Skip to Content

Gedeeltelijke verwijdering van de oorspeekselklier

Je behandelend arts heeft voor je een operatie aangevraagd om een deel van je oorspeekselklier te verwijderen. In medische taal noemen we dit een partiële parotidectomie. In deze folder lees je wat de ingreep inhoudt en wat je kunt verwachten.

Je hebt zes grote speekselklieren: twee oorspeekselklieren, twee onder je kaak en twee onder je tong. Daarnaast zitten er veel kleine speekselklieren in het slijmvlies van je mond en keel. Al deze klieren maken speeksel. Speeksel helpt bij de vertering van voedsel en houdt je mond en keel vochtig.

De oorspeekselklier is de grootste speekselklier. Deze ligt voor en onder je oor en heeft een afvoerkanaal naar je wangslijmvlies. Vooral rond de maaltijden maakt deze klier speeksel aan. De oorspeekselklier bestaat uit twee delen: een oppervlakkig en een dieper deel. Tussen deze delen loopt een belangrijke zenuw, de aangezichtszenuw. Deze zenuw zorgt ervoor dat je je gezicht kunt bewegen, zoals je ogen en mond sluiten.

Waarom de oorspeekselklier gedeeltelijk verwijderen?

Als er een afwijking in de oorspeekselklier zit, kan deze goedaardig of kwaadaardig zijn. In 80% van de gevallen is de afwijking goedaardig. Toch kan de meestvoorkomende goedaardige afwijking (pleiomorf adenoom) op termijn kwaadaardig worden. De kans hierop is ongeveer 9% in 15 jaar. Daarom adviseren we meestal een operatie om de afwijking te verwijderen. Soms is een operatie nodig omdat de afwijking je gezicht verandert of klachten geeft, bijvoorbeeld een vervelend gevoel bij liggen op die kant.

De operatie

Tijdens de operatie ben je onder volledige narcose. Als je slaapt, plaatsen we naaldjes (elektroden) in de spiertjes van je gezicht. Deze meten de activiteit van je aangezichtszenuw, zodat we de zenuw zo goed mogelijk kunnen beschermen.

De chirurg maakt een snede vanaf de voorkant van je oor, onder je oorlel langs, achter je kaakhoek en naar je hals. Deze snede ligt in een huidplooi, zodat het litteken minder opvalt. We zoeken de aangezichtszenuw op om zenuwuitval te voorkomen. Daarom maken we de snede ruim, zodat de chirurg goed zicht heeft. Na het vrijleggen van de zenuw verwijdert de chirurg de afwijking of het ontstoken weefsel. De operatie duurt ongeveer 3 uur. Daarna krijg je een wonddrain om wondvocht af te voeren en sluiten we de wond. Het verwijderde weefsel wordt onderzocht in het laboratorium. De uitslag bespreekt de arts later met je.

Na de operatie

  • Je kunt dezelfde dag naar huis.
  • De verpleegkundige bespreekt met je welke pijnstilling je thuis kunt gebruiken.
  • Na 48 uur mag je douchen, maar houd de wond 1 week droog.
  • De insteek van de wonddrain is afgedekt met doorzichtige folie. Hier hoef je niets aan te doen.
  • Als de drain in 24 uur meer dan 100 ml wondvocht opvangt, neem dan contact op met de KNO-arts.
  • De drain wordt op dag 3 of 4 na de operatie verwijderd op de polikliniek.
  • Vermijd bukken, tillen en andere bewegingen die druk op je oor of wond geven.
  • Na een week mag je weer zwemmen en in bad als de hechtingen zijn verwijderd.
  • Contactsporten mag je 2 weken niet doen.
  • Na ongeveer 7 dagen verwijdert de KNO-arts of doktersassistent de hechtingen en bespreekt de uitslag van het weefselonderzoek met je.
  • Na 6 weken volgt een controleafspraak om je herstel te beoordelen.

Risico’s en complicaties

Je kunt na de operatie een verdoofd gevoel krijgen in je oorlel en het operatiegebied. Dit gevoel wordt meestal minder in de loop van enkele maanden, maar kan blijvend zijn. Dit heeft geen invloed op je dagelijks leven.

Bij 10% van de patiënten kan het gebeuren dat je bij het ruiken of zien van voedsel gaat zweten en rood wordt op de geopereerde plek. Dit heet het syndroom van Frey en kan behandeld worden met Botox.

Zeldzame complicaties zijn:

  • Nabloeding: De wonddrain gaat flink lekken en je wang of gebied rond je oor wordt dikker. Neem direct contact op met de KNO-arts. Soms moeten we de wond opnieuw openen om het bloedvat dicht te maken.
  • Ontsteking: Herkenbaar aan roodheid, zwelling, pijn of koorts.
  • Aangezichtsverlamming: We raken de aangezichtszenuw aan tijdens de operatie. Dit kan tijdelijke uitval van de gezichtsspieren geven. Meestal herstelt dit in enkele weken, maar heel soms blijft er schade. Als je oog niet sluit, kan dit zorgen voor uitdroging en ontsteking. Oogdruppels, oogzalf en een beschermend verband kunnen nodig zijn.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Neem contact op met de dienstdoende KNO-arts als:

  • De wond dikker en roder wordt en de pijn toeneemt.
  • Je koorts hebt boven 38,5°C.
  • De drain meer dan 100 ml wondvocht per 24 uur opvangt.

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met KNO-heelkunde: 0413 - 40 19 47 (8.00 - 17.30 uur).