Nutritional assessment
Een nutritional assessment bestaat uit een aantal metingen om energieverbruik en lichaamssamenstelling zo goed mogelijk in beeld te brengen en om jouw voedingstoestand vast te stellen en te vervolgen. Je diëtist of specialist geeft aan welke metingen uitgevoerd moeten worden. Deze metingen worden vervolgens verricht tijdens een afspraak op de Nutritional Assessment poli.
Welke metingen worden er verricht?
-
Indirecte calorimetrie: hiermee meten we je energieverbruik
-
BIA / BIVA - meting: dit is een meting van je lichaamssamenstelling
-
Handknijpkracht: hiermee meten we je spierkracht
-
Movemonitor: dit meet je lichaamsbeweging gedurende 1 week
Meer informatie over de metingen en de voorbereiding hierop vind je op de volgende pagina’s.
Duur
Afhankelijk van de aangevraagde onderzoeken duurt het onderzoek in totaal ongeveer 45 - 60 minuten. Hierbij hoort ook het vooraf 15 minuten wachten in de wachtkamer bij een indirecte calorimetrie, zodat het lichaam tot rust kan komen.
Uitslag van de metingen
De uitslagen van de metingen zijn niet direct bekend. Dit wordt later met je besproken door jouw eigen diëtist of specialist.
1. Het meten van energieverbruik in rust via indirecte calorimetrie
Wat is het doel van de meting?
Bij een indirecte calorimetrie meten we hoeveel energie je verbruikt in rust. Hiermee kunnen we achterhalen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt (de energiebehoefte) en kan de diëtist een passend voedingsadvies geven.
Verloop van de meting
Je wordt verwacht om op het afgesproken tijdstip in de wachtruimte plaats te nemen. Je wacht 15 minuten in de wachtkamer, zodat het lichaam tot rust komt. Daarna komt de diëtist je halen. Voordat de meting wordt uitgevoerd, krijg je van de diëtist uitleg over de procedure. De diëtist zal je wegen en je lengte opmeten. De meting wordt verricht terwijl je op een onderzoekstafel ligt. Er wordt een doorzichtige kunststof kap over je hoofd geplaatst. Door deze kap stroomt verse lucht waardoor je gewoon kunt ademen. Ook kun je de omgeving zien en horen. De meting duurt ongeveer 20 minuten. Het is belangrijk dat je tijdens de meting ontspannen bent, maar je mag niet in slaap vallen. Het is belangrijk dat je niet praat. Wanneer je last hebt van benauwdheid of claustrofobie, geef dit dan van tevoren aan.
Duur
De meting duurt ongeveer 25 - 30 minuten.
Hoe bereid je je voor?
-
Vanaf 14 uur voor de meting mag je geen zware lichamelijke activiteiten meer uitvoeren. Dit zijn activiteiten waarvan je gaat zweten en / of buiten adem raakt.
-
De meting wordt bij voorkeur nuchter uitgevoerd. Dit betekent dat je tot 5 uur voorafgaand aan de meting niets mag eten of drinken. Water mag tot 30 minuten voor de meting worden gedronken. Indien je diabetesmedicatie gebruikt overleg zo nodig met je diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner.
-
Je mag 2 uur voorafgaand aan de meting niet roken of andere nicotine bevattende producten gebruiken zoals pleisters of kauwgom.
-
Tot 2 uur voor de meting mag je geen matig lichamelijke activiteiten uitvoeren. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of douchen.
-
Noteer de medicatie die je de dag van de meting inneemt. De diëtist zal hiernaar vragen.
-
Tijdens de meting vragen we je om je telefoon uit te schakelen.
2. BIA / BIVA - meting (meting lichaamssamenstelling en vochtbalans)
Met een BIA / BIVA - meting meten we je lichaamssamenstelling en krijgen we informatie over of je te veel, te weinig of een normale hoeveelheid vocht in je lichaam hebt.
Hoe verloopt de meting?
Je gaat rustig liggen op een onderzoektafel. Tijdens de meting krijg je 2 plakkers op je rechterhand en 2 plakkers op je rechtervoet. Er wordt een apparaat aangesloten op de plakkers. Dit onderzoek is niet belastend.
Hoe bereid je je voor?
-
Zorg dat je blaas leeg is voorafgaand aan de meting.
-
Metalen voorwerpen en elektronica kunnen invloed hebben op de meting. Verwijder voor de meting daarom eventuele sieraden of andere metalen voorwerpen zoals sleutels. Mobiele telefoons mogen niet op je lichaam aanwezig zijn.
-
Heb je een pacemaker, ICD, een metalen voorwerp in jouw lichaam (bijvoorbeeld heup – knieprotheses van voor 2000 of een orthopedische pin) of een glucosesensor, porth – a – cath of infuus? Geef dit dan door aan de diëtist.
-
Tijdens de meting plakken we stickers op je hand en voet. Daarvoor moet de voet bloot zijn, houdt hier rekening mee met jouw kleding. Denk hierbij aan panty’s en steunkousen.
Duur
De meting duurt ongeveer 5 - 10 minuten.
3. Handknijpkracht meting
Met een handknijpkracht meting meten we de maximale knijpkracht van de hand. Dit geeft een goede inschatting van de spierfunctie en heeft een relatie met de totale hoeveelheid spiermassa.
Hoe verloopt de meting?
-
Je zit in een stoel en houdt je onderarm in een hoek van 90 graden.
-
Je krijgt de meter aangereikt en vervolgens knijp je kort en krachtig, zo hard als je kunt, je wordt aangemoedigd.
-
We meten 3 keer, de hoogste waarde wordt genoteerd en gebruikt voor analyse.
Duur
De meting duurt ongeveer 5 minuten.
4. MoveMonitor
Met de MoveMonitor krijgen we inzicht in je beweeggedrag gedurende een langere periode (meestal 6 dagen).
Hoe verloopt de meting?
-
De MoveMonitor zit aan een riem en deze wordt aangemeten onder op de rug, in de holte van de wervelkolom (net boven het bekken).
-
Je draagt de MoveMonitor vervolgens 6 dagen, zowel overdag als in de nacht. De MoveMonitor mag niet nat worden en moet dus afgedaan worden tijdens zwemmen, douchen, baden, etc.
-
Houd je gebruikelijke beweegpatroon aan voor een betrouwbare meting.
-
Daarnaast onderteken je het formulier ‘overeenkomst van bruikleen MoveMonitor’.
-
Je levert in de ochtend van de afgesproken datum de MoveMonitor compleet met band in (in de meegeleverde envelop), bij de receptie in de hal.
Belangrijke zaken op een rij voor het onderzoek
Aanmelden kan online thuis (3 dagen van tevoren via link in sms of mail) of aanmeldzuil in centrale hal.
· Graag op de afspraaktijd in de wachtruimte van route 80 plaatsnemen. Graag je blaas legen voordat je plaats neemt in de wachtruimte.
· 14 uur voor het onderzoek geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren.
· 2 uur voor het onderzoek geen matig lichamelijke activiteiten uitvoeren.
· 5 uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken. Met uitzondering van water, dit mag tot een ½ uur voor de meting.
· 2 uur voor het onderzoek niet roken of nicotine bevattende producten gebruiken.
· Deze medicatie is ingenomen op de dag van de meting:
Contact
Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Diëtetiek:
dietetiek@bernhoven.nl of via 0413 – 40 22 50