Skip to Content

Duplexonderzoek van de slagaders in de buik

Jouw behandelend arts heeft voor jou een duplexonderzoek van de slagaders in de buik aangevraagd. Met behulp van dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de slagaders in jouw buik worden opgespoord. Daarnaast geeft het onderzoek informatie over de richting waarin en de snelheid waarmee het bloed door de vaten stroomt. In deze folder lees je hoe een duplexonderzoek in Bernhoven verloopt.

Duplexonderzoek

Een duplexonderzoek is een combinatie van twee soorten onderzoek: echografie en doppleronderzoek. Beide onderdelen worden tegelijk uitgevoerd met één apparaat. Echografie is onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om de vaten zichtbaar te maken. Bij een echografie worden geluidsgolven opgewekt door een transducer (een apparaatje dat geluidsgolven zendt en ontvangt). Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Door deze transducer tegen jouw huid aan te houden, worden geluidsgolven in jouw lichaam gezonden. De vaten in jouw buik weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven. Doppleronderzoek is een speciale vorm van echografie waarbij ook de bloedstroom (de snelheid en de richting) in de buikvaten zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt. Een duplexonderzoek is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide laborant(e).

Voorbereiding

Voorbereiding

  • De dag vóór het onderzoek mag je een aantal voedingsmiddelen niet gebruiken. Deze voedingsmiddelen vormen gassen in jouw darmen, waardoor het onderzoek wordt verstoord. Het betreft de volgende voedingsmiddelen: prei, ui, koolsoorten, peulvruchten, kauwgom, koffie, koolzuurhoudende en alcoholische dranken, zoals frisdrank, bier en wijn.
  • Vanaf 4 uur voor het onderzoek mag je niets meer eten en drinken, met uitzondering van een slokje water.
  • Eventuele medicijnen kun je innemen met een slokje water. Mocht het onderzoek in de middag gepland zijn, dan mag je 's ochtends nog een licht ontbijt gebruiken (thee met een boterham). In de loop van de dag mag je water drinken.
  • Op de dag van het onderzoek mag je niet roken. Diabeten kunnen eventueel bij hun eigen diabetesverpleegkundige informatie vragen over het nuchter blijven.

Waar moet je zijn?

Je meldt jezelf digitaal aan met je QR-code op het afgesproken tijdstip. Klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden.
Na het aanmelden ga je zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110. Het onderzoek is hier bij het vaatlaboratorium. De laborant weet dat je hier wacht en komt je hier halen als je aan de beurt bent.

Verhinderd?

Wanneer je verhinderd bent voor het onderzoek, neem dan tijdig contact op met de polikliniek waar je onder behandeling bent. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor je gemaakt.

Het onderzoek

Verloop van het onderzoek

Je wordt uit de wachtruimte opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. Tijdens het onderzoek lig je op je rug op een onderzoekstafel. Je wordt verzocht je buik bloot te maken. Tijdens het onderzoek is het licht gedimd, zodat het beeldscherm goed zichtbaar is.

Op de plaats van de buikvaten wordt gel op je huid aangebracht. Dit voelt soms koud aan. De gel zorgt ervoor dat er geen ruimte tussen de transducer en je huid is. De laborant(e) beweegt vervolgens met de transducer over je huid. Hiervan worden afbeeldingen gemaakt en metingen verricht, die op een later tijdstip uitgebreid door de laborant(e) worden bekeken en beoordeeld.

In de buik liggen de bloedvaten diep, waardoor de laborant(e) soms wat harder met de transducer moet duwen om het bloedvat goed in beeld te krijgen. Dit kan vervelend aanvoelen.

Duur

Meestal duurt het onderzoek tussen de 30 en 60 minuten.

Uitslag

De laborant(e) stuurt een verslag van de onderzoeksgegevens naar uw behandelend arts, die de uitslag met je bespreekt.

Vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de polikliniek, je behandeld arts, of bel met de patiëntenlijn.

Patiëntenlijn vaatcentrum: 0413 - 40 19 59