Skip to Content

Geel zien en onder de lamp (Kraam- en Couveuse afdeling)

Wanneer een baby geel wordt en het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, is behandeling noodzakelijk. In medische taal noemt men deze behandeling fototherapie.

In de eerste dagen na de geboorte worden veel baby’s in meer of mindere mate geel. Wanneer een baby geel wordt en het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, is behandeling noodzakelijk. In medische taal noemt men deze behandeling fototherapie. Voor deze behandeling moet je kind enkele dagen onder een speciale lamp liggen totdat het bilirubinegehalte in het bloed weer normaal is.

Geel zien

Veel pasgeborenen worden de eerste dagen na de geboorte meer of minder geel. De medische naam voor dit geel zien is icterus. Het geel zien bij een pasgeborene ontstaat door onrijpheid van de lever. Een baby heeft bij de geboorte meer rode bloedcellen (hemoglobine) dan later. Dit overschot wordt na de geboorte in een versneld tempo afgebroken. De rode bloedcellen worden afgebroken tot bilirubine (galkleurstof) en deze bilirubine wordt door de lever weer uit het bloed gehaald.

 
De eerste dagen na de geboorte kan de lever de verwerking van het vele bilirubine nog niet bijhouden. Vandaar dat de bilirubine langer in het bloed blijft zitten en zich onder de huid in de vetcellen vastzet. De huid ziet dan geel! Na enkele dagen rijpt de lever en is dan wel in staat de bilirubine voldoende uit te scheiden. Wanneer het bilirubinegehalte in het bloed heel erg hoog is, kan dit een nadelige werking op de hersenen van je kind hebben.


Sommige baby’s worden vaker geel omdat ze:
• te vroeg geboren zijn en een verminderde leverfunctie hebben;
• bij de geboorte zeer veel rode bloedcellen hebben, en dus meer bloedcellen moeten afbreken;
• een moeilijke bevalling doorstonden;
• ziek zijn;
• de eerste dagen te weinig gedronken hebben;
• een bloedgroep hebben die onverenigbaar is met die van de moeder.

Controle op geel zien

Van buitenaf is bij een pasgeborene moeilijk de mate van geel zien te beoordelen. Daarom wordt bij gele baby’s een beetje bloed afgenomen (vaak via een hielprikje). De bepaling van het bilirubine-gehalte vindt plaats in het laboratorium van het ziekenhuis.

Meestal is rond de vierde dag het bilirubinegehalte het hoogste en neemt daarna langzaam weer af. Bij te vroeg geboren baby’s valt de hoogste bilirubinewaarde meestal iets later, in de vierde tot de zesde dag.

Behandeling: onder de lamp!

Licht heeft de mogelijkheid om bilirubine in het bloed af te breken zodat deze stoffen op een andere manier het lichaam verlaten. Wanneer je kind een te hoog bilirubinegehalte heeft, is fototherapie meestal noodzakelijk.


Voor de fototherapie word je kind enkele dagen opgenomen op de couveuse- of kraamafdeling van het ziekenhuis. Tijdens de fototherapie ligt je kind bloot onder een speciale lamp of op matrasje dat licht geeft, afwisselend in rug en zijligging. Tevens krijgt je kind een klein brilletje op om de ogen te beschermen. Hoelang je kind onder de lamp moet hangt af van het verloop van het bilirubinegehalte in het bloed van je kind. In de meeste gevallen is dit slechts enkele dagen. Daarbij wordt dagelijks bij je kind een beetje bloed afgenomen om het bilirubine-gehalte te bepalen. Tijdens de opname kun je de hele dag bij je kind aanwezig zijn. Je wordt op deze manier in de gelegenheid gesteld om zoveel mogelijk mee te helpen bij de verzorging. Als je je kind borstvoeding geeft, kun je dit meestal gewoon blijven doen.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van de behandeling, stel deze gerust aan de verpleegkundige of de kinderarts.