Hielspoor
Hielspoor is een overbelasting van de aanhechting van de peesplaat van de onderzijde van de voet aan de hak als gevolg van het verkorten van de achillespees (de boosdoener).
Onder je voet loopt een brede pees, de voetzoolpees, die de voorvoet met de hiel verbindt. De plek waar deze pees aan het hielbeen vastzit, kan bij overbelasting pijn gaan doen. We noemen dat hielspoorklachten. Hielspoorpijn is de meest voorkomende pijnklacht aan de hiel. Hielspoor komt vooral voor bij mensen boven de 40 jaar.
Wat zijn de klachten?
Veel gehoorde klachten zijn een felle, scherpe pijn onder je voet (tegen je hiel aan) wanneer je erop staat of loopt. In rust stopt de pijn vrijwel direct. De meeste pijn is vaak ’s ochtends bij het opstaan en de pijn wordt minder bij inspanning. Na inspanning en belasting nemen de klachten weer toe. Ook bij het sporten aan het begin van een training, bijvoorbeeld bij de warming-up of als je op blote voeten op een harde ondergrond loopt en wanneer je op de zere plek onder je hiel drukt. In de nacht kan de pijn na zeuren.
Of je hielspoor hebt, wordt veelal vastgesteld door het lichamelijk onderzoek en te kijken naar de gedragen schoenen. Soms wordt een röntgenfoto of een echo gemaakt om een eventuele zwelling van het peesblad te zien en om andere oorzaken van de pijn te kunnen bevestigen.
De oorzaak van de klachten is veelal een tijdelijke of langdurige overbelasting van de voetzoolpees. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat onder spanning en gaat irriteren en ontsteken.
De kans op overbelasting is groter bij de volgende zaken:
- bij overgewicht,
- bij hardlopen op harde ondergrond (in slechte of oude schoenen),
- bij werk waarbij je lang moet staan of veel moet lopen,
- als je een lange wandeling maakt en niet gewend bent te lopen,
- bij sporters die veel hardlopen of springen (bijvoorbeeld tennis of volleybal),
- bij een afwijkende vorm of stand van de voeten (bijvoorbeeld platvoeten) en/of een verkeerd looppatroon.
De klachten ontstaan veelal geleidelijk aan, soms na een harde landing op platte voeten na een sprong.
Hoe wordt hielspoor behandeld?
De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten door het vermijden van activiteiten (en sporten) die de klachten opwekken. Een operatie is niet aan de orde.
- Daarnaast is het belangrijk niet op blote voeten (of kousen) te lopen, maar pantoffels of crock’s te dragen als je uit bed stapt;
- Steunzolen met goede demping bij de hak in schoenen met een dempende (niet harde) hak te gaan dragen;
- Plaatselijke massage door het gebied van de voetzool op/over een hard balletje te rollen, zoals een golfbal of vergelijkbaar balletje;
- Rekoefeningen van je achillespezen te doen, door met de voorvoet op de onderste traptrede te gaan staan en de hiel te laten zakken en doe dit meerdere keren per dag gedurende een minuut of vijf;
- Een nachtspalk houdt de achillespees en daarmee het peesblad in de nacht op rek en kan verlichting geven bij mensen met langdurige klachten.
- Koelen kan de pijn tijdelijk verminderen, maar heeft geen invloed op het herstel. Wikkel ijs in een doek en leg het 10 minuten op de pijnlijke plek.
- Probeer af te vallen als je overgewicht hebt, je huisarts kan je daarbij adviseren.
- Tapen heeft geen invloed op het herstel.
- Voor geen enkele behandeling (ook niet met schokgolf-, laser- of ultrasound) is bewezen dat het helpt.
Klachten mogen bij belasten en activiteiten niet meer aanwezig zijn en na herstart met rustige opbouw mogen ook de ochtendklachten niet toenemen.
Behandeling van teruggekeerde klachten
- Als iemand eenmaal klachten heeft gehad, kan het ook weer terugkomen. Door de oefeningen voor het oprekken van de achillespees en de peesplaat te blijven doen ook al zijn de klachten al over, wordt dat risico verminderd.
- Zorg wel voor beweging maar neem rust als je weer pijn krijgt. Doorgaan bij pijn vertraagt het herstel.
- Zorg bij sporten dat je minder zwaar traint en bouw de training geleidelijk op om te voorkomen dat de pijn verergert.
- Vermijd harde ondergrond, snel van start gaan (zonder de spieren eerst op te warmen en op te rekken), snelle sprints, en krachtig afzetten (springen) als je merkt dat dat pijn doet.
Als je tijdens het sporten klachten houdt, kies dan tijdelijk voor zwemmen of fietsen om je voet minder te belasten.
Medicijnen
Als je een pijnstiller wilt gebruiken neem dan bij voorkeur paracetamol. Paracetamol is een goede pijnstiller met weinig bijwerkingen.
Helpt paracetamol onvoldoende? Dan kunt je een NSAID (naproxen , ibuprofen of diclofenac ) proberen.
Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers, maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.
Herstelduur
De ergste pijn gaat meestal binnen 1 tot 4 maanden vanzelf weer over. Meer dan 80 procent van de mensen met hielspoorklachten is binnen een jaar genezen.
Heb je nog vragen?
Wanneer je na het lezen van de folder nog vragen hebt, stel deze dan gerust aan je behandelend arts of neem dan contact op met de polikliniek orthopedie
Polikliniek orthopedie: 0413 - 40 19 71