Gipsbroek na een bovenbeenbreuk
Kinderen met een bovenbeenbreuk krijgen een gipsbroek met pijp om de breuk goed te laten genezen. Soms gaat hieraan een tractiebehandeling in bed vooraf.
Wat is een gipsbroek?
Een gipsbroek is een kunststofgips dat rondom het onderlichaam en het gebroken been wordt aangebracht. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkel of tot en met de voet. De binnenkant van het gips bestaat uit een kous met een wattenlaag. Dit is om de huid te beschermen. Het gips mag niet nat worden.
Hoe lang je kind de gipsbroek moet dragen, is afhankelijk van de genezing van de breuk.
Het aanleggen van een gipsbroek
Op de gipskamer wordt de gipsbroek aangelegd door gipsverbandmeesters. De gipsverbandmeester vertelt eerst wat er gaat gebeuren. Je kind komt op de behandeltafel te liggen, met de billen op een steuntje. Rond de buik en het been wordt een kous aangebracht. Hier komt een wattenlaag om heen. Het gips wordt hierover aangelegd en moet ongeveer 5 minuten drogen.
Tips en Adviezen voor thuis
Voorbereiding voor thuis.
Voordat je kind naar huis komt, is het verstandig om alvast voorbereidingen te treffen.
· Is je kind niet zindelijk? Koop alvast een grotere maat luiers en kleinere luier of maandverband.
· Is je kind zindelijk? Dan kan je kind op de normale manier naar het toilet. Lukt het niet om op het toilet te zitten? Dan kun je een po lenen en/of urinaal kopen bij de zorgwinkel Medicura. De zorgwinkel vind je links buiten de hoofdingang van het ziekenhuis.
· Je kunt eventueel zelf kleding op maat maken. Je kunt ook een grotere maat kleding of kleding van soepel vallende stof kopen.
· Informatie over het huren van buggy, kinderwagen of stoel vind je op: www.bredebuggy.nl (https://www.bredebuggy.nl).
· Als je kind te groot is voor een buggy, kun je een kinderrolstoel met beensteun huren bij de zorgwinkel Medicura.
Verzorging van je kind
Optillen
Je kind is door de gipsbroek zwaarder en moeilijker te tillen. Ondersteun het onderlichaam als je je kind optilt.
Liggen
Zorg bij rugligging dat het ingegipste been altijd wordt ondersteund door een kussen of opgerolde handdoek. Dit is erg belangrijk en voorkomt dat de rug hol trekt. De hiel moet vrij liggen. Zo voorkom je een drukplek op de hiel. Je kind mag natuurlijk ook op de zij of buik liggen.
Spelen en bewegen
Je kind kan op de buik of op de rug op de grond spelen. Probeer je kind zo normaal mogelijk te behandelen en bij zoveel mogelijk activiteiten te betrekken. Je kunt proberen om met ondersteuning van één of enkele kussens een prettige houding voor je kind te vinden.
Gebruik van het toilet
Hoewel je kind een gipsbroek heeft gekregen, blijft er genoeg ruimte over voor een hygiënische verzorging. Vies gips door ontlasting en/of urine komt voor. Nat gips kan gaan ruiken en wondjes veroorzaken. Je kunt het volgende doen om dit te voorkomen:
Als je kind nog niet zindelijk is:
· Plaats als extra bescherming een kleine luier of maandverband in het open gedeelte van de gipsbroek. Dit voorkomt dat het gips nat wordt. Daaroverheen doe je de gewone luier, vaak één of twee maten groter dan je kind normaaldraagt. Verschoon je kind regelmatig, elke 3 uur.
Als uw kind zindelijk is:
· Je kind kan op de normale manier naar het toilet. Soms is het handiger om een po of een urinaal te gebruiken.
Wassen
Gips mag niet nat worden. Daarom mag je kind niet in bad of onder de douche. Zolang je kind een gipsbroek heeft, was je je kind met een washand. Als het gips nat of vies wordt, kun je het schoonmaken en drogen met een föhn op een lauwwarme stand.
Kleding
Je kunt over de luier een rompertje aandoen. Dit moet dan meestal één of twee maten groter zijn dan normaal. Onderkleding zoals een onderbroek moet ook een grotere maat zijn.
Slapen
Als je kind gaat slapen, leg dan een kussen onder het ingegipste been. Een gipsbroek houdt veel warmte vast. Dek je kind niet te warm toe.
Controle van het gips
Controleer regelmatig:
· Of het gips niet te strak zit: je ziet dan rondom de billen, rug en voeten een abnormale zwelling van de huid
· Of er geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten
· Of de tenen mooi roze zijn en de voeten niet te koud of te warm zijn
· Of de tenen en voeten goed kunnen bewegen
Twijfel je? Bel dan naar de gipskamer.
Verwijdering van het gips
Het verwijderen van het gips gebeurt op de gipskamer met een gipszaag. Deze draait niet, maar trilt het gips los. Dit is volkomen veilig en doet geen pijn. Het maakt echter veel herrie en geeft het een kriebelig gevoel. Als het gips verwijderd is, wassen we het been van je kind. De huid kan er schilferig en droog uitzien en kan jeuk geven. Je kunt de huid insmeren met bodylotion.
Vragen
Heb je nog vragen? Bel dan met de gipskamer op telefoonnummer 0413 - 40 27 30. De gipskamer is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
Buiten kantooruren kun bellen je met de receptie van het ziekenhuis: 0413 – 40 40 40.