Skip to Content

Excisie (cosmetisch)

Je hebt met de huidarts afgesproken om enkele cosmetisch storende goedaardige plekjes te laten verwijderen. Dit gebeurt door een kleine operatie.

Hoe bereid je je voor?

Als je bloedverdunners gebruikt kan dat bij een operatie problemen geven. Vertel daarom vooraf aan de arts dat je bloedverdunners gebruikt. Ook als je allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen en/of lidocaïne dan moet je dat ook van tevoren zeggen.

Omdat het een operatie betreft is de regel dat je daarna niet zelf mag autorijden. Neem daarom iemand mee die jou weer naar huis brengt.

Hoe verloopt de operatie?

Deze operatie wordt gedaan onder plaatselijke verdoving door injecties met lidocaïne. De dermatoloog haalt de plek weg en hecht dan de snee. Dat zijn meestal inwendige hechtingen die na verloop van tijd oplossen in het lichaam.

Als er iemand met je meekomt dan moet deze persoon in de wachtkamer wachten.

Wat gebeurt er na de operatie?

Je zult niet of maar heel weinig last hebben van de wond. We dekken de wond af met hechtstrips met daarboven een gaasje en een plastic folie.

Het is belangrijk de eerste tijd na de operatie de wond droog te houden (tot 2 weken na de ingreep) voor een goede genezing. Als de folie loslaat van de huid vervang je dit met een nieuw gaasje eronder. De hechtstrips moet je niet verwijderen.

Voorkom zoveel mogelijk dat er spanning op de wond komt, zodat de wond gesloten blijft. Mocht de wond wat doorlekken, dan is dat geen probleem. Wel mag je dan gerust de wond nog wat afdrukken. Komt er teveel bloed of vocht uit de wond, bel dan naar de polikliniek dermatologie om de pleister eventueel te laten verwisselen.

Na 1 à 2 weken kom je bij ons terug voor controle. Als je ook uitwendige hechtingen hebt, verwijderen we deze. Na de excisie kan het litteken er nog een tijdje wat hard zijn, er hobbelig uitzien of er kan een deukje zichtbaar zijn. Meestal herstelt zich dat binnen een jaar.

Problemen

Infectie van de wond is een probleem dat zeer weinig voorkomt. Als dit onverhoopt gebeurt, wordt de wond pijnlijk, rood en dik, gaat kloppen en er komt wondvocht en/of etter uit. Als dat gebeurt bel je naar dermatologie. Op de langere termijn zijn de belangrijkste risico’s littekenvorming, kleurverschil met de omliggende huid en ook is het mogelijk dat de aandoening terugkomt.

Helaas kan een goed cosmetisch eindresultaat nooit gegarandeerd worden.

Bij vragen of problemen

Als je je zorgen maakt over het genezingsproces dan mag je ons altijd bellen. Tijdens kantooruren bel je de polikliniek dermatologie. 0413 – 40 19 00 ; Buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven:  0413 – 40 40 40, voor contact met de dienstdoend dermatoloog.

Wat kost de behandeling?

Deze operatie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De operatie kost € 200,- inclusief BTW per 15 minuten. Als er onverhoopt problemen komen, dan kan soms een beroep worden gedaan op de zorgverzekeraar voor de vergoeding van de behandeling.

Je betaalt de behandeling direct na afloop ervan per pin of contant.

Kun je onverhoopt niet naar de afspraak komen? Bel dan minstens één dag van tevoren de afspraak af. Als je de afspraak niet op tijd afzegt brekenen we de onkosten aan je door. 

Contact met dermatologie

Bij vragen of problemen kun je contact op te nemen met de polikliniek dermatologie. Tijdens kantooruren bel je naar 0413 – 40 19 29; Buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven: 0413 – 40 40 40, op dit nummer is de dienstdoend dermatoloog bereikbaar.

Verklaring excisie

Ik heb de informatie mondeling en schriftelijk gekregen, begrepen en ga akkoord met de behandeling

 

Naam                                                             Geboortedatum

 

 

Datum                                                            Handtekening