Skip to Content

Denosumab (Prolia®) bij botontkalking (osteoporose)

In overleg met je behandelend arts heb je besloten dat je wordt behandeld met het medicijn Denosumab. In deze folder informeren we je onder andere over hoe het medicijn werkt, de bijwerkingen en de manier waarop het medicijn gegeven wordt.

Hoe werkt denosumab?

Denosumab is een middel dat de botafbraak snel en sterk remt en versterkt daardoor de botten.
Bij de behandeling van osteoporose wordt meestal gestart met bisfosfonaten. Dit zijn medicijnen die aan botweefsel hechten en hierdoor de botafbraak remmen. Als je bisfosfonaten (bijvoorbeeld Alendroninezuur of Risedroninezuur) niet kan verdragen of hier onvoldoende op reageert, kan Denosumab een goed alternatief zijn. Van de werking van Denosumab merk je zelf niets.

Wat is botontkalking (osteoporose)?

Osteoporose is een aandoening waarbij de botmassa (hoeveelheid bot) is verminderd. Bij osteoporose neemt de kans op een botbreuk toe. Je botten vernieuwen zichzelf tijdens je hele leven. Het is een constant proces van afbraak en opbouw.

Calcium is daarbij een belangrijke bouwstof.Als je niet genoeg calcium inneemt met het eten en/of een vitamine D te kort hebt, dan zal de arts ook calcium en vitamine D-tabletten voorschrijven.
De arts zal je vertellen hoeveel je daarvan iedere dag moet gebruiken.

Ga voor meer informatie naar de folder osteoporose (botontkalking).

Hoe gebruik je Denosumab?

Denosumab is een injectie die je iedere 6 maanden moet inspuiten in je buik of dijbeen en wordt onder de huid (= subcutaan) toegediend. Een andere optie is via de assistente van de huisarts.
Om botbreuken en wervelbreuken zoveel mogelijk te voorkomen is jarenlange behandeling nodig. Je arts vertelt je hoe lang je Denosumab mag gebruiken, dat is meestal 3 jaar.
Daarna moet je nog worden na behandeld met een ander middel voor 2 jaar, om het effect vast te houden.

Mag je zomaar stoppen met Denosumab?

Als je stopt neemt de kans op botpijn, botbreuken of wervelbreuken toe. Stop daarom alleen op het advies van je arts. Vaak is er een nabehandeling nodig.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met Denosumab?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • spierpijn
  • botpijn
  • huiduitslag
  • buikklachten.

Af en toe voorkomende bijwerkingen zijn:

  • blaasontsteking
  • huidinfecties
  • luchtweginfecties.

Zelden voorkomende bijwerkingen zijn:

  • aanhoudende pijn
  • wondjes in de kaak, door beschadiging van het onderkaakbot

Voor de volledige bijsluiter verwijzen we je naar www.apotheek.nl/medicijnen/denosumab

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Over het algemeen kun je Denosumab in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. We adviseren je wel om alle medicatie die je gebruikt te laten zien aan je behandelend arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van Denosumab tijdens de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met je reumatoloog als je overweegt om zwanger te worden.

Vragen?

Denosumab wordt voorgeschreven door het specialisme reumatologie en interne geneeskunde. Voor vragen of bijzonderheden kun je contact opnemen met je behandelend arts of verpleegkundig consulent van het betreffende specialisme.

  • Interne geneeskunde: 0413 – 40 19 41 (op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur) 
  • De RegioApotheek: 0413 – 40 87 80
  • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost.