Skip to Content

Milde cognitieve stoornissen

Mensen met deze stoornis kunnen problemen hebben met het geheugen, moeite hebben met het verwerken van informatie of met een andere hersenfunctie. Dit wordt ook wel ook wel 'Mild Cognitive Impairment' (MCI) genoemd.

Hoe herken je MCI?

Bij een milde cognitieve stoornis functioneert iemand nagenoeg normaal. Toch kunnen de klachten zeer hinderlijk zijn en gevoelens van onzekerheid en somberheid geven. De grootste groep mensen met MCI heeft geheugenproblemen, maar iemand met een MCI kan bijvoorbeeld ook moeite hebben met het houden van het overzicht. Deze klachten zijn minder ernstig dan bij dementie. Vaak vergeet iemand de details van een gebeurtenis of handeling, terwijl mensen met een dementie de gehele gebeurtenis vergeten.

Het verloop van MCI

MCI kan een overgangsfase zijn tussen normale ouderdomsvergeetachtigheid en dementie, maar dat is lang niet altijd zo. Bij 30 tot 55 procent van de mensen met een milde cognitieve stoornis blijven de klachten stabiel of ze verdwijnen na verloop van tijd. Bij deze groep zou de cognitieve stoornis veroorzaakt kunnen zijn door psychologische factoren zoals een depressie of een burn-out. Ook vitamine B tekort, een verlaagde schildklierfunctie of bijwerkingen van medicijnen kunnen leiden tot een tijdelijk verminderde hersenfunctie.

Bij ongeveer 44 procent van de mensen met MCI worden de klachten geleidelijk ernstiger. Zij krijgen dan gemiddeld binnen vijf jaar de diagnose dementie. Heeft iemand vooral last van geheugenproblemen, dan is er een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. Zijn er andere klachten, dan komt het vaker voor dat de cognitieve stoornis zich ontwikkelt tot andere vormen van dementie, zoals bijvoorbeeld Lewy Body Dementie of vasculaire dementie.

Wat kun je doen?

Er bestaan geen medicijnen tegen MCI. Wèl is het belangrijk dat risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, tekort aan vitamine of een traag werkende schildklier gesignaleerd en behandeld worden. Wanneer de geheugenproblemen veroorzaakt worden door psychologische problemen, kan begeleiding door een psycholoog wenselijk zijn.

Daarnaast is het belangrijk voor het functioneren van het geheugen om geestelijk en lichamelijk actief te blijven. Ook kleine praktische aanpassingen kunnen het geheugen een handje helpen. Enkele tips zijn:

  • Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging zorgt voor betere doorbloeding van de hersenen.
  • Blijf mentaal actief. Spreek af met mensen, lees een boek of verdiep je in een onderwerp.
  • Gebruik zo weinig mogelijk slaapmiddelen en alcohol. Deze hebben een negatieve invloed op het geheugen.
  • Leg spullen die je vaak kwijt bent op een vaste plaats.
  • Houd een agenda bij voor afspraken en kijk er dagelijks in. Belangrijke dingen kun je beter direct opschrijven.
  • Maak gebruik van boodschappenlijstjes.
  • Vertel mensen in je omgeving over je geheugenproblemen. Zo kunnen ze er rekening mee houden en dat vermindert spanningen en onzekerheid.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt na het lezen van deze folder, neem dan gerust contact met op met de polikliniek geriatrie. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 t/m 16.30 uur via telefoonnummer 0413 - 40 19 84.