Skip to Content

Gebroken voet of teen

Je krijgt deze folder omdat je een gebroken voet of gebroken teen hebt. In deze folder lees je meer over de behandeling van breuken in je voet of tenen. Jouw eigen situatie kan anders zijn dan wat je hier leest. Je arts bespreekt met je hoe de behandeling er voor jou uit ziet.

Wat is een breuk in je voet of tenen

De tenen en voeten zitten best ingewikkeld in elkaar. Ze bestaan uit veel botten, spieren, kapsels (laagje om de gewrichten heen), pezen, zenuwen en bloedvaten. Je voet begint meteen onder je enkel. Daar zit het bovenste spronggewicht. Dat is het gewricht waar het bot, dat we je sprongbeen of ‘talus’ noemen, en je onderbeen samenkomen. Onder je sprongbeen zit het hielbeen (de ‘calcaneus’). Het gewricht tussen het sprongbeen en het hielbeen noemen we het onderste spronggewricht. Als je dan verder richting de tenen gaat zijn er eerst 5 voetwortelbeentjes. Daarna komen 5 middenvoetsbeentjes en dan de tenen. Je grote teen bestaat uit 2 botjes, je andere tenen uit 3.

Je kunt alle botjes in je voet en tenen breken. Zo kunnen middenvoetsbeentjes breken door hard stoten, als iets zwaars op je voet valt of bij een verzwikking. Je kunt je sprong- of hielbeen breken als je van iets hoogs afvalt of bij een ernstig (verkeers)ongeluk met veel kracht. Meestal zijn breuken in je sprong- of hielbeen ook ernstiger dan breuken in andere botjes in je voet.

Behandeling van een breuk in je voet of tenen

Waar zit de breuk en hoe ernstig is de breuk? Als we dat weten kijken we welke behandeling het beste is. Soms bekijken we dat met een röntgenfoto.

Behandeling tenen

Alleen voor een breuk van de grote teen is een foto nodig. Bij de kleine tenen heeft dit geen consequenties voor de behandeling. Daarom maken wij geen foto’s van kleine tenen.

Behandeling van kleine tenen bestaat uit het vastmaken van de tenen aan elkaar met een zogenaamde dakpanpleister. Voor de grote teen is het afhankelijk van de breuk en klachten wat nodig is.

Behandeling gebroken middenvoetsbeentje

Meestal is een operatie niet nodig bij breuken van middenvoetsbeentjes. Soms is alleen het dragen van een stevige schoen genoeg. Heb je veel pijn of is er een flinke zwelling? Dan doen we er vaak gips omheen.

Behandeling gebroken voetwortelbeentje

Bij een gebroken voetwortelbeentje is gips meestal wel nodig. Hoe lang de gipsbehandeling duurt hangt af van de plek en stand van de breuk. De traumachirurg bepaalt hoe lang het gips eromheen moet blijven en geeft ook aan hoelang je je voet niet kunt gebruiken.

Behandeling gebroken hielbeen of sprongbeen

Heb je een breuk in je hielbeen of sprongbeen? Soms is gips de beste behandeling en soms is een operatie nodig. Dat hangt ook af van de stand van de breuk. En van hoe fit je bent, of het je goed lukt om je voet langere tijd niet te gebruiken en of je nog meer letsel (verwondingen) hebt.

Operatie

Als je geopereerd moet worden, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo gebruiken we bij veel operaties kleine plaatjes met schroeven voor het vastzetten van een breuk. Soms gebruiken we dunne metalen pennen of zetten we de breuk vast via de buitenkant. Dat noemen we externe fixatie.

De traumachirurg bekijkt goed de breuk en hoe het met je huid en spieren gaat. Daarna kiest de traumachirurg de operatie uit die voor jou het beste is.

Na de behandeling

Heb je gips gekregen of een operatie gehad? Dan is het belangrijk dat je de eerste dagen goed je voet hoog houdt. Dan krijg je minder last van zwelling. Hoog betekent dat je voet hoger ligt dan je knie, en je knie hoger dan je heup. Zo kan de zwelling wegzakken uit je voet. Je hebt dan minder kans op wondproblemen en pijn. 

Bijkomende klachten

Bij elke operatie kunnen er bijkomende klachten ontstaan. Dus ook bij een operatie aan je voet of tenen. Zo kan de wond gaan ontsteken, of genezen de wond, pezen, vaten of zenuwen niet goed. Ook kan het materiaal waarmee de breuk is vastgezet (fixatiemateriaal) loslaten. Of de stand van de breuk verandert weer. Heb je een breuk in een gewricht? Dan gebeurt het soms dat je al op vroegere leeftijd last krijgt van slijtage van dat gewricht.

Het genezen van de breuk

Je voet zit ingewikkeld in elkaar met veel botten, spieren, pezen, gewrichten en kapsels. En als je loopt sta je met je volle gewicht op je voeten. Hoe je breuk herstelt, hangt af van de soort breuk en waar de breuk zit.

Genezen van gebroken tenen of middenvoet

Meestal zijn breuken in je tenen of middenvoet na ongeveer 4 tot 6 weken weer goed vastgegroeid. Daarna kan het nog wel 4 tot 6 weken duren voordat je je voet weer net zo goed kunt gebruiken als voor de breuk. Dan pas kun je weer sporten zoals je deed, lange tijd staan of lopen.

Genezen van een gebroken sprongbeen of hielbeen

Heb je een gebroken sprongbeen of hielbeen? Dan duurt het genezen van de breuk langer. Meestal 6 tot 12 weken. Vaak mag je je voet voor langere tijd niet gebruiken. Je voet kan hierdoor stijver worden en de kracht van je spieren neemt af. Het kan na een gebroken sprong- of hielbeen al snel 6 tot 9 maanden duren voordat je voet weer een beetje is zoals voor het ongeluk. Maar er is ook een kans dat je voet nooit meer zo sterk wordt als voor het ongeluk. Zat er ook een breuk in het bovenste of onderste spronggewricht? Dan komt het vaak voor dat je al op vroegere leeftijd slijtage van deze gewrichten krijgt. Krijg je veel pijn aan deze gewrichten? Dan is vastzetten van het gewricht soms de beste oplossing.

Wat je verder nog moet weten

Je voet of enkel kan tot wel 3 maanden na de breuk nog opzwellen. Zeker bij inspanning. Dit is normaal en hoort bij het genezingsproces. Als je hier veel last van hebt kun je een rekverband krijgen op de polikliniek.

Vragen

Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust aan je traumachirurg. Krijg je na de operatie thuis problemen, neem dan contact op met je huisarts of het ziekenhuis.

  • Chirurgie via telefoonnummer 0413 - 40 19 59 (binnen kantooruren)
  • Receptie Bernhoven via telefoonnummer 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)