Drukmeting van de anus (anale rectale manometrie)
Je bent door de je behandelend arts doorverwezen voor een drukmeting van de anus. De medische term hiervoor is anale rectale manometrie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een verpleegkundige van de polikliniek urologie. In deze folder lees je wat een drukmeting van de anus inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.
Waarom dit onderzoek?
Je hebt klachten over de stoelgang, zoals verstopping (obstipatie) of verlies van ontlasting (incontinentie). Misschien komt het door een gestoorde functie van de anus of endeldarm (rectum). Bij een drukmeting van de anus wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze klachten, om zo een goed behandeladvies te kunnen geven.
Hoe bereid je je voor?
Je hoeft je voor dit onderzoek niet voor te bereiden. Je mag gewoon eten en drinken en hoeft voor dit onderzoek ook geen medicijnen in te nemen.
Waar meld je je?
Je meld je bij de polikliniek urologie (route 150 D). Je wordt opgehaald door een verpleegkundige van de polikliniek urologie.
Hoe verloopt het onderzoek?
Het onderzoek doet geen pijn. Veel patiënten schamen zich wel een beetje voor dit onderzoek. Natuurlijk doen wij ons best om het onderzoek discreet uit te voeren.
In de onderzoekskamer vraagt de verpleegkundige je om de onderkleding uit te trekken. De kleding van het bovenlichaam mag je aanhouden. Je neemt plaats op de onderzoekstafel. Hierop lig je tijdens het gehele onderzoek met opgetrokken knieën op je linkerzij. De verpleegkundige brengt een dun en buigzaam slangetje met daarop een kleine ballon in via de anus. Op dit slangetje wordt wat gel aangebracht. Het inbrengen kan vervelend zijn.
Aan het andere uiteinde is dit slangetje verbonden aan meetapparatuur.
De verpleegkundige geeft je enkele opdrachten, zoals knijpen met de anus en persen, en meet de druk in de anus.
Na deze opdrachten wordt er een volumemeting van de endeldarm uitgevoerd. De gevoeligheid en de reflexen van de endeldarm worden gemeten door de ballon langzaam op te blazen. De verpleegkundige vraagt je om aan te geven wanneer je merkt dat er zich iets vult in de darm. Hierna wordt de ballon nog wat verder opgeblazen tot je aangeeft dat je aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Vervolgens wordt de ballon opgeblazen tot je echt heel nodig naar het toilet moet. Op dat moment wordt de ballon direct geleegd en het slangetje verwijderd.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag je meteen naar huis. Je zult geen klachten overhouden aan het onderzoek.
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek krijg je van je behandelend arts tijdens het eerstvolgende bezoek aan de polikliniek chirurgie.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen of wil je meer weten? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek urologie.
- Polikliniek urologie via telefoonnummer 0413 - 40 19 68