Skip to Content

Nagelriemonderzoek (nagelriemcapillairoscopie)

Je behandelend arts heeft een nagelriemcapillairoscopie voor je aangevraagd. In deze folder leggen we uit wat een nagelriemonderzoek inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat is een nagelriemcapillairoscopie?

Een nagelriemcapillairoscopie is een nagelriemonderzoek. Bij een nagelriemonderzoek bekijkt de reumatoloog of de kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) van de nagelriem normaal van vorm zijn of afwijkend.
De reumatoloog kijkt ook of het aantal bloedvaten voldoende is. Dit gebeurt met een klein videoapparaatje, een soort microscoop. Het apparaatje is aangesloten op een laptop of computer.

Voor wie?

Een nagelriem onderzoek wordt gedaan bij mensen met de verdenking op de ziekte van Raynaud. Voor meer informatie over de ziekte van Raynaud zie link onderaan deze folder.

Onderzoek

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Om de bloedvaten beter te kunnen zien, gebruikt de reumatoloog een olie. Dit is vaak een notenolie. Ben je allergisch voor noten en/of pinda’s? Vertel dit dan aan de reumatoloog vóór het onderzoek.
  • Verwijder nagellak. Dit verstoort het beeld.
  • Je mag de nagelriemen niet terugduwen voor het onderzoek.
  • Zorg ervoor dat je minstens 15 minuten voordat het onderzoek begint binnen bent. Je handen kunnen dan opwarmen. Als je handen nog te koud zijn, kan het zijn dat de bloedvaten niet goed te zien zijn.

Hoe verloopt het onderzoek?

Je krijgt een klein druppeltje olie op je nagels. Daarna bekijkt de reumatoloog met een klein videoapparaatje met een sterke vergroting (microscoop) de kleinste bloedvaten (haarvaatjes) in je nagelriemen.

Het onderzoek is niet pijnlijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Hoe krijg je de uitslag?

Meteen na het onderzoek krijg je van de reumatoloog de uitslag.

Heb je nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze folder nog vragen of kun je niet naar deze afspraak komen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek reumatologie.

  • Polikliniek reumatologie via T0413 - 40 19 65 (binnen kantooruren) 

Ga voor meer informatie over de Ziekte van Raynaud naar de website van Reuma Nederland: reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/fenomeen-van-raynaud.