Skip to Content

Hormoononderzoek bij kinderen: TRH-test

Jouw kind wordt binnenkort een dag opgenomen op de Kinder- en jongerenafdeling voor een schildklieronderzoek door middel van de TRH-test. In deze folder lees je hoe dit onderzoek in zijn werk gaat. Algemene informatie over de opname lees je in de folder Kinderdagbehandeling, één dagje naar het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of test.

Wat is een TRH-test?

Bij dit onderzoek kijkt de dokter of de hypofyse genoeg stofjes maakt om de schildklier van jouw kind goed te laten werken. Het maakt hormonen die invloed hebben op onder meer de groei en de stofwisseling. De hypofyse is een heel klein orgaantje dat aan de onderkant van de hersenen zit.

Waarom een TRH-test?

Bij jouw kind is mogelijk sprake van een te snel of te langzaam werkende schildklier. Om dit goed te kunnen beoordelen moet de aanmaak van schildklier stimulerende hormonen worden gecontroleerd. Dit kan o.a. door middel van de TRH-test (TRH staat voor ThyreotropinReleasing Hormon). De hoeveelheid schildklierhormoon is vervolgens te bepalen uit het bloed.

Wat doen hormonen?

De hypofyse maakt zelf verschillende hormonen aan en stuurt organen in het lichaam aan die hormonen produceren. Hormonen ‘regelen’ van alles in het lichaam. Het gaat hier o.a. om schildklierhormonen, groeihormonen, geslachtshormonen, en cortisol (het 'stresshormoon').

Hoe bereiden jij en jouw kind zich voor?

Niet nuchter

Jouw kind mag voor en tijdens het onderzoek gewoon eten en drinken.

Emla of Rapydan pleister plakken

Je kind gaat een infuus krijgen voor een onderzoek of behandeling. Je krijgt daarom voor je kind een recept voor verdovende zalf (Emla® of Rapydan pleister). Dit is een crème of pleister die de huid plaatselijk verdooft. Je brengt deze Emla crème aan onder een pleister of huishoudfolie. Rapydan wordt als pleister geleverd. In onderstaande folder leggen wij je uit hoe je de Emla crème moet aanbrengen. Rapydan plak je op de rug van de hand of in de plooi van de elleboog.

Komt je kind voor een hormoononderzoek? Dan heeft de plooi van elleboog de voorkeur. 

Onderzoek

Tijdens het onderzoek mag je bij jouw kind blijven. Jouw kind moet zolang het onderzoek duurt in bed blijven en mag alleen onder begeleiding naar het toilet.

Het infuus

Omdat meerdere keren bloed moet worden afgenomen tijdens de test, krijgt jouw kind een infuus. Het infuus wordt geplaats in de hand of arm. Er blijft dan aan plastic buisje achter, via dit buisje kan de verpleegkundige bloed afnemen (daar voelt je kind niks van). Ook wordt via het infuus het hormoon TRH toegediend.

Hoe gaat de TRH-test in zijn werk?

Nadat jouw kind het infuus heeft gekregen, neemt de verpleegkundige na ongeveer 15 minuten hieruit bloed af. Daarna krijgt jouw kind de TRH-vloeistof toegediend, dit kan een beetje koud aanvoelen. In totaal moet bij jouw kind vijf keer bloed worden afgenomen via het infuus. Dit gebeurt met tussenpozen. Na het onderzoek verwijderd de verpleegkundige het infuus en als jouw kind zich goed voelt, mag je weer naar huis.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Voor het onderzoek bent je ongeveer vier uur in het ziekenhuis. Het afnemen van het bloed duurt per keer slechts enkele minuten.

Zijn er bijwerkingen?

Na het inspuiten van de TRH-vloeistof kan jouw kind wat last krijgen van misselijkheid, een vreemde smaak in de mond of het gevoel hebben naar de wc te moeten. Ook kan jouw kind het gevoel hebben dat zijn/haar hart wat sneller gaat slaan. Dit is niet erg en is na één tot twee minuten weer over. Na afloop van de test voelt jouw kind er verder niets meer van.

Uitslag

Het duurt ongeveer vier weken voordat de uitslagen van het onderzoek bekend zijn.

Emla-crème aanbrengen bij kinderen

Je kind heeft een afspraak om bloed te laten afnemen of gaat een infuus krijgen voor een onderzoek of behandeling. Je krijgt daarom voor je kind een recept voor verdovende zalf (Emla®). Dit is een crème die de huid plaatselijk verdooft. Je brengt deze crème aan onder een pleister of huishoudfolie. In deze folder leggen wij je uit hoe je de crème moet aanbrengen.

Waar smeer je de zalf?

Je smeert de crème op 2 tot 4 plekken: op de rug van de hand of in de plooi van de elleboog.


Hoe breng je de crème aan?

Hieronder lees je stap voor stap hoe je de verdovende crème op de aangewezen plekken aanbrengt.

Bron: Pediatrisch Procedurele Sedatie Team, MUMC+

Breng een flinke klodder crème aan, zo groot als een druif, op de aangewezen plekken op de huid. Dek de crème af met huishoudfolie of pleister.

Aanbrengen van crème met pleister:

  1. Verwijder het middenstuk van de pleister zodat er een ‘venster' ontstaat.
  2. Breng de pleister met de plakzijde aan op de huid, over de crème heen. Smeer de crème niet uit.
  3. Verwijder de resterende papieren rand van de pleister.
  4. Druk de randen goed aan.
  5. Als de pleister te klein is om de crème volledig te bedekken en crème onder de pleister vandaan komt, kun je een tweede pleister plakken. Deze pleister breng je op dezelfde manier aan, als een soort van dakpan over de eerste pleister.
  6. Schrijf het tijdstip waarop je de crème hebt aangebracht op. Laat de crème minimaal 1 uur intrekken.

Je kunt ook een klein stukje wc-papier op de klodder crème leggen en daarna deze driemaal omwikkelen met huishoudfolie.

Let op: de crème mag nooit langer dan 4 uur op de huid blijven zitten. Voorkom dat de crème in de ogen of mond terechtkomt.

Bijwerkingen

De huid kan door de crème gaan tintelen of jeuken en rood worden. Deze klachten verdwijnen na het verwijderen van de crème.

Hoe verwijder je de pleister en crème?

  • Is er een bloedafname? Dan mag pleister en de zalf er 10 minuten voor het afnemen af. De huid blijft nog 1 uur verdoofd.
  • Krijgt je kind een infuus? Dan vertelt de verpleegkundige wanneer je de pleister mag verwijderen.

Wat kun je nog meer doen om je kind te helpen bij bloedafname?

Uit onderzoek blijkt dat het praten over pijn of het waarschuwen voor een prik tot meer angst en pijn kan leiden. Als u helpende woorden of positieve taal gebruikt, zorgt u juist dat uw kind zich prettiger voelt.

Meer weten?

Op youtube vind je een handleiding van Mantelmama over hoe je de creme het beste kunt aanbrengen.

Met deze QR-code kun je ook het filmpje zien:


Op prosanetwork.com staan verschillende folders (in meerdere talen) over hoe je als ouder je kind kunt helpen bij medische handelingen.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen dan kun je contact opnemen met de kinderdagbehandeling van de kinder- en jongerenafdeling op telefoonnummer: 0413 - 40 34 92.