Norovirus
Wat is het norovirus?
Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt. Als je besmet bent met het norovirus, kun je last krijgen van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Ook kun je koorts hebben.
Meestal beginnen de klachten 1 tot 3 dagen nadat je het virus hebt opgelopen. De klachten duren gemiddeld een paar dagen, maar kunnen soms langer aanhouden. Hoe ernstig en hoe lang de klachten zijn, verschilt per persoon. Dit hangt af van je algemene gezondheid en je leeftijd.
Sommige mensen worden besmet zonder klachten te krijgen. Zij kunnen het virus toch aan anderen doorgeven.
Hoe besmettelijk is het norovirus?
Het norovirus is zeer besmettelijk. Er is maar een kleine hoeveelheid virus nodig om ziek te worden. Het virus wordt uitgescheiden via de ontlasting of het braaksel van besmette personen. Het kan worden overgedragen via handen die niet goed zijn gewassen na een toiletbezoek. Ook kun je besmet raken via de lucht als iemand braakt.
Je bent besmettelijk voor anderen vanaf 1 tot 2 dagen voordat je klachten krijgt, tot 2 dagen nadat je klachten zijn verdwenen.
Waar kun je met het norovirus besmet raken?
Buikgriep door het norovirus kun je overal oplopen, vooral tijdens een buikgriepepidemie wanneer veel mensen ziek zijn. Je kunt besmet raken in de supermarkt, het openbaar vervoer, op een feestje en op andere plekken.
Ook in het ziekenhuis kun je besmet raken als er buikgriep heerst. Omdat er veel zieke mensen dicht bij elkaar zijn, nemen we extra maatregelen om verspreiding te voorkomen. Op afdelingen waar het norovirus heerst, wordt extra schoongemaakt en worden isolatiemaatregelen toegepast.
Isolatiemaatregelen
Patiënten met (mogelijk) klachten van buikgriep, worden geïsoleerd verpleegd. Er zijn verschillende vormen van isolatie. Bij norovirus wordt ‘contactisolatie’ toegepast. Dit betekent dat de patiënt op een eenpersoonskamer ligt en tijdens de verzorging worden extra hygiëne maatregelen toegepast.
Hoe wordt het behandeld?
Er is geen medicijn tegen deze vorm van buikgriep. Hoewel de ziekteverschijnselen als erg vervelend worden ervaren, zijn deze op zich niet gevaarlijk. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.
Bezoek
Je mag gewoon bezoek ontvangen. Als je bezoek daarna nog andere patiënten in het ziekenhuis wil bezoeken, komen ze eerst bij jou en daarna pas bij de anderen.
Bij het verlaten van je kamer moeten bezoekers hun handen desinfecteren met handalcohol. Er staat een pompje bij de wastafel in je kamer. Ook bij de uitgang van de verpleegafdeling hangt een pompje dat bezoekers kunnen gebruiken.
Wat kun je thuis doen?
Wanneer je weer thuis bent, hoef je geen bijzondere maatregelen te treffen. Was wel altijd grondig je handen (en goed afdrogen), nadat je naar het toilet bent geweest.
Heb je nog vragen?
Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kun je tijdens kantooruren contact opnemen met de dienst Hygiëne & Infectiepreventie, telefoonnummer 0413 - 40 89 99 of hygieneinfectiepreventie@bernhoven.nl.