Skip to Content

Hormoononderzoek kinderen: L-dopa/Propanoltest

Je kind wordt binnenkort een dag opgenomen op de kinder- en jongerenafdeling voor een groeihormoononderzoek door middel van de L-Dopa/Propanol stimulatietest. In deze folder lees je hoe dit onderzoek uitgevoerd wordt. Algemene informatie over de opname lees je in de folder Kinderdagbehandeling, één dagje naar het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of test.

Wat is een L-dopa/Propanololtest?

Dat is een test waarbij we in het bloed meten of het lichaam genoeg groeihormoon aanmaakt. De hypofyse, een klein orgaantje in de hersenen produceert dit groeihormoon.
We doen de test met behulp van L-dopa/Propanolol. L-Dopa/Propranolol prikkelt de hypofyse om groeihormoon af te geven.

Waarom een L-dopa/Propanololtest?

Bij je kind is mogelijk sprake van een tekort aan groeihormoon. Om dit bij kinderen goed te kunnen beoordelen, moet eerst de aanmaak van groeihormoon gestimuleerd worden. Door L-dopa-propanolol toe te dienen, wordt de hypofyse gestimuleerd om groeihormoon af te geven. Het groeihormoon kan vervolgens bepaald worden uit het bloed.

Wat doen hormonen?

De hypofyse maakt zelf verschillende hormonen aan en stuurt organen in het lichaam aan die hormonen produceren. Hormonen ‘regelen’ van alles in het lichaam. Het gaat hier o.a. om schildklierhormonen, groeihormonen, geslachtshormonen, en cortisol (het 'stresshormoon').

Hoe bereidt je je kind thuis voor?

Nuchter

Voor het onderzoek moet je kind nuchter zijn. Dit betekent dat je kind vanaf 24.00 uur 's nachts niet meer mag eten en drinken. Water en thee zonder suiker mogen voor en tijdens het onderzoek nog wel gedronken worden.

Emla of Rapydan pleister plakken

Tijdens het onderzoek moet je kind geprikt worden. Om dit prikken minder pijnlijk te maken, heb je een Emla- of Rapydan-pleister meegekregen. De pleister bevat een zalf die de huid verdooft. Deze zalf werkt optimaal na 1 uur (Emla) of een half uur (Rapydan). Je moet daarom de pleister voor vertrek naar het ziekenhuis plakken op de plek die de arts heeft aangegeven. Dit is of een bloedvat op de bovenkant van de hand of een bloedvat op de binnenkant van de elleboog. Als je geen pleister hebt meegekregen, wordt deze op de afdeling aangebracht.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek mag je de hele tijd bij je kind blijven. Je kind heeft tijdens het onderzoek bedrust en mag alleen met begeleiding naar het toilet.

Het infuus

In verband met meerdere bloedafnames krijgt je kind een infuus. Hiervoor krijgt je kind een prik in de hand of arm. Na die prik blijft er een dun, plastic buisje in het bloedvat zitten. Dit noemen we een infuus. Via dat buisje neemt de verpleegkundige bloed af (daar voelt je kind niets van), zodat je kind niet telkens geprikt hoeft te worden.

Hoe gaat de L-dopa/Propanololtest in zijn werk?

Nadat je kind het infuus heeft gekregen, neemt de verpleegkundige hieruit bloed af. Daarna neemt je kind L-Dopa-Propanol tabletten of poeder in met een beetje water. In totaal moet er vijf keer bloed worden afgenomen via het infuus. Ook wordt tijdens het onderzoek regelmatig de bloeddruk en pols gemeten. Na het onderzoek verwijdert de verpleegkundige het infuus en mag je kind weer eten en uit bed. Als dit goed gaat, mag je kind naar huis.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Voor het onderzoek zijn jij en je kind ongeveer drie uur in het ziekenhuis. Het afnemen van bloed duurt slechts enkele minuten per keer.

Zijn er bijwerkingen?

Misselijkheid, hoofdpijn, slaperigheid en een lage bloedsuiker zijn mogelijke bijwerkingen van de L-dopa/propanol. Door het nuchter zijn kan je kind tijdens het onderzoek wat last krijgen van duizeligheid en trillerigheid. Indien nodig wordt er in dat geval wat extra bloed afgenomen voor controle van de bloedsuiker. Laat je kind de rest van de dag rustig aan doen.

Uitslag

Het duurt ongeveer twee tot drie weken voordat de uitslagen van het onderzoek bekend zijn. Op het eerst volgende bezoek aan de kinderarts of tijdens een telefonisch consult wordt met je de uitslag besproken.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen dan kun je contact opnemen met de kinderdagbehandeling op de kinder- en jongerenafdeling op telefoonnummer 0413 - 40 34 92.