Multidisciplinair spreekuur KIDS-pop
Jij en je kind hebben een afspraak op het spreekuur van de Kids-pop. Dit spreekuur vindt plaats op de polikliniek kindergeneeskunde en is bedoeld voor kinderen met plas- en/of poepproblemen, zoals ongewild urineverlies, bedplassen, broekpoepen en obstipatie. In deze folder lees je wat het spreekuur van de Kids-pop inhoudt en wat het voor jou en je kind kan betekenen. Het is goed om je te realiseren dat de situatie voor jou persoonlijk anders kan zijn dan beschreven in deze folder.
Met welke problemen bezoek je de Kids-pop?
Poepproblemen
Problemen bij het poepen is bij kinderen een veel voorkomende klacht. Vaak is obstipatie (verstopping) de aanleiding. Kinderen met obstipatie poepen minder, vaak heeft je kind zelfs dagenlang geen ontlasting of poept in de broek. Het poepen kan pijn doen en je kind moet persen om de soms enorme hoeveelheid eruit te krijgen. Het kind kan de klachten vaak zelf niet benoemen. Hij of zij raakt eraan gewend. Heel vervelend, vooral voor het kind dat hier last van heeft, maar ook voor jou als ouder, omdat jij je zorgen maakt.
Als je kind last heeft van deze klachten heeft dit soms verregaande gevolgen voor je gezin. Misschien wordt je kind gepest, om de geur die het met zich meedraagt. Onzekerheid en verdriet kunnen ertoe bijdragen dat je kind zich anders gedraagt dan zijn leeftijdgenoten.
In de meeste gevallen is ongerustheid niet nodig. De kinderarts, verpleegkundig specialist en de kind- en jeugdpsycholoog zien regelmatig kinderen met poepproblemen. Verstopping bij kinderen komt zeer veel voor en vaak is er geen speciale oorzaak aan te wijzen en gaan de klachten na behandeling na verloop van tijd weer over. Indien de klachten niet over gaan, kun jij met je kind terecht bij de Kids-pop. De Kids-pop is bedoeld voor kinderen vanaf twee jaar die problemen hebben met poepen. Bij de kinderarts/verpleegkundig specialist is reeds de diagnose obstipatieklachten/poepproblemen gesteld en vaak is er al een behandeling gestart.
Plasproblemen
Bij plasproblemen denken we aan ongewild urineverlies, bedplassen of terugkerende urineweginfecties. Dit kan overdag of juist alleen ’s nachts voorkomen.
Ongewild urineverlies
Je kunt spontaan urine verliezen, te laat bij de wc zijn of bij druk verhogende momenten als je moet hoesten, niezen of lachen. Dit kan erg vervelend en ongemakkelijk zijn. De klachten treden op wanneer de bekkenbodemspieren niet op de goede manier of op het juiste moment worden aangespannen of ontspannen of wanneer de blaas overactief is. Er zijn oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen en er bestaat medicatie om je blaas te stabiliseren. Zo kan ongewild urineverlies verminderen of zelfs stoppen.
Bedplassen
We behandelen bedplassen als een kind van zeven jaar of ouder vaker dan een keer per maand in bed plast. De meeste mensen en ook kleine kinderen worden als ze slapen wakker van een volle blaas. Dit reflex is bij bedplassers niet goed ontwikkeld. Ze ontwaken minder gemakkelijk. In de regel past de nachtelijke urineproductie van een zesjarig kind in de blaas, zodat de meeste kinderen de nacht door kunnen slapen zonder te hoeven gaan plassen. Dit wordt mede veroorzaakt door een wat hogere ADH-spiegel (= Anti Diuretisch Hormoon: een hormoon dat de urineproductie vermindert) in de nachtelijke uren. Kinderen maken minder ADH aan dan ouderen. Vaak lost dit probleem zich op met het ouder worden van het kind.
Erfelijke oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van bedplassen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het merendeel van de kinderen met bedplasproblemen een of meer familieleden heeft die ook in bedplassen of geplast hebben. In de regel worden bij kinderen met bedplasproblemen geen lichamelijk afwijkingen gevonden. Echter wanneer het bedplassen samen gaat met broekplassen is nader onderzoek wel gewenst en wordt op jongere leeftijd (>5 jaar) onderzoek en behandeling ingezet.
Doel van het spreekuur Kids-pop
Door de poep- of plasproblemen kunnen eetproblemen, gedragsproblemen en problemen op school ontstaan. Deze problemen versterken op hun beurt weer de poep- of piasproblemen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die doorbroken dient te worden. Vanuit de kids-pop wordt er begeleiding geboden om jullie hierbij te helpen.
Op de kids-pop willen wij optimale zorg bieden aan jou en je kind met poep- en plasproblemen. De aanpak van het probleem is breed georiënteerd want het gaat altijd om een kind als persoon, maar ook in relatie met ouders en omgeving. Lichamelijke, psychosociale, emotionele en opvoedkundige aspecten kunnen aan de orde komen. Jij en je kind worden actief betrokken bij de aanpak van de problemen door middel van oefeningen en afspraken voor thuis. Soms wordt er gekozen voor spelbegeleiding. Ook reiken wij je adviezen en tips aan voor thuis.
Kids-pop
Het eerste consult van het spreekuur is bij de kinderarts of verpleegkundig specialist. Daarna kan een afspraak worden gemaakt op de Kids-pop. Op de Kids-pop werken een kinderarts, een verpleegkundig specialist, een kinder- en jeugdpsycholoog, een pedagogisch medewerker en een kinderfysiotherapeut heel nauw met elkaar samen om kinderen met poep- of plasproblemen zo goed mogelijk te helpen.
Op basis van wat in de gesprekken naaf boven komt tijdens het multidisciplinaire spreekuur, kan besloten worden om verder psychologisch onderzoek te doen of pedagogische begeleiding te geven. Ook kan besloten worden de kinderfysiotherapeut in te schakelen. Hierdoor krijgen jij en je kind meer inzicht in de poep- of plasproblemen om deze vervolgens aan te pakken. Het spreekuur vindt plaats volgens afspraak. Een afspraak voor het spreekuur kan alleen worden gemaakt als je door de kinderarts of de verpleegkundig specialist wordt doorverwezen.
De kinderarts of verpleegkundig specialist
De kinderarts/verpleegkundig specialist stelt een aantal vragen en doet een algemeen lichamelijk onderzoek om na te gaan of er lichamelijke oorzaken zijn voor het poep- of plasprobleem waarvoor nadere medische zorg nodig is. Verder kan de kinderarts/verpleegkundig specialist medicijnen voorschrijven die bijvoorbeeld voorkomen dat het kind telkens verstopt raakt. Want verstopping kan leiden tot gezondheidsklachten. Dat moet dus voorkomen worden. Soms is het nodig om de darm eerst 'schoon' te maken door middel van een klysma (het toedienen van een medicatievloeistof in de anus). Dit bezoek duurt ongeveer 10 minuten.
De klinisch kinder- en jeugdpsycholoog
De klinisch kinder- en jeugdpsycholoog houdt zich vooral bezig met de verbanden die bestaan tussen de lichamelijke klachten (bijvoorbeeld obstipatie) en gedrag, beleving, gevoelens en relaties van je kind. Hij probeert eventuele achtergronden voor de poep- of plasproblemen te begrijpen. Hoe beter we het ontstaan en het in stand houden van het ongewenste gedrag kunnen begrijpen, des te beter kunnen we jullie helpen.
De pedagogisch medewerker
De pedagogisch medewerker biedt jullie vooral praktische begeleiding op het gebied van poep- of plasproblemen. Hij/zij geeft met behulp van allerlei, op de leeftijd afgestemde, materialen en middelen uitleg over poep en het spijsverteringskanaal of over plas en het urinewegstelsel. Soms wordt ervoor gekozen om de aandacht juist even van het poepen of plassen weg te nemen om meer ontspanning te creëren. Soms wordt gebruik gemaakt van ontspanningsoefeningen en van creatieve activiteiten, zoals kleien, tekenen, schilderen, spel, muziekinstrumenten en toneel. Vervolgens worden hier werkafspraken gemaakt. Je kunt hierbij denken aan toilettraining en houding, leefregels, een beloningssysteem, poep- of plasdiploma, voedingsadviezen, ontspanningsoefeningen en pedagogische adviezen.
De kinderfysiotherapeut
De kinderfysiotherapeut die je kind behandeld is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van 'kinderen met poep- of plasproblemen. Hij/zij behandelt problemen zoals ontlastingsverlies, verstopping, buikpijnklachten, urineverlies, heel vaak moeten plassen, bedplassen en problemen met zindelijk worden. Om goed inzicht te krijgen in de klachten zal de kinderfysiotherapeut eerst een uitgebreid gesprek hebben met julllie. Naast het vragengesprek richt het onderzoek van de kinderfysiotherapeut zich op het algemeen motorisch functioneren van je kind en het functioneren van de bekkenbodemspieren. Als alles duidelijk in beeld is, wordt er in overleg met jullie een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit informatie en uitleg enerzijds en oefeningen anderzijds. Uitleg over wat er mis gaat en hoe problemen in standgehouden worden en uitleg over de 'poep- en plasfabriek’. De specifieke oefeningen kan gericht worden op lichaamsgevoel, ademhaling en ontspanning, aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren, oefenen van de toilethouding en toiletgedrag en/of droogbedtraining.
Traject van het spreekuur
Achtereenvolgens wordt je kind op een dagdeel gezien en onderzocht door de kinderarts/verpleegkundig specialist de kinderpsycholoog, de pedagogisch medewerker en de kinderfysiotherapeut. De begeleiding wordt ingesteld op de oorzaak van het poep- of piasprobleem en deels de behoefte van jullie. Het is belangrijk dat je positief in de behandeling staat om je kind support te bieden en daar waar nodig of wenselijk is je kind te coachen. Na het laatste bezoek wordt het hele traject geëvalueerd
Meer lezen
Hierbij vermelden wij diverse informatiebronnen waar je meer kunt lezen over poep- of plasproblemen.
Boeken voor kinderen
- Joep moet poepen
- Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft | Wener Hol zwarth en Wolf Erlbruch (ISBN: 90.6174.582.9
- Liselotje op het potje | Marianne Busseren Ron Schröder (ISBN: 90.269.95601)
- Het poepboek | Pernilla Stal feit (ISBN: 90.76347.07.7)
- Het grote billen boek | Guldo van Genechten (ISBN: 90.6822.707.6)
- Rottige buiken boekje
Boeken voor ouders
- Verstopping op de kinderleeftijd | Dr. MA. Benninga et al. (ISBN: 90.5761.04-3.4)
- Uit de luiers; over zindelijk worden | Hilde Marxen Gen Marx (ISBN: 90.5957.233.5)
Websites voor ouders
- https://www.thuisarts.nl/problemen-met-poepen-bij-kinderen/mijn-kind-heeft-last-van-verstopping
- https://www.thuisarts.nl/verstopping/mijn-kind-gaat-poeptraining-doen
- https://www.mlds.nl/
- https://www.mlds.nl/vezeltest/
Heb je nog vragen?
Mocht je na het lezen van deze folder nog vragen hebben, bespreek deze dan in het volgende poliklinische bezoek met de kinderarts/verpleegkundig specialist .Telefoonnummer polikliniek kindergeneeskunde: 0413 - 40 19 44.