Letsel (schade) in je buikholte
In deze folder lees je over letsel aan de organen in je buik en over de behandelingen die het meest voorkomen. We geven hier informatie over verschillende letsels, waarbij soms meerdere dingen tegelijk aan de hand zijn. Jouw persoonlijke situatie kan anders zijn dan wat je hier leest. Je arts bespreekt met je wat voor jou de beste behandeling is.
Welke letsels aan de buikorganen zijn er?
In je buik liggen verschillende organen die bij een ongeluk kunnen beschadigen. Beschadiging van je lever of milt komen het meeste voor. Maar we zien ook vaak schade aan de nieren. De nieren liggen aan de achterkant van je buik en dus eigenlijk niet ín je buik. Een ongeluk kan ook zorgen voor schade aan je darmen, alvleesklier, blaas of bloedvaten. Dat komt wel minder vaak voor.
Hoe ontstaat schade aan organen in je buik? We verdelen de verwondingen aan je buikorganen in 2 groepen:
- Letsel door een ‘stomp trauma’ – niet door je buikwand heen
- Letsel door een ‘scherp trauma’ – wel door je buikwand heen
Letsel door een ‘stomp trauma’
Een ‘stomp trauma’ ontstaat door een ongeluk of geweld van buitenaf waarbij je buikwand nog heel blijft. Er is niets vanaf buiten in je lichaam gekomen. Een voorbeeld is een klap of druk door een verkeersongeluk, een val of door geweld. Dit zijn vaak ongelukken die met hoge snelheid of veel kracht gebeuren.
Letsel door een ‘scherp trauma’
Bij een ‘scherp buiktrauma’ raak je gewond door iets dat door je buikwand heen komt. Zoals bij een schot- of steekwond. In Nederland ontstaan verwondingen in je buik meestal door een stomp trauma. Want gelukkig komen schot- en steekwonden in Nederland in vergelijking met andere landen weinig voor.
Het onderzoek op de spoedeisende hulp (SEH)
Heb je ongeluk gehad op hoge snelheid of met flinke kracht? Dan kom je bijna altijd met de ambulance of helikopter naar het ziekenhuis. Op de SEH vangen we je op. Daar hebben we een vaste manier om te bekijken wat er aan de hand is. We doen dat via het ABCD-principe.
- De A staat voor ‘airway’: zijn je luchtwegen in orde?
- De B staat voor ‘breathing’: werken je ademhalingsorganen nog goed?
- De C staat voor ‘circulation’: hoe gaat het met de bloedsomloop?
- De D staat voor ‘disability’: ben je helder, of juist verward of vergeetachtig?
We maken zo snel mogelijk röntgenfoto's en een echografie van je buik (buikecho). Vaak zien we op de buikecho al of er schade is, zoals een bloeding in je buikholte. Met een CT-scan kunnen we de letsels in je buik nog beter zichtbaar maken. Zo onderzoeken we je, om goed te zien wat er aan de hand is.
De behandeling van letsel in de buik
Hoe we letsel in je buik behandelen ligt aan het soort ongeluk dat je hebt gehad. Gaat het om een ‘stomp’ of ‘scherp’ trauma? Welk orgaan of welke organen zijn beschadigd? Hoe ben je er verder aan toe? Hoe zijn je bloeddruk en hartslag? Dit speelt allemaal mee bij het kiezen van de juiste behandeling.
Behandeling van letsel door een ‘stomp trauma’
Zien we op de echo of CT-scan dat je een kleine verwonding hebt? Verlies je niet te veel bloed? En zijn je bloeddruk en hartslag in orde? Dan behandelen we schade aan je lever, milt en nieren vaak zonder operatie. De bloeding stopt meestal vanzelf weer. Wel houden we je situatie goed in de gaten op de intensive care (IC).
Verlies je toch te veel bloed om rustig af te wachten? Dan kiezen we voor interventieradiologie of opereren. Bij interventieradiologie prikt de radioloog eerst een klein gaatje in je liesslagader. Daar brengt hij of zij een slangetje het bloedende vat in. Via dit slangetje kan de radioloog het bloedende vat dichtmaken. Is deze behandeling niet mogelijk of verlies je te veel bloed om deze behandeling af te wachten? Dan brengt de traumachirurg je met spoed naar de operatiekamer (OK). Daar voeren we een buikoperatie uit om je bloeding te stoppen. Als je letsel aan je milt hebt, kan het zijn dat we je milt moeten weghalen. Ook zonder milt kun je goed leven.
Is je darmwand gescheurd? Dan krijg je altijd een operatie. Zo voorkomen we dat de inhoud van je darm je buik inloopt en je buikvliesontsteking krijgt.
Behandeling van letsel door een 'scherp trauma’
Bij een scherp trauma kiezen we er vaak sneller voor om te opereren. Bloedingen in je buikholte door een scherp trauma stoppen namelijk minder makkelijk vanzelf met bloeden. Tijdens de operatie ziet de traumachirurg beter welke organen beschadigd zijn. Zo kunnen we beter oordelen welke zorg en behandeling je nodig hebt.
Vragen
Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust aan je behandelend arts of huisarts. Heb je dringende vragen of problemen vóór je behandeling? Dan kun je terecht op de afdeling waar je de behandeling krijgt. Als je na de operatie thuis problemen krijgt, neem dan contact op met je huisarts of polikliniek chirurgie.
- Polikliniek chirurgie via 0413 - 40 19 59 (binnen kantooruren)
- Receptie via 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)
- Overige poliklinieken of afdelingen via het telefoonnummer uit het overzicht