Echo van het hart met contrast
In overleg met de arts heb jij besloten dat je een onderzoek van je hart krijgt. Het gaat om een echo van het hart met contrast. In deze folder lees je meer over dit onderzoek.
Wat is een echografie?
Bij een echografie brengen we met geluidsgolven die je niet kunt horen een lichaamsdeel in beeld. In dit geval je hart. Dit doen we met een instrument dat een transducer heet. Op deze transducert doen we wat gel zodat we de transducer over de borst kunnen schuiven. De gel voelt wat koud aan.
We zenden geluidsgolven uit die weerkaatsen op het hart en de bloedstroom, dat is de echo. De geluidsgolven worden omgezet in beeld en geluid. Zo zien we op een beeldscherm het hart en kunnen we kijken hoe het hart beweegt en horen wij de bloedstroom. Op het moment dat we bloedstroom meten hoor je de hartslag van je zelf.
Hoe verloopt het onderzoek?
- Bij dit onderzoek is de cardioloog aanwezig, samen met 1 of 2 laboranten.
- Je trekt de bovenkleding uit en neemt plaats op de onderzoekstafel.
- We sluiten je aan op een monitor met ECG-elektroden. We plakken de elektroden op je lichaam. Deze elektroden nemen de hartslag waar en registreren het hartritme.
- Je gaat op de rug of linkerzij liggen en dan maakt de laborant opnames. Daarvoor krijgt je wat geleidingsgel op de borst. Daarna beweegt de laborant de transducer over de borstkas op de plaats waar het hart ligt. Op het beeldscherm is het hart van verschillende kanten te zien. De beelden worden digitaal vastgelegd. Het onderzoek doet meestal geen pijn. Soms wordt het bewegen met de transducer over de borst als vervelend ervaren.
- Je krijgt ook een infuusnaaldje in een ader in je arm.
- Hierop sluit de laborant 2 spuiten aan. Hierin zitten een zoutoplossing, zuurstof en je eigen bloed. Als dit snel wordt gemengd, ontstaan microbubbels. Met deze bubbels maken we kleine gaatjes in de tussenwanden van je hart zichtbaar.
- Tijdens het onderzoek spuiten we de microbubbels in en we vragen je om te persen. Daardoor verhoog je de druk in het hart en kunnen we de gaatjes zien. Het kan zijn dat de laborant vraagt of je dit een paar keer wilt herhalen.
- Als alles klaar is, halen we het infuusnaaldje uit je arm.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het hele onderzoek duurt ongeveer een half uur.
Hoe bereid je je voor?
Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden voor dit onderzoek.
Waar moet je zijn?
- Je meldt je digitaal aan met jouw QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden.
- De laborant weet dat je hier wacht en haalt je op als je aan de beurt bent.
De uitslag
Je krijgt de uitslag van het onderzoek van je behandelend arts en niet van de laborant. Als er geen vervolgafspraak is gemaakt kun je zelf een afspraak maken met je behandelend arts. De cardioloog beoordeelt de beelden en geeft de uitslag aan je arts. Deze bespreekt de uitslag met je.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan naar de polikliniek cardiologie op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur – 17.00 uur: 0413 – 40 19 23.
Kun je niet op de afspraak komen? Bel ons dan voor een nieuwe afspraak.