PDT daglichttherapie
Je komt binnenkort op de polikliniek dermatologie voor een behandeling fotodynamische therapie (pdt) met daglicht. In deze folder lees je wat deze behandeling inhoudt.
Wat is daglicht PDT?
Fotodynamische therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie waarbij de aangedane huidcellen gevoelig worden gemaakt voor zichtbaar licht door het aanbrengen van een crème. De lichtgevoelige cellen zullen door het daglicht worden aangetast en afsterven. Deze cellen worden vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.
De PDT behandeling met daglicht is geschikt op dagen dat de buitentemperatuur minimaal 10 graden is. De behandeling kan niet doorgaan bij regen. We passen deze behandeling toe in de maanden maart tot en met september.
Voorafgaande de behandeling
- Je wordt 2 dagen voor de behandeling, gebeld door de assistent of de behandeling door kan gaan wat betreft de weersvoorspellingen.
- Neem een overzicht mee van de medijnen die je op dit moment gebruikt, bij de apotheek wordt dit een actueel medicatie overzicht genoemd. Eventuele medicatiewijzigingen moet je van tevoren aan de assistente op de poli doorgeven.
- Wij verzoeken je de te behandelen plekken vooraf niet in te smeren met make-up of een crème.
De behandeling
- Meld je digitaal thuis aan of bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Aangemeld? Volg het routenummer (route 20) en meld je bij de balie. Daar haalt de assistent je op uit de wachtkamer.
- Eerst wordt de niet aangedane huid ingesmeerd met een zonnebrandcrème. Dit doe je samen met de assistent.
- De aangedane huid wordt 'opgeruwd', dit gebeurt met een speciaal lepeltje of met een speciaal soort schuurpapier.
- Direct hierna wordt de crème (metvix) aangebracht op de aangedane plekken, deze wordt niet afgeplakt.
- Het is nu belangrijk dat je binnen 30 minuten buiten in de zon, of achter glas gaat zitten. Je moet dit 2 uur lang volhouden. Je mag afwisselen tussen lopen en zitten. Probeer onderbrekingen zo kort mogelijk te houden (toiletbezoek, drinken pakken hooguit 1 keer voor maximaal 5 minuten).
- Na deze 2 uur is de behandeling klaar. Je kan met een washandje de rest van de crème verwijderen.
- Vermijd de rest van die dag zonlicht.
Na de behandeling
- In de eerste 2 weken na de behandeling kan de huid rood worden, zwellen en er kunnen korsten ontstaan. Je kan dit behandelen door de plekken in te smeren met vaseline.
- Blijf jouw huid beschermen met zonnebrandcrème en vermijd zoveel mogelijk zonlicht. Gebruik een hoofddeksel wanneer je buiten komt en de zon schijnt.
- 3 maanden na de behandeling krijg je een afspraak bij de dermatoloog om de huid te controleren en om te kijken of het gewenste resultaat bereikt is.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan jouw arts of de assistent. Je mag uiteraard ook bellen op onderstaand telefoonnummer.
- Polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29 (kantooruren)
- Spoedeisende hulp: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)