Neusamandel verwijderen bij kinderen
Wat zijn amandelen?
Waarom de neusamandel laten verwijderen?
Wat gebeurt er bij de operatie?
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie verwijdert de KNO-arts de neusamandel via de mond. De wond wordt niet gehecht. Het verwijderen van de neusamandel bij een kind duurt meestal 15 minuten.
Na de operatie
Algemeen
Na de operatie kan je kind wat last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid. Deze klachten kunnen komen door de verdoving (narcose) die is toegediend. Ze verdwijnen meestal snel, binnen enkele uren tot soms enkele dagen. Ook kan je kind keelpijn ervaren. Dit komt door het buisje dat tijdens de operatie in de keel van je kind is ingebracht.
Specifiek
Wat zijn de risico's?
De opname
- Zorg dat je de pijnstilling (paracetamol) in huis heeft voordat de operatie plaats vindt.
Naar huis
Adviezen en instructies voor thuis
Laat je kind de dag van de operatie rustig aan doen. Houd rekening met eventuele duizeligheid. Begeleid je kind bijvoorbeeld de eerste dag bij het lopen.
Algemeen
- Drinken uit een zuigfles of zuigen aan een speen mag de eerste week niet. Sterk zuigen maakt de kans op nabloeding namelijk groter. Bovendien wordt een nabloeding niet opgemerkt wanneer een kind constant op een fopspeen zuigt. Als er een groot gat in de speen zit kan de speen wel kort worden gegeven om je kind te troosten.
Eten en drinken
- Bij thuiskomst mag je kind de dag van de operatie gewoon eten endrinken, maar niet te warm.
- Is je kind nog misselijk? Breidt dan langzaam uit naar normaal eten.
- Voor de genezing van de wond moet je kind de eerste dag als hij of zij goed wakker is, regelmatig kleine beetje ijskoud water of limonade (zonder prik) drinken.
Temperatuur
- Het is mogelijk dat je kind de eerste dagen na de ingreep wat verhoging of koorts heeft. Dit is een normaal verschijnsel.
Pijnstilling
- Geef je kind de eerste 48 uur na de operatie zonodig iedere 6 tot 8 uur paracetamol voor de pijn. De hoeveelheid paracetamol die je kind per keer mag, hangt af van het gewicht van je kind. De verpleegkundige informeert je hierover.
- Je kind mag op de dag van de OK zachtjes de neus snuiten.
- Eventueel moet je de dag na de operatie starten met neusspray of -druppels (4x daags, zoute spray of zoutoplossing). Dit is om het snuiten van de neus gemakkelijker te laten verlopen en eventuele korstjes te verwijderen. Start hiermee de dag na de operatie en blijft dit doen zolang er korstjes in de neus zitten of de neus verstopt is. De verpleegkundige informeert je hierover.
Douchen en (wond)verzorging
- Je kind mag op de dag van de operatie niet te warm baden of onder de douche. Daarna mag je kind gewoon baden en douchen.
- Laat je kind zo min mogelijk zuigen, vermijdt dus bij voorkeur het gebruik van een fopspeen of fles (het zuigen kan namelijk een nabloeding bevorderen door de zuigkracht die op de wond komt te staan). Constant zuigen zorgt ervoor dat een nabloeding niet wordt opgemerkt.
Naar school
- Je kind mag na 2 dagen weer naar school als hij/zij zich goed voelt en pijnvrij is. Kinderen geven over het algemeen prima zelf aan wat ze wel en niet kunnen.
Naar buiten, sporten, fietsen en zwemmen
- Je kind mag de eerste week na de operatie niet sporten of zwemmen.
Controle afspraak
- Je krijgt in principe geen afspraak mee voor een poliklinische nacontrole, bel zelf binnen 2 werkdagen na de operatie voor een controleafspraak: 0413 - 40 19 47.
Wat te doen bij problemen?
- Bel bij acute problemen (een nabloeding, je kind spuugt helderrood bloed uit of er loopt helderrood bloed uit de neus en dit stopt niet) met het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van je vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.
- Moet je onverhoopt naar de SEH van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis de borden ‘Spoedpost Bernhoven’.
- Wat is een nabloeding? Als er bloed uit de mond/neus drupt, kun je je kind voorover laten buigen om het bloed weg te laten lopen. Twijfel je, neem dan contact op met de spoedeisende hulp.
- Bel bij problemen (aanhoudend braken, veel pijn en onvoldoende baat bij pijnstillers) die ontstaan binnen 24 uur na de operatie binnen kantooruren de polikliniek KNO-heelkunde (0413 - 40 19 47) en buiten kantooruren met het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van je vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.
- Bel bij problemen (veel pijn en onvoldoende baat bij pijnstillers, of na 3 dagen nog koorts) die ontstaan 24 uur na de operatie de polikliniek KNO-heelkunde of je huisarts.
- Bij acute problemen bel je binnen kantooruren de polikliniek KNO: 0413 - 40 19 47; buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven: 0413 - 40 40 40.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen over deze behandeling, stel deze gerust op de dag van de behandeling. Ook kun je op werkdagen telefonisch contact opnemen met de polikliniek KNO op telefoonnummer: 0413 - 40 19 47, route 020.
Meer weten?
Uitgebreide informatie over het verwijderen van neusamandelen vind je ook op de website van de Nederlandse Vereniging voor KNO-heelkunde: www.kno.nl.