Skip to Content

Griep (Influenza A en B)

Tijdens je opname in Bernhoven is gebleken dat je (mogelijk) besmet bent met het influenzavirus. In deze folder lees je meer over het virus en de maatregelen die we nemen bij een besmetting.

Wat is het influenzavirus?

Influenzavirus is de veroorzaker van griep. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Klachten als keelpijn en een droge hoest kunnen ook optreden. Over het algemeen is griep onschuldig; men geneest meestal zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen, zoals ouderen en mensen met een chronische ziekte.

Besmettelijkheid

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot ongeveer 5 dagen daarna. Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten.

Isolatiemaatregelen

In een ziekenhuis bevinden zich veel (zieke) mensen dicht bij elkaar, waardoor het risico op besmetting toeneemt. Als je het Influenzavirus bij je draagt, word je geïsoleerd verpleegd. Er zijn verschillende vormen van isolatie. Bij influenza is er sprake van druppelisolatie. 

Tijdens je opname betekent dit voor je het volgende:

  • Ziekenhuismedewerkers dragen een mondneusmasker, wanneer zij je onderzoeken of verzorgen.
  • Als je de enige op een zaal bent die besmet is, dan word je naar een eenpersoonskamer overgeplaatst.
  • Als meerdere patiënten op een afdeling besmet zijn, worden zij eventueel bij elkaar op 1 kamer geplaatst
  • Als je de kamer verlaat moet je een mondneusmasker dragen

Einde isolatiemaatregelen

De isolatiemaatregelen mogen worden gestopt als je klachtenvrij  bent. Je behandelend arts kan beoordelen of de isolatie gestopt kan worden.

Bezoek

Je mag gewoon bezoek ontvangen. Bezoekers dragen een mondneusmasker wanneer zij op je kamer komen. Bij het verlaten van de kamer dienen de bezoekers het mondneusmasker af te doen en de handen te desinfecteren met handenalcohol.

Maatregelen thuis

Wanneer je  weer thuis bent, hoef geen bijzondere maatregelen te treffen.

Heb je nog vragen?

Mocht je nog vragen hebben tijdens je verblijf in het ziekenhuis, dan kun je deze stellen aan de behandelend arts of de verpleegkundige die voor je zorgt.

Mocht je na je opname nog vragen hebben dan kun je tijdens kantooruren contact opnemen met de dienst Hygiëne en Infectiepreventie in Bernhoven, telefoonnummer 0413 - 40 89 99.