Skip to Content

Geriatrisch onderzoek voor dialysepatiënten

Je arts heeft je doorverwezen naar de polikliniek klinische geriatrie. Deze polikliniek is gevestigd op onze locaties in Uden en Oss. Op je afsprakenkaartje staat waar je je kunt melden. In deze folder lees je meer over de polikliniek en wat je van onze medewerkers kunt verwachten.

Wat is klinische geriatrie?

Klinische geriatrie is een medisch specialisme met speciale aandacht voor mensen die veelal meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Doel is het behoud en herstel van zelfstandigheid met oog voor kwaliteit van leven. Er wordt gewerkt vanuit een team met meerdere disciplines, waarbij er vanuit verschillende invalshoeken naar u gekeken wordt.

Wat kan de geriater voor jou als dialysepatiënt doen?

We weten dat patiënten die dialyseren behoren tot een kwetsbare groep oudere mensen, waarbij het behoud en herstel van zelfstandigheid heel belangrijk is.Om je functioneren in het dagelijks leven in kaart te brengen heb je op de dialyseafdeling een vragenlijst ingevuld en heb je enkele testen gedaan. Aan de hand van deze lijst en testen is de inschatting gemaakt dat de geriater mogelijk adviezen heeft om de kwaliteit van leven te behouden of verbeteren. Daarom heb je een oproep voor een onderzoek door de geriater gekregen.

Hoe bereid je jezelf voor op een bezoek aan de polikliniek klinische geriatrie?

Wij verzoeken je om een vertrouwenspersoon mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld je partner, zoon of dochter, of een goede kennis zijn. Verder vragen wij je om de toegestuurde vragenlijst in te vullen en ingevuld mee te nemen.

Tijdens het spreekuur vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en wordt wanneer nodig een hartfilmpje gemaakt. Hiervoor is het nodig dat je je (gedeeltelijk) ontkleedt. Trek daarom ruimzittende kleding aan die je gemakkelijk aan en uit kunt doen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit een gesprek met de geriater en eventueel met de geriatrisch verpleegkundige. In dit gesprek wordt ook je medicatie beoordeeld en kunnen een aantal aanvullende testen worden afgenomen. Verder wordt er lichamelijk onderzoek bij je verricht. Daarna bespreken we de bevindingen met je en wordt dit gesprek afgesloten met een advies van de geriater. Het totale bezoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Wat moet je meenemen?

Als je naar het ziekenhuis komt, moeten wij je vragen om een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen. Dat is wettelijk verplicht. Specifiek voor het bezoek aan het geheugencentrum vragen wij je ook het volgende mee te nemen:

  • Medicijnen (alle doosjes en een actuele medicatielijst oftewel AMO)
  • Bril (als je die hebt)
  • Gehoorapparaten (als je die hebt)
  • Loophulpmiddel zoals een stok of rollator
  • Ingevulde vragenlijst

Vervoerservice in Bernhoven

De parkeerplaats van Bernhoven is groot. Als je wilt, kun je je naar de hoofdingang laten rijden door onze vervoerservice. De vervoerservice rijdt op en neer tussen de hoofdingang en de parkeerplaats. Je kunt de chauffeur bellen op 06 – 26 25 41 52.

Ieder parkeervak van Bernhoven heeft de naam van een boom. Bijvoorbeeld: ‘Berk’, ‘Eik’ of ‘Den’. Die naam zie je op een stalen plaat die bij elk parkeervak in de richting van het ziekenhuis is opgesteld. Als je de chauffeur belt, zeg dan bij welk parkeervak je staat en hij komt je ophalen. Voor de vervoerservice hoef niet te betalen.

Waar vind je de polikliniek klinische geriatrie?

3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor je een dagticket met je afspraak of afspraken.

Houd er rekening mee dat het vrij ver lopen is vanaf de ingang. Bij de ingang kun je, indien gewenst, een rolstoel lenen. Je kunt een gastvrouw vragen om je te begeleiden naar de poli.

Kun je onverhoopt je afspraak niet nakomen, laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten via onderstaand telefoonnummer.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt na het lezen van deze folder, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 t/m 16.30 uur via telefoonnummer 0413 - 40 19 84.