Skip to Content

Gebroken neus

In overleg met jouw behandelend arts heb je besloten dat bij jou een operatie aan de gebroken neus wordt verricht. Bij deze operatie zet de KNO-arts het gebroken neusbeen recht. In deze folder lees je hoe de operatie in Bernhoven verloopt.

Voorbereiding

Opname

Voor deze operatie word je één dag (soms twee dagen) opgenomen in het ziekenhuis. Opnameplanning informeert je over de datum waarop je wordt opgenomen. Ook wordt er op korte termijn een afspraak gemaakt voor het spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek). Tijdens dit spreekuur heb je een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en met de anesthesioloog (de specialist die voor de verdoving zorgt).

Neem je actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor je eigen veiligheid.

Wat is een AMO?

AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is een overzicht van de medicijnen die je op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?

Als je arts medicijnen wil voorschrijven, kijkt de arts in je AMO welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?

Je apotheker print een AMO voor je uit. Vertel ook aan je apotheker als je medicijnen gebruikt zonder recept, zoals pijnstillers, vitamines, de anticonceptiepil of Sint-Janskruid. Meld ook eventuele allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?

Tijdens een ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan de huisarts kan je medicijngebruik veranderen. Zorg ervoor dat wijzigingen door je apotheker in je AMO worden opgenomen.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?

Zorg ervoor dat je je AMO altijd bij je hebt als je naar een specialist gaat. Zo kan de specialist controleren of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met de medicijnen die je al gebruikt. Neem het AMO ook mee als je naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?

Het document is maximaal drie maanden geldig. Bij iedere wijziging in je medicatie moet het AMO opnieuw worden aangepast door je apotheek.

Dag van de operatie

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meld je je bij de balie van het ambulant centrum/dagbehandeling (route 140). Hier krijg je van de verpleegkundige een pijnstiller en eventueel een slaapmiddel ter voorbereiding op de ingreep. Op de afdeling krijg je operatiekleding aan. Een verpleegkundige brengt je vervolgens met bed naar de operatieafdeling.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). De verdoving wordt via een infuus in je arm toegediend op de operatieafdeling. Eventuele vragen over de verdoving kun je op het spreekuur PPO bespreken met de anesthesioloog.

De operatie

Tijdens de operatie zet de KNO-arts het gebroken neusbeen recht. Uitwendig ontstaan er geen littekens, tenzij er een wond is die gehecht moet worden. Soms worden er na de operatie tampons in de neus geplaatst om de neus steun te geven. De neus kan ook uitwendig worden gesteund met pleisters of een gipskapje.

Complicaties

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden, zoals nabloedingen en infecties. Gelukkig komen deze bij deze operatie zeer weinig voor.

Na de operatie

Na de operatie

Na de ingreep word je naar de uitslaapkamer gebracht. Zodra je goed wakker bent en de controles goed zijn, haalt een verpleegkundige je op en word je teruggebracht naar de afdeling.

  • Je hebt een infuus in je arm. Zodra je geplast hebt, niet misselijk bent en wat hebt gedronken, verwijdert de verpleegkundige het infuus.
  • Onder je neus is een gaasje aangebracht omdat er bloed of bloederig slijm uit kan komen. Dit is normaal. De verpleegkundige vervangt regelmatig het gaasje.
  • De neus is meestal niet pijnlijk. Als er tampons in je neus zijn geplaatst, kun je een drukkend gevoel en hoofdpijn krijgen. Je kunt hierdoor niet door je neus ademen, wat kan leiden tot een droge mond. Soms gaan je ogen tranen.
  • Je krijgt antibiotica om te voorkomen dat de neus met tampons gaat ontsteken.
  • Als de tampons verwijderd zijn, krijg je uitleg en instructies over het spoelen van de neus. Dit is nodig om te voorkomen dat er korsten ontstaan.

Naar huis

Je mag naar huis wanneer de verdoving is uitgewerkt en je je goed voelt, tenzij anders is afgesproken. Zorg ervoor dat je de eerste 24 uur na de operatie opvang hebt, zodat je niet alleen bent en hulp kunt krijgen als dat nodig is.

Je krijgt van de verpleegafdeling instructies voor thuis, inclusief een termijn voor de controle. Maak zelf een afspraak bij polikliniek KNO (route 20), telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.

Adviezen voor thuis

Je neus heeft tijd nodig om te genezen. Volg onderstaande adviezen op om de genezing te bevorderen en complicaties te voorkomen:

  • Spoel je neus zes keer per dag met een zoutoplossing (een halve afgestreken theelepel zout oplossen in een beker lauw water en met een spuitje spoelen). Als de neus schoner wordt, kun je het spoelen afbouwen.
  • SNUIT JE NEUS DE EERSTE WEEK NA DE OPERATIE NIET. Haal je neus liever op.
  • Als je een bril draagt, zorg ervoor dat de neussteuntjes niet te veel druk uitoefenen op de breuk. Leg bijvoorbeeld een gaasje om de brug tussen de glazen om het gewicht te verdelen.
  • Vermijd zwaar tillen, bukken en persen tijdens de eerste week. Ook hete douches en dranken kunnen een bloeding veroorzaken, dus probeer dit te vermijden.
  • Bij een bloeding: blijf rustig zitten en houd een ijsklontje in je mond tegen je gehemelte. Eventueel kun je je neus voorzichtig snuiten en sprayen met xylomethazoline (1.0 mg/ml) in beide neusgaten. Negeer de opmerking in de bijsluiter over het niet gebruiken na een neusoperatie.

Je kunt na een week weer aan het werk, tenzij je fysiek zwaar werk doet. Overleg dit dan eerst met je arts. Vermijd zware inspanning en contactsporten tot zes weken na de operatie.

Problemen thuis

Neem contact op met de polikliniek KNO of je huisarts/huisartsenpost als:

  • Je koorts krijgt boven de 38,5°C.
  • Je een kloppende pijn in je neus voelt.
  • Je neus verstopt blijft, ook na spoelen en sprayen.
  • Je neus hevig bloedt en de bloeding niet stopt binnen 15 minuten.

Polikliniek KNO-heelkunde, telefoonnummer: 0413 - 40 19 47, route 020.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek KNO.

Meer informatie

Voor meer algemene informatie kun je terecht op: www.kno.nl.