Skip to Content

Het aanvragen van nazorg

Het is mogelijk dat je na jouw opname zorg nodig hebt. Als dat zo is, dan kan de transferverpleegkundige van Bernhoven helpen bij het regelen van zorg. In deze folder lees je wat je zelf kan doen om de zorg te regelen en wat de transferverpleegkundige voor je kan betekenen.

De medisch specialist bepaalt wanneer je naar huis gaat na de opname in het ziekenhuis. Het is belangrijk om al in een vroeg stadium na te denken over herstel en nazorg. Het is van belang om zelf stappen hiervoor te ondernemen en zaken hiervoor te regelen. Denk bijvoorbeeld aan maaltijden, hulpmiddelen, hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging of verblijf in een zorghotel.   

Je komt niet in aanmerking voor thuiszorg als het gaat om kortdurende (korter dan drie maanden) zorgtaken zoals lichaamsverzorging, terwijl je een gezonde en vitale inwonende partner hebt. Van je partner wordt verwacht dat hij/zij deze taken op zich neemt, tenzij je partner zelf een handicap of beperking heeft of overbelast is als gevolg van de ziekte/beperking van een gezinslid. Dit noemen we gebruikelijke zorg. 

Wat kun je zelf regelen? 

Je kunt zelf al tijdig (voor of tijdens ziekenhuisopname) zaken regelen voor na ontslag, zoals: 

  • Hulpmiddelen/materialen zoals een looprek, urinaal of rolstoel. Als je tijdelijk een ander bed nodig hebt, dien je zelf een bed te kopen of te huren. Alleen als verzorging, verpleging of behandeling op bed noodzakelijk is, kom je in aanmerking voor een hoog/laag bed vanuit de thuiszorgwinkel. Hulpmiddelen/personenalarmering/maaltijdvoorziening
  • Huishoudelijke hulp bij de gemeente via het zorgloket WMO kan alleen bij een langdurige zorgvraag.
  • Personenalarmering en maaltijdvoorziening. Hulpmiddelen/personenalarmering/maaltijdvoorziening
  • Boodschappen, deze kun je laten doen door een mantelzorger of je kunt gebruikmaken van een supermarkt bezorgservice
  • Reorganisatie van het huishouden, denk aan bed beneden zetten, spullen op ooghoogte.
  • Informeer jezelf over de thuiszorgorganisaties in jouw omgeving. Als thuiszorg nodig is, kun je jouw voorkeursaanbieder doorgeven aan de transferverpleegkundige via Iedereen zorgt in de wijk. 
  • Zodra operatiedatum bekend is bij een geplande operatie  kunt u zelf bij 'Iedereen Zorgt in de Wijk' een aanvraag doen voor persoonlijke zorg thuis zoals b.v. Hulp met lichaamsverzorging. 

Als blijkt dat deze gebruikelijke zorg niet mogelijk is en/of jouw zorgsituatie complex is, kan er een beroep worden gedaan op de transferverpleegkundige. De specialist en/of de afdelingsverpleegkundige beoordelen of er een aanvraag aan de transferverpleegkundige gedaan moet worden. 

De transferverpleegkundige regelt o.a. indicaties, verzorging, verpleging als je deze nodig hebt voor zorg die aansluit op de ziekenhuisopname en daar gerelateerd aan is. Indien noodzakelijk heeft de transferverpleegkundige met jou en jouw eventuele contactpersoon een gesprek. De transferverpleegkundige kan dan afspraken maken met de benodigde zorginstanties. 

Je bent wettelijk verplicht mee te werken aan het ontslag uit het ziekenhuis. Je kunt dus niet in het ziekenhuis wachten totdat een zorgaanbieder van jouw keuze zorg kan leveren. Wijs je een aanbod voor nazorg af, dan ben jij en/of jouw naasten zelf verantwoordelijk voor een oplossing en organiseer je de nazorg zelf en ga je met ontslag. Mocht u na ontslag alleen hulp nodig hebben bij persoonlijke verzorging en er is geen thuiszorg beschikbaar, gaat u met ontslag naar huis. Het team van ‘Iedereen zorgt in de wijk’ neemt contact met u op.

Welke zorg kan de transferverpleegkundige voor je regelen? 

  • Hulp bij persoonlijke zorg thuis, zoals wassen, aan- en uitkleden 
  • Verpleegkundige zorg thuis, bijvoorbeeld verzorging van wonden of een infuus 
  • Terminale zorg: thuis of in een hospice 
  • Hulpmiddelen/materialen in een terminale situatie of als patiënt/familie dit niet kan: zoals hoog/laag bed, rolstoel of douchestoel 
  • Revalidatie in een verpleeghuis (GRZ: geriatrische revalidatiezorg) 
  • Opname in een verpleeghuis of verzorgingshuis voor een korte of langere periode 
  • Adviserende rol bij de nazorg bijv. hulpmiddelen voor het zelf aantrekken van steunkousen of het regelen van alarmering 

Indicatiestelling en kosten 

De zorg wordt op verschillende manieren geïndiceerd en vergoed, namelijk via: 

  • ZVW (Zorgverzekeringswet)
  • WLZ (Wet Langdurige Zorg)
  • WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)

Afhankelijk van de indicatie betaal je mogelijk een eigen bijdrage. 

ZVW: Zorgverzekeringswet

Onder de zorgverzekering vallen: 

  • Thuiszorg 
  • Revalidatie in een verpleeghuis (geriatrische revalidatiezorg) 
  • Eerstelijnsverblijf indicaties, tijdelijke indicaties in bijvoorbeeld een verzorgings- of verpleeghuis 
  • Vergoeding voor hulpmiddelen, zoals een hoog/laag bed, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet 

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, dan is het mogelijk dat je een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt voor de kosten van bijvoorbeeld een zorghotel. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar of zorghotel. 

De kosten van eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken of een rollator worden niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Als je een aanvullende verzekering hebt, heb je soms wel recht op een vergoeding. Sommige thuiszorgwinkels geven korting, vraag dit na bij de thuiszorgwinkels. 

WLZ: Wet langdurige zorg 

Onder de Wet langdurige zorg valt langdurig verblijf in een zorginstelling. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of je in aanmerking komt voor WLZ-indicatie. Dit doet het CIZ aan de hand van informatie die de transferverpleegkundige namens jou bij hen aanlevert. Het kan zijn dat de indicatiesteller van het CIZ meer informatie nodig heeft, in dat geval neemt de indicatiesteller contact met je op. 

Met een positieve indicatie kom je in aanmerking voor WLZ-zorg. Voor deze zorg geldt een eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage hangt af van onder andere jouw belastbaar inkomen en wordt vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor bijzondere zorgkosten (CAK). Wil je weten hoe hoog jouw eigen bijdrage wordt? Bel dan met het CAK op het gratis informatienummer: 0800 – 1925. Op de website van het CAK vindt je meer informatie.

WMO: Wet Maatschappelijke Ondersteuning 

Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het regelen van begeleiding in de thuissituatie. Je kunt hier terecht voor onder andere: 

  • Huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer 
  • Ondersteuning voor je als mantelzorger, bijvoorbeeld door vervangende zorg 
  • Begeleiding en dagbesteding 

Als je hulp nodig hebt bij het huishouden, dan heb je hiervoor een indicatie nodig. Je dient deze zelf aan te vragen bij het zorgloket WMO van de gemeente waarin je woont. 

Je wilt gebruikmaken van een zorghotel 

Mocht je volgens de huidige wet- en regelgeving niet in aanmerking komen voor een (tijdelijke) opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis en je wilt niet naar huis, dan is mogelijk een verblijf in een zorghotel een optie voor je. Voorwaarde is wel dat persoonlijke zorg nodig is zoals b.v. hulp met lichaamsverzorging of wondzorg. Afhankelijk van jouw zorgverzekering kun je hier mogelijk een vergoeding voor krijgen. Als het een geplande opname betreft zoals b.v. een knieoperatie en je wilt gebruik maken van een zorghotel, dan kun je dit zelf regelen voor je ziekenhuisopname. Als het een ongeplande ziekenhuisopname betreft, dan kan de transferverpleegkundige hierin bemiddelen.

Vervoer naar huis, verzorgingshuis, verpleeghuis of zorghotel 

Vaak mag je bij ontslag niet meteen zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vooraf dat iemand je ophaalt met de auto. Heb je een (rolstoel)taxi nodig, dan kan dit door de verpleegafdeling voor je geregeld worden. Of je in aanmerking komt voor enige vergoeding, hangt af van jouw zorgverzekering. 

Vragen? 

Heb je vragen of wil je meer weten over de zorg die de transferverpleegkundige voor je kan regelen? Neem dan contact op met de transferverpleegkundigen. 

Contactgegevens transferverpleegkundigen 

Telefoonnummer: 0413-403110 (bereikbaar tijdens kantooruren) 

Email: transferverpleegkundige@bernhoven.nl 

Meer informatie