MRSA-positief, en dan?
Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat je besmet bent met een MRSA-bacterie (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus). In deze folder lees je wat dat betekent en welke gevolgen dit voor jou heeft.
Wat is MRSA?
De MRSA is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is een bacterie die veel mensen gewoon bij zich dragen, zonder dat ze daar ziek van worden. De bacterie bevindt zich meestal op de huid of in de neus. Bij sommige mensen veroorzaakt deze bacterie een (steen)puist of ontstoken wondje. Deze infecties genezen meestal vanzelf, soms is een behandeling met antibiotica nodig.
MRSA wordt ook wel eens ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral problemen geeft in het ziekenhuis. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden.
MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen. Het belangrijkste verschil tussen de gewone Staphylococcus aureus en de MRSA ligt in de behandeling.
Infecties veroorzaakt door Staphylococcus aureus kunnen met de gebruikelijke antibiotica behandeld worden. Maar MRSA is ongevoelig (resistent) voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Daarom zijn er speciale antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen. Doordat de behandelingsmogelijkheden hierdoor beperkt zijn doet het ziekenhuis er alles aan om te voorkomen dat de MRSA zich in het ziekenhuis verspreidt. De maatregelen die genomen worden, zijn erop gericht de MRSA snel op te sporen en verspreiding te voorkomen. Om die reden worden patiënten die MRSA-positief zijn in het ziekenhuis informatiesysteem gemarkeerd.
Twee soorten MRSA
Grofweg onderscheiden we twee soorten MRSA-bacteriën: de ‘ziekenhuis-MRSA’ en de veegerelateerde MRSA (LA-MRSA). De kans dat iemand de ‘ziekenhuis-MRSA’ bij zich draagt is het grootst bij mensen die in een buitenlands ziekenhuis opgenomen zijn geweest. De kans dat iemand de veegerelateerde MRSA bij zich draagt is het grootst bij mensen die in nauw contact staan met dieren, zoals bijvoorbeeld veehouders en veeartsen.
Wat betekent dit voor jou?
Omdat bij jou de MRSA-bacterie is aangetroffen, worden er tijdens je opname of ingreep isolatiemaatregelen genomen. Welke maatregelen precies worden toegepast, hangt af van het type MRSA dat je bij je draagt. Bij een veegerelateerde MRSA zijn de maatregelen minder streng. Tijdens je opname of ingreep betekent dit voor jou het volgende:
Bij ziekenhuis-MRSA:
- Je wordt verpleegd op een eenpersoonskamer
- De deur(en) moeten dicht blijven
- De ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen dragen een schort, handschoenen een masker en een muts
Bij veegerelateerde MRSA:
- Je wordt verpleegd op een eenpersoonskamer
- De deur mag open blijven
- De ziekenhuismedewerkers die je verzorgen dragen een schort en handschoenen
Wanneer je voor onderzoek naar een andere afdeling gaat, worden ook daar voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding van de MRSA-bacterie te voorkomen. Deze maatregelen blijven van kracht totdat zeker is dat je de bacterie niet meer bij je draagt.
Je kunt de MRSA-bacterie spontaan kwijtraken of via een behandeling. Een behandeling tegen MRSA is meestal pas mogelijk wanneer je:
- geen antibiotica (meer) gebruikt;
- geen wonden (meer) heeft;
- geen huidafwijkingen, zoals eczeem, psoriasis (meer) heeft;
- geen drains, katheter, of intravasale lijnen (meer) heeft.
Wat de behandeling tegen MRSA inhoudt, is afhankelijk van de plaats waar de bacterie bij jou is aangetroffen. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van een neuszalf en het wassen met desinfecterende zeep. Soms krijg je ook antibiotica. De behandeling wordt afgesproken door de arts-microbioloog in samenwerking met je behandelend arts of huisarts.
Als je MRSA-positief bent door je werk in de veehouderij, is behandeling meestal niet zinvol. Door je beroep kom je steeds opnieuw in contact met de MRSA-bacterie.
Bezoekers
Je mag gewoon bezoek ontvangen tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Je bezoek krijgt instructies van de verpleegkundigen over de te nemen voorzorgsmaatregelen.
- Bezoekers dragen geen beschermende kleding, maar blijven tijdens het bezoek wel bij je op de kamer.
- Bij het weggaan moeten zij hun handen wassen of met handalcohol inwrijven.
- Bezoekers wordt verzocht na je bezoek, het ziekenhuis direct te verlaten en niet nog elders op bezoek te gaan
Duur isolatiemaatregelen
Maatregelen thuis
Heb je nog vragen?
Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kun je contact opnemen met de dienst Hygiëne & Infectiepreventie, tel: 0413 - 40 89 99.
Voor meer informatie over MRSA kunt ook kijken op onze website: www.bernhoven.nl of www.jbz.nl