pH-meting
Jij (of je kind) komt binnenkort naar het ambulant centrum (scopiekamer) voor een pH-meting. In deze folder lees je alles over de gang van zaken rondom dit onderzoek.
Wat is een pH-meting
Bij een pH-meting wordt de zuurgraad (pH) van de slokdarm gemeten. Voor deze meting wordt een sonde (dunne slangetje) ingebracht. De sonde wordt via de neus voorzichtig doorgeschoven naar de slokdarm. Aan het einde van de sonde zit een meetelektrode. De meetelektrode is aangesloten op een apparaatje dat de zuurgraad aangeeft en registreert. Het apparaatje is klein (10x15 cm) en weegt weinig. Met een draagriem is het gemakkelijk mee te nemen.
Hoe bereid je jezelf voor?
Dagopname of poliklinisch?
Bij volwassenen wordt het onderzoek poliklinisch uitgevoerd. De sonde wordt ingebracht en de tijd dat je de sonde draagt, kun je je normale werkzaamheden en/of bezigheden uitvoeren.
Wanneer het onderzoek bij kinderen wordt uitgevoerd, gebeurt dit in overleg met jou als ouder. Het kan in de thuissituatie plaatsvinden, of je kind wordt hiervoor opgenomen op de kinder- en jongerenafdeling.
Medicijnen
Om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het soms nodig dat je (of je kind) gedurende drie dagen voorafgaand aan het onderzoek geen medicijnen voor de maag en geen verdikte voeding (zoals Nutriton) gebruikt.
Soms kan het echter zijn dat de arts juist wil dat het onderzoek wordt uitgevoerd mét het gebruik van medicijnen voor de maag.
MEDICIJNEN STOP: JA / NEE
Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid
Wat is een AMO?
AMO staat voor Actueel Medicatie Overzicht. Het is een overzicht van de medicijnen die je op dat moment gebruikt.
Waarom een AMO?
Hoe kom ik aan mijn AMO?
Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.
Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Tijdens je ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan je huisarts kan je medicijngebruik zijn veranderd. Let er dus op dat wijzigingen in medicatie of nieuwe gegevens in je overzicht worden opgenomen door je apotheker.
Hoelang is uw AMO geldig?
Nuchter
Je (je kind) hoeft niet nuchter te zijn. Dit betekent dat je gewoon mag eten en drinken voordat je naar het ziekenhuis komt. Echter, je kind mag niet vlak voor het inbrengen van de sonde eten of drinken.
Onderzoek
Waar word je verwacht?
Het onderzoek vindt plaats in het ambulant centrum, in de scopiekamers, op de eerste verdieping. Meld je je op het afgesproken tijdstip aan de balie. Zodra je aan de beurt bent, wordt je opgehaald door de assistent(e).
Als je kind 24 uur in het ziekenhuis verblijft, wordt hij/zij verwacht op de kinderafdeling, B4-Oost.
Sonde inbrengen
Bij een volwassene brengt de endoscopie-assistente de sonde in, terwijl dit bij een kind kan worden gedaan door de endoscopie-assistente of een verpleegkundige van de kinderafdeling.
In een zittende of liggende houding wordt de sonde via je neus ingebracht en voorzichtig doorgeschoven totdat deze in je slokdarm zit. Het inbrengen van de sonde doet geen pijn, maar kan wel vreemd aanvoelen. De sonde wordt met een pleister op je neus vastgezet. Meestal wordt de ligging van de sonde gecontroleerd op de röntgenafdeling. De sonde is verbonden met een apparaat dat de zuurgraad in je slokdarm meet.
Je krijgt instructies om het apparaatje op bepaalde momenten te bedienen. Dit is belangrijk om de relatie te kunnen leggen tussen jouw klachten en activiteiten. Ook krijg je een lijst mee waarop je activiteiten en klachten moet bijhouden.
Voor een optimale pH-meting moet de sonde minimaal 24 uur in je slokdarm blijven. De volgende dag kom je terug naar het ambulant centrum om de sonde te laten verwijderen.
Hoe lang duurt het?
Uitslag
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen of ben je verhinderd?
Belt ons dan tijdig als je voor het onderzoek verhinderd bent. Wij maken dan een nieuwe afspraak voor je. Ook als je na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kun je ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur bellen.
- Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32
Datum en tijdstip inbrengen van de sonde:
Datum en tijdstip verwijderen van de sonde: