelijk zichtbaar en veelal dikker wordt.
Deze afwijkende stand van de grote teen kan worden veroorzaakt door het dragen van te smalle schoenen (met name in combinatie met hoge hakken). Daarnaast komt de hallux valgus met name voor bij vrouwen (in de leeftijd van 50 - 60 jaar en ouder), die ook al klachten hebben van een doorgezakte (platte) voet. Ook kan erfelijkheid een oorzaak zijn. Hierbij komt de afwijkende stand van de grote teen bij meerdere vrouwelijke familieleden voor. In sommige gevallen blijft de oorzaak onbekend.
Klachten
De gewrichtsknobbel kan ontstoken raken waardoor deze rood en pijnlijk wordt. Bovendien worden de andere tenen verdrukt door het vergroeien van de grote teen. Veelal ontstaat er dan ook een 'hamerteen' (= teen waarvan de gewrichten gebogen zijn) van de 2e of 3e teen.
De klachten nemen toe wanneer de schoenen te smal zijn. Vaak kan door het aanpassen van de schoenen of het dragen van steunzolen een operatie nog (enige tijd) worden uitgesteld.
Resultaat van de behandeling
De eerste weken na de operatie kun je op de plaats van de wond meer pijn hebben. Dit is niet verontrustend. Meestal verdwijnen de pijn en de zwelling in de eerste weken na de operatie. Het herstel duurt ongeveer 3 tot 6 maanden.
Voorbereiding
Opname
Overzicht medicijnen meenemen
Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.
Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel
medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op de pagina Actueel Medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.
Verhinderd
Wanneer je bent verhinderd voor de operatie, neem dan tijdig contact op met bureau opname planning om dit door te geven. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor je gemaakt.
- Telefoonnummer: 0413 - 40 19 17
Dag van de operatie
Voorbereiding
Je krijgt op de verpleegafdeling B2 - West / Short-stay operatiekleding aan. Het is niet toegestaan om tijdens de operatie eigen kleding te dragen. Vervolgens word je op je bed naar de voorbereidingskamer gereden. Op de voorbereidingskamer wordt een infuus in je arm ingebracht. Via dit infuus krijg je medicijnen en vocht toegediend.
Verdoving
Het verloop van de operatie
Duur
De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Na de operatie
Complicaties
Echte complicaties komen gelukkig zelden voor. De belangrijkste complicaties die kunnen optreden, zijn een bloeding en soms een wondinfectie.
Naar huis
Wanneer
In principe ga je dezelfde dag van de operatie weer naar huis. Je krijgt een recept voor ontstekingsremmers en pijnstilling mee en een afspraak voor poliklinische controle.
Werkhervatting
Wat de gevolgen van je aandoening en/of de behandeling voor je werk zijn, kun je met je specialist overleggen. De specialist kan je bedrijfsarts informeren over de ingreep. Om je privacy te beschermen is jou toestemming nodig voor overleg tussen de specialist en je bedrijfsarts. De bedrijfsarts is degene die je begeleidt bij de terugkeer naar je werk. Daarom is het belangrijk dat je bedrijfsarts op de hoogte is van jou aandoening of behandeling. Het is goed om de bedrijfsarts al vóór de operatie, of in ieder geval zo snel mogelijk daarna te informeren. Dat maakt het gemakkelijker om tot goede afspraken met je bedrijfsarts te komen.
Adviezen voor thuis
Voor een optimaal herstel is het belangrijk dat je je houdt aan onderstaande adviezen:
- De eerste week na de operatie heeft de geopereerde voet veel rust nodig. De eerste week moet je zo min mogelijk lopen en als je zit, leg je het been hoog. Dit voorkomt pijn en zwelling van de voet.
- Om de bloeddoorstroming in de voet te stimuleren is het goed om de tenen regelmatig te bewegen.
- Wanneer je weer mag gaan lopen, is het verstandig dit rustig aan op te bouwen.
- Nadat het gips of de hechtingen zijn verwijderd, is het raadzaam om wisselbaden te gebruiken. Ook hierdoor wordt de bloeddoorstroming in de voet gestimuleerd.
Problemen thuis
Wanneer eventuele pijn na de operatie niet minder wordt, maar juist toeneemt of je krijgt koorts, neem dan contact op met de polikliniek orthopedie. Buiten kantooruren bel je naar de receptie van het ziekenhuis, telefoonnummer: 0413 - 40 40 40.
- Polikliniek orthopedie: 0413 - 40 19 71
Heb je nog vragen?
Wanneer je na het lezen van de folder nog vragen hebt, stel deze dan gerust aan je behandelend arts of de verpleegkundige van de verpleegafdeling B2 - West / Short-stay.