Wat is een dorstproef?
De dorstproef is een onderzoek om te achterhalen waarom je veel plast en drinkt. Dit kan erop wijzen dat je diabetes insipidus hebt. Bij deze aandoening maakt je lichaam te weinig antidiuretisch hormoon (ADH) aan. Dit hormoon helpt om vocht vast te houden en zorgt ervoor dat je niet te veel vocht verliest.
Het onderzoek is nodig omdat je misschien veel plast doordat je veel drinkt, of juist veel drinkt omdat je vaak moet plassen. De dorstproef geeft hier duidelijkheid over.
Tijdens het onderzoek mag je een aantal uren niet drinken. Normaal gesproken neemt de urineproductie dan af en wordt je urine donkerder en geconcentreerder. Bij sommige mensen blijft de urineproductie echter hoog, waardoor ze nog steeds vaak naar het toilet moeten.
Om de oorzaak te achterhalen, meten we verschillende stoffen in je bloed en urine.
Hoe gaat de dorstproef in zijn werk?
De dorstproef begint meestal om middernacht en duurt maximaal 36 uur. Je wordt de middag vóór het onderzoek opgenomen. Van tevoren krijg je telefonisch van het bureau opnameplanning te horen op welke afdeling en hoe laat je moet komen. Een zaalarts komt even langs om te kijken of er bijzonderheden zijn, je medicatiegebruik te noteren en eventuele vragen te beantwoorden.
Om middernacht plas je uit op een po, word je gewogen en wordt er bloed afgenomen. De kleding die je dan aanhebt, houd je de rest van de proef aan, zodat je steeds in dezelfde kleding wordt gewogen. Vanaf dat moment word je elke 6 uur opnieuw gewogen, lever je urine in en wordt er weer bloed geprikt. Ook de urine die je tussendoor uitplast, wordt verzameld.
Je mag tijdens de proef wel eten, maar niet drinken. Daarnaast moet je gedurende de hele proef op de afdeling blijven.
Voedingsregels tijdens de proef:
Niet toegestaan:
- Alle dranken. NB: je mag wel een slokje water om medicatie in te nemen.
- Soep en bouillon
- Fruit(cocktail)
- Tomaten
- Vla, pap, pudding en vruchtenmoes
In beperkte mate toegestaan:
- Rauwkost, 1x per dag
- Jam, 5 cupjes per dag
Wel toegestaan:
- Vast voedsel
- Jus over de aardappelen
- Saus over de groenten
Wanneer eindigt de dorstproef?
- als we zien dat je steeds minder gaat plassen en in meerdere metingen zien dat de urine heel geconcentreerd raakt, dan heb je geen tekort aan ADH.
- als we zien dat het lichaam uitgedroogd raakt, doordat je blijft plassen, ondanks het feit dat je niet drinkt. Of dit zo is, wordt beslist op basis van je gewicht, de bloed- en urine uitslagen.
- na maximaal 36 uur.
Als we zien dat je ondanks het vochttekort blijft plassen, en het beeld dus past bij een diabetes insipidus, volgt er nog een verlenging van de test. Hierbij krijg je een halve liter water te drinken en wordt het hormoon ADH toegediend per infuus. Twee uur later wordt dan nogmaals bloed en urine afgenomen. Hierna is de test afgelopen. Je mag eten, drinken en naar huis. Op de polikliniek worden later de uitslagen met je besproken.
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen? Stel die dan aan je behandelaar op de poli of op de afdeling aan de zaalarts.
- Polikliniek interne geneeskunde, 0413 – 40 19 41