Skip to Content

H2-ademtest

De behandelend arts heeft voor jou of je kind een H2-ademtest aangevraagd. In deze folder lees je wat een H2-ademtest inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Waarom een H2-ademtest?

Bij een H2-ademtest wordt er onderzocht in hoeverre de darmen in staat zijn om koolhydraten, zoals lactose, fructose en/of glucose, af te breken en op te nemen in het bloed. Als dit afbreken niet goed gaat komen deze suikers in onveranderde vorm in de dikke darm. Door de dikke darmbacteriën vindt er een gistingsproces plaats waarbij er waterstofgas (H2) wordt gevormd. Dit gas wordt door de darmwand opgenomen in het bloed en verlaat het lichaam met de uitademingslucht. Tijdens het onderzoek bekijken we hoeveel waterstofgas zich in de uitademingslucht bevindt. Een H2-ademtest is een pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een doktersassistent(e).

Hoe bereid je jezelf voor?

Let op! Heb je last van een moeizame stoelgang? Start 72 uur voor het onderzoek met het aangepaste dieet.

Met welke medicatie moet ik voor het onderzoek stoppen?

De medicatie waarmee je voor het onderzoek mee moet stoppen.

Wanneer stoppen Welk medicijn
4 weken Antibiotica
2 weken Probiotica
72 uur Laxantia
48 uur Prokinetica
24 uur Protonpomp remmers

Twijfel je of jouw medicatie in dit rijtje staat? Overleg dan met de afdeling functieonderzoek. Het telefoonnummer vind je onderaan in deze folder.

Aangepast eten en drinken

Voor een betrouwbaar resultaat van het onderzoek is het belangrijk dat je 24 uur voor het onderzoek start met onderstaand dieet. Als je jezelf niet aan dit dieet houdt kan het onderzoek niet doorgaan, omdat de beginwaarde van het onderzoek te hoog zal zijn.

Wat  je WEL mag eten Wat je NIET mag eten
Wit brood, beschuit, eierkoek Granen en vezels zoals volkorenbrood, roggebrood, muesli, volkoren beschuit
Vleesbeleg, vruchtenhagel Pindakaas, chocoladepasta

Heldere bouillon, vetarm gebakken/gebraden vlees, kip en vis (ongepaneerd)

Ei

Sterk gekruide sauzen (zoals ketchup, mosterd, mayonaise), geen honing of sterk gekruide jus
Witte rijst, witte pasta Volkorenpasta, zilvervliesrijst, gekookte aardappelen, puree, friet, chips
Ongeveer 100 gram gekookte groente, licht verteerbaar zoals witlof, worteltjes of spinazie. Erwten, bonen, kapucijners, linzen en andere peulvruchten, alle koolsoorten, spruiten, zuurkool, bloemkool, broccoli, uien, knoflook, asperge, taugé, prei, radijs, paprika, champignons, tomaten en rauwkost
Zuurtjes, pepermunt (gedroogd) fruit, appelmoes, kauwgom, noten, vruchtengebak en chocolade
Water, thee

Melk en melkproducten, sojamelk, koolzuurhoudende dranken en alcoholhoudende dranken.

 

Nuchter zijn

  • De warme maaltijd moet de avond voor het onderzoek vóór 19.00 uur gebruikt zijn.
  • Van 19.00 uur tot 22.00 uur mag je alleen nog drinken.
  • Na 22.00 uur moet je nuchter blijven tot aan het moment van het onderzoek. Dit betekent dat je niet meer mag eten, drinken en roken.
  • Alleen water en thee, zonder suiker en zonder melk, zijn tot 1 uur voor het onderzoek toegestaan.
  • Medicijnen die je 's morgens gebruikt mag je pas na het onderzoek innemen.
  • Twee uur voor de test mag je je tanden nog poetsen.
  • Gebruik geen kunstgebit lijm.

Let op! Gebruik alleen pure thee, zoals rooibosthee of gewone thee. Gebruik geen thee met smaak, zoals aardbei, sinaasappel, frambozen, etc. Aan deze thee zijn namelijk geur-, kleur- en zoetstoffen toegevoegd.

Als je diabetes (suikerziekte) hebt

Omdat je voor het onderzoek een aangepast dieet moet volgen, kan het invloed hebben op de glucosewaarden. Het is daarom belangrijk om je bloedsuikergehalten regelmatig te controleren op de dagen voor het onderzoek en op de dag van het onderzoek. Als je kortwerkende insuline gebruikt is het belangrijk om geen insuline toe te dienen als je niet eet. Je hoeft dan de ochtend van het onderzoek geen insuline te spuiten, omdat je dan niet mag ontbijten. De pillen en/of langwerkende insuline mag je wel in de normale dosering gebruiken. Mocht je twijfelen of vragen hebben, overleg met de praktijkondersteuner van de huisarts of je diabetesverpleegkundige.

Algemeen

Gedurende 4 weken voor het onderzoek mag je geen antibiotica gebruiken. Antibiotica kunnen van invloed zijn op de betrouwbaarheid van het onderzoek. Wanneer je (of je kind) antibiotica gebruikt, neem dan contact op met de behandelend arts.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis?

  • Wordt het onderzoek bij je kind uitgevoerd en is je kind nog erg jong? Neem dan een eigen zuigflesje of tuitbeker mee. De onderzoeksvloeistof kan dan gemakkelijker gedronken worden.
  • Neem in verband met de duur van het onderzoek bijvoorbeeld een leesboek of tijdschrift mee. Neem voor je kind bijvoorbeeld wat speelgoed mee.

Waar word je verwacht?

Op het afgesproken tijdstip meldt je jezelf (en je kind) op het ambulant centrum, route 140.

Afspraak wijzigen of afzeggen

Bel ons op tijd op als je niet naar het onderzoek kunt komen. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor je (of je kind) gemaakt.

  • Telefoonnummer centraal functie onderzoek: 0413 - 40 19 32

Het onderzoek

Het verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek word je (of je kind) gevraagd om door een pijpje te blazen. Voor jonge kinderen die nog niet goed kunnen blazen, zijn blaaskapjes aanwezig. Bij het blazen is het belangrijk dat er zo diep en lang mogelijk wordt uitgeademd. Het apparaat meet meteen het H2-gehalte in de uitademingslucht. Nadat je (of je kind) de eerste keer heeft geblazen, krijg je (of je kind) een drankje waarin lactose, fructose of glucose is opgelost. Hierna wordt nog 4 tot 6 keer de uitademingslucht onderzocht. Dit gebeurt telkens om het half uur, tot drie uur na het drinken van het drankje. Tijdens de tussenliggende periodes mag je of mogen jullie de afdeling verlaten, maar je (of je kind) mag niet eten en roken. Je (of je kind) mag wel water of thee zonder suiker en melk drinken.

Wanneer de tussentijdse uitslagen al voldoende informatie geven, is het niet altijd nodig dat het hele onderzoek wordt afgemaakt. De doktersassistent(e) die het onderzoek uitvoert, informeert je hierover.

Bij sommige mensen kan het drankje diarree of winderigheid veroorzaken. Hierover hoeft je niet ongerust te zijn. De diarree verdwijnt meestal binnen enkele uren.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt ongeveer drie uur. Het blazen zelf duurt een paar seconden. Na de laatste keer blazen mag je (of samen met je kind) naar huis.

Uitslag

De doktersassistent(e) stuurt een verslag van de onderzoeksgegevens naar de behandelend arts. Die bespreek de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen of wil je meer weten? Neem dan op werkdagen contact op met de afdeling functieonderzoek, tussen 08.00 en 17.00 uur.

  • Telefoonnummer functieonderzoek: 0413 - 40 19 32

Bron: Laborie 2017. Patient preparation for hydrogen and methane breath teristen with the hydrogenius. Geraadpleegd op 24 augustus 2022.