Skip to Content

Leefregels na een ablatio (borstverwijdering) met of zonder de poortwachtersklierprocedure

Beste patiënt,

Met deze brief willen wij je wat tips en instructies meegeven voor thuis ter bevordering van een goed herstel.

Wondverzorging

Er zit een speciale pleister (aquacel pleister) op de wond. Deze pleister mag je niet verwijderen. Je mag vanaf de 2e dag na de operatie douchen. Het is dan geen probleem als de pleister nat wordt. De pleister wordt na 1 week verwijderd op de polikliniek van het borstcentrum waarvoor je een afspraak hebt gekregen.

In bad is de eerste 2 weken niet toegestaan. De wond wordt dan te week en dat is niet bevorderlijk voor de wondgenezing. Je krijgt aparte instructies als je met een drain naar huis gaat.

Medicijnen en pijnbestrijding

Je mag 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg nemen. Als de chirurg het nodig vindt, krijg je een recept mee voor aanvullende pijnstilling.

Leefadviezen

  • Neem de eerste 2 weken voldoende rust. Voor zover de pijn dat toelaat kun je gaan bewegen en lichte lichamelijke werkzaamheden uit gaan voeren.

  • Je sport / werk kun je weer gaan doen als je zelf denkt dat je daar weer klaar voor bent. Als je twijfelt of vragen daarover hebt kun je dit altijd bespreken met je zorgverleners van het borstcentrum.

  • Je mag fietsen en autorijden als je zelf denkt dat dit verantwoord kan. Probeer het eerst op een rustige parkeerplaats.

  • Bescherm de littekens het eerste jaar tegen de zon / zonnebank met een sunblock.

  • Als je een compressie-BH hebt gekregen via het borstcentrum is het advies om deze 6 weken lang dag en nacht te dragen. Je krijgt een tijdelijke borstprothese. Wanneer je zelf denkt eraan toe te zijn kun je een definitieve prothese kopen. Je kunt hiervoor terecht bij lingerie speciaalzaken, de adressen vind je in de klapper / folders die je op de poli hebt gekregen bij de informatie van tabblad nr. 6. Uiteraard kunnen de zorgverleners van het borstcentrum je hierover adviseren. Het is wel belangrijk dat er geen sprake meer is van seroomvorming (vocht in het operatiegebied).

Controle afspraak

Je krijgt op de afdeling een afspraak mee voor over 1 week op het borstcentrum bij de chirurg en verpleegkundig specialist of mammacare verpleegkundige. Er vindt dan wondcontrole plaats en je krijgt de pathologie uitslag van het weefselonderzoek van de borst en de poortwachtersklier.

Problemen / complicaties

Bij de volgende problemen / complicaties is het verstandig contact op te nemen met het borstcentrum:

  • koorts: 38,5 of hoger.

  • koude rillingen en ongeveer 30 minuten later oplopende temperatuur tot 38,5ºC of hoger.

  • pijn NRS 4 of hoger.

  • wond; roodheid / zwelling / pijnlijk / komt er viezigheid uit.

  • wondvocht dat zich ophoopt in het wondgebied (seroom). Is er een teveel aan seroom dan krijg je vaak meer pijnklachten / spanning op het litteken of je ervaart een ‘klotsend’ gevoel.

Je kunt je vragen stellen aan je casemanager maandag t/m vrijdag liefst via mail:

mammacare@bernhoven.nl

Je casemanager is Mariëlle, Anita of Elise.

Bij problemen, complicaties of vragen kun je het borstcentrum bereiken.
Elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur op de volgende nummers:
0413 - 40 26 60 / 0413 - 40 26 61 / 0413-40 26 16

Na 17.00 uur en in het weekend:
Voor dringende vragen buiten deze tijden en in het weekend kun je contact opnemen met de verpleegkundige van de afdeling via het centrale nummer van Bernhoven: 0413 – 40 40 40
Zo nodig kan zij bepalen of er overleg nodig is met een arts.