Cristabiopsie (Botboring)
Wat is een Cristabiopsie?
Cristabiopsie is de medische naam voor een botboring. Het onderzoek bestaat uit het wegnemen van beenmerg en een stukje bot uit het bekken of heupbot. Vanuit het verkregen beenmerg en/of stukje bot krijgt je behandelend arts informatie die hij of zij nodig heeft voor je verdere behandeling.
Hoe bereid je jezelf voor?
Voorafgaand aan het onderzoek mag je gewoon eten en drinken, tenzij de arts anders met je heeft afgesproken.
Medicijnen
Gebruik je bloedverdunnende medicijnen als acenocoumarol (Sintrom) of fenprocoumon (Marcoumar), dan kan de arts beslissen dat je hiermee enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen:
Stoppen met de bloedverdunnende medicijnen op:
________________________________________________(datum)
Voor het opnieuw instellen van de bloedverdunnende medicijnen dien je een vervroegde afspraak te maken met de trombosedienst.
Overzicht medicijnen
Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.
Het overzicht van medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt ook de afkorting AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veel gestelde vragen over het AMO.
Niet vergeten
Zorg er altijd voor dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt!
Melden
15 minuten vóór het afgesproken tijdstip meld je jezelf op het Ambulant Centrum. Hierna haalt een medewerker van het laboratorium of de endoscopie-afdeling je op uit de wachtkamer. Afhankelijk van de tijd van je afspraak starten we of eerst met het afnemen van bloed of eerst met de punctie.
Onderzoek
Voor het onderzoek word je verzocht om je heupstreek vrij te maken van kleding en op je linkerzij en met opgetrokken knieën plaats te nemen op de onderzoekstafel. Vervolgens krijg je een plaatselijke verdoving en maakt de arts een klein sneetje in de huid.
Daarna wordt met een speciaal boortje beenmerg uit je heup opgezogen. Ondanks de verdoving is dit onderzoek niet helemaal pijnloos en voel je even een heftige, korte pijnsensatie.
Aansluitend neemt de arts met behulp van het boortje een stukje bot weg. Dit gebeurt met een draaiende (borende) beweging en kan een drukkend gevoel geven.
Op het sneetje zal de assistente een pleister en een drukverbandje aanleggen.
Hoe lang duurt dit onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 10-15 minuten.
Na het onderzoek
Als het wondje niet meer bloedt, mag je naar huis en kun je je normale activiteiten weer oppakken. Je moet gedurende de dag nog wel af en toe het verband controleren om te zien of de wond niet alsnog gaat nabloeden. De kans hierop is overigens heel klein. 's Avonds mag je dit drukverband verwijderen. De volgende dag mag je ook de pleister verwijderen. Het is mogelijk dat je nog wel een paar dagen een beurs gevoel houdt op de plaats waar de punctie heeft plaatsgevonden.
Uitslag
De uitslag krijg je van je behandelend internist op de polikliniek te horen na 1 á 2 weken.
Zijn er risico's van het onderzoek bij dit onderzoek?
Nabloeding
Soms kan het wondje na gaan bloeden. Dat wil zeggen dat er bloed druppelt uit het verband. De bloeding kan meestal eenvoudig gestopt worden door met de duim ongeveer 3 minuten stevig op het verband/wondje te drukken. Daarna kan het opnieuw verbonden worden.
Je moet contact opnemen bij toenemende zwelling, bloeding of heftige pijn, dit komt zeer zelden voor. Je kunt hiervoor contact opnemen met de scopiekamer. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30-17.00 uur op telefoonnummer: 0413 - 40 23 25
Buiten kantooruren bel je met de receptie van Bernhoven, telefoonnummer: 0413 - 40 40 40. Op grond van uw vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.
Moet je onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de arts of de verpleegkundige. Ook kun je bellen met de endoscopie afdeling.
- Telefoonnummer: 0413 - 40 23 25